Leipzig Üniversitesi'ndeki araştırmada, zeka konusunda küçük bir farkı da ortaya çıkardı. İlk doğanlar küçük kardeşlerine göre biraz daha akıllı olma eğilimi gösteriyorlar ve bu kardeşler küçük kardeşlerine göre biraz daha zeki olabiliyorlar.
Bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma ilk doğan çocuğun daha zeki olduğunu ortaya koydu. Bu araştırmaya göre ailenin en büyük çocuklarının IQ'ları küçük kardeşlerininkinden daha yüksek oluyor.
“Bu araştırmaları açıklayabilecek nedenler vardır. Ailenin büyük çocuğa daha fazla yatırım yapıyor olması, daha fazla zaman ayırıp ilgilenmesi, büyük çocuğun kardeşlerinin sorumluluğuna ortak olması gibi nedenler ilk çocuğun becerilerini daha fazla geliştirmesini sağlıyor. Bu da zeka düzeyine yansıyor.
Çocukların doğumdan 14 yaşına kadar olan zeka gelişimlerinin ve eğitim durumlarının gözlemlendiği araştırmada, ilk doğan çocukların her iki açıdan da küçük kardeşlerden üstün durumda olduğu ortaya çıktı. Verilerin analizine göre ilk doğanlar, küçük kardeşlere göre IQ testlerinde daha başarılı oluyorlardı.
İlgili 43 soru bulundu
Ortalama 3,5 yaşından itibaren silik de olsa bazı anılar hatırlanıyor. Ancak bu konuda ülkeden ülkeye iki yıla yakın fark görülebiliyor.
Zekayla ilgili genler X kromozomu üzerinde taşınıyor ve eğer babadan gelirse devre dışı bırakılabiliyor. Araştırmacılara göre çocuğun ne kadar akıllı olacağını annenin genetiği belirliyor ve babanınki herhangi bir fark yaratmıyor.
8. Boy. Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır. Uzun erkeklerin çocukları da genellikle uzun olur. Ortalama bir insanın boyu %60-%80 oranında anne ve babasına bağlıdır, geri kalanını ise beslenme şekli, yaşam tarzı ve sağlığından etkilenir.
Öğrenme yeteneği ve dolayısıyla zeka gelişimi, 3-15 yaşları arasında en üst seviyelere ulaşır ve ömür boyu devam eder. Zeka gelişiminde 3-15 yaşın önemli olmasının bir sebebi de bu yaşlarda çocukların sosyal kabiliyetlerinin artması ve çevre ile ilişkilerinin kuvvetlenmesidir.
Bu konuya şimdi de bilim insanları eğildi. ABD'de bulunan MIT, Florida Üniversitesi ve Kuzeybatı Üniversitesi'nden araştırmacılar 2017 yılında gerçekleştirdikleri bir çalışmada ikinci çocuğun -özellikle erkekse- büyük kardeşinden daha fazla davranış sorunu yaşama olasılığı olduğunu belirlediler.
Cinsiyet, en başta da belirttiğimiz üzere babadan geçer. Bir adamın ailesinde erkek kardeş sayısı fazlaysa, oğlu olma ihtimali daha fazladır. Y kromozomu, erkek cinsel organlarını oluşturabilmek için daha az gen taşır, bu nedenle de erkek çocukları anneye daha çok benzer.
Aileden alından eğitim, oynadığı oyuncaklar, diğer bebeklerle olan ilişkileri gibi bir çok etken, çocuğun zeka gelişimini olumlu etkileyeceği gibi olumsuz sonuçlar da verebilir. Tüm bunlar gibi kardeşlerin doğum sırası da, çocuğun kişilik ve davranış gelişiminde etkilidir.
Mustafa Kemal Atatürk herhangi bir yerde IQ testi yaptırmamış ve buna yaptırmayı da zaten zamanı olmamıştır. Ancak Amerikan elektrokimya mühendisliği yapmış olduğu listede Atatürk'ün IQ sünü 160 olarak tahmin etmiştir.
Kepçe kulak genetik bir hastalık olup sonradan olma olasılığı yoktur. Tamamen anne ve babanın genleri ile birlikte çocuğa aktarılmaktadır.
Bebek, hem görünüş hem de karakter olarak anne ve babanın birleşimi şeklindedir. Bazen annenin genleri daha sık olurken bazen babanın genlerinin daha sık olduğu görülebilir.
Yapılan araştırmanın birinde zeki olmakta genlerin etkisinin %75, çevrenin etkisinin ise %25 sonucuna ulaşılmıştır. Diğer bir araştırmaya göre, bu etkinin yaşa göre değiştiğidir. Bu etki küçük yaşlarda genlerin etkisi %20 oraninda etkilerken gençlerde %40 ve orta yaşlarda %60 etkilediği saptanıyor.
Temelde zekâ doğuştan gelir ve büyük ölçüde kalıtımın etkisiyle belirlenir. Yapılan çalışmalarda çocuğun zekâsı ile ana-babanın zekâsı arasında yüksek düzeyde ilişki olduğu saptanmıştır. Çocuğun zekâ gücü anasıyla babasının zekâ gücü ortalamasına yakındır. Biraz altında ya da üstünde olabilir.
Zekâ düzeyinin yüzde 50 oranında genetik olduğu kanıtlandı. Şimdi araştırmacılar genlerle oynanarak "üstün zekâlar ortaya çıkar mı" sorusunu araştırıyor. İskoçya'da 3 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre insanların zekâsının yüzde 50'si genetik yapıdan kaynaklanıyor.
Çocuk kendini sürekli mutsuz hissediyor olabilir, hiçbir şey yapmayı istemiyor olabilir, alınganlaşabilir, gözleri çok sık doluyor ağlıyor olabilir. Bunu yanında kilo alma ya da kilo verme durumu görülebilir ve uykusu bozulabilir, tüm bunlar çocuğunuzda depresyon geliştiğinin habercisidir.
Bu araştırmalara göre okuma yazma öğretimi için en uygun 5 yaş 5 aylık ile 6 yaş 6 ay arası olmaktadır. Roger Delogne, “Gerekli önlemler alınarak okuma yazmaya erken yaşlarda başlanmalı ve 5 yaşından itibaren öğretilmeli”demektedir.
Ergenlik, cinsel olgunluğun tamamlandığı ve üreme fonksiyonunun kazanıldığı, çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir. Çocukta fizyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan bir çok değişim gözlenir. Ergenlik yaşı normalde kız çocuklarında 8-13, erkek çocuklarında ise 9-14 yaş arasıdır.
William James Sidis (1 Nisan 1898 – 17 Temmuz 1944), olağanüstü matematik ve dil becerilerine sahip, 290–300 IQ ortalaması ile tüm zamanların en zeki insanı olarak kayıtlara geçmiş Amerikalı matematikçidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri