Kardiak Pacemakerler, kalbin ritm ve iletim sistemi bozukluklarını düzeltmek amacı ile vücuda yerleştirilen elektronik aletlerdir.
Kalbin kasılıp gevşemesi, kalpte bulunan önemli dokuların oluşturduğu sinirsel iletiler sayesinde gerçekleşir. Tıpta sinoatrial nod ve atrioventriküler nod olarak adlandırılan bu sinir hücresi odakları birer pacemaker olarak tanımlanır ve kalbin kasılıp gevşemesi büyük oranda bu iki hücre odağı tarafından sağlanır.
Yaşlanma, kalp krizinden kaynaklanan kalp kası hasarı, bazı ilaçlar ve bazı genetik durumlar düzensiz kalp ritmine neden olabilir. Kalbin elektriksel sisteminde (bilgisayarında) bir sorun olursa kalp pili takılması gerekebilir. Kalp pili, en basit anlatımla pille çalışan küçük bir cihazdır.
Eğer kalp hızı dakikada 40'ın üzerindeyse ve zaman zaman bradikardiye işaret eden şikayet ve belirtiler varsa da kalp pili önerilebilir. Anormal olarak yavaş kalp ritimleri olsa bile şikayeti olmayan hastalar genellikle kalp pili adayı değildirler.
Geçici Kalp pili takılması işlemi nasıl yapılır? İşlem genelde lokal anestezi ile; boyunda, göğüste veya kasıkta kalbe giden büyük toplar damarların içinden elektrod denilen ince tellerin kalbin içine yerleştirilmesi ve bunun vücut dışındaki bir jeneratöre bağlanması şeklinde yapılır.
İlgili 15 soru bulundu
Kalıcı Kalp Pili (Kardiyak Pacemaker)
Kalbinde kalıcı uyarım bozukluğu veya iletim problemi tespit edilen hastalarda tedavi yöntemi olarak 1 - 2 elektrotlu kalıcı kalp pilleri kullanılır.
Geçici Kalp Pili: Geçici nedenlerden dolayı kalpte oluşan elektrik sistem bozukluklarını tedavi etmek için takılır. Bu piller hasta üzerinde 10 gün ve 14 gün arasında kalır. Bazı acil durumlarda kalıcı kalp pili takılana kadar hemen müdahale etmek için geçici kalp pilleri takılabilmektedir.
Kalp pilinin takıldığı bölgedeki kol hareketlerinde takılma işlemi sonrası ilk 1-2 ayda bazı kısıtlanmalar istenir ve bu kısıtlanmalara 2 aydan sonrasında gerek yoktur. Pil takılmış olan tarafın üzerine yatılmamalıdır. Diğer kol kullanımlarla ilgili herhangi bir kısıtlanmaya gidilmesine genellikle gerek yoktur.
Zorunlu olmadıkça yapılmaması önerilir. Hastalar güçlü elektriksel alan oluşturan aletlerden ve alanlardan kaçınmalıdır. Bunlar yüksek gerilim hatları, eğlence parkı hatları ve dağılımları, güç kaynakları, büyük mıknatıslar kullanan hurdalıklar veya zayıf korunmuş araba motorlarını içerir.
Pacemaker'ler tabloda gösterildiği şekilde kodlanmaktadır. (AOO,VOO): Sabit hızlı kalp pilleri, atriyumdan veya ventrikülden sabit hızda uyarı verirler. Bugün bu tip kalp pilleri artık kullanılmamakta, programlı pacemaker'lerde bir özellik olarak bulunmaktadır.
Kalp Pili (Pacemaker)
Kalpte sağ atriyumun tepesinde bulunan ve özelleşmiş hücrelerden oluşmuş, sinoatrial düğüm ya da sinüs düğümü olarak adlandırılan yapı kalbin doğal pilidir. Sinüs düğümü tarafından oluşturulan elektriksel uyarı geçtiği odacığın kasılmasını sağlar.
Kalıcı kalp pilleri (pacemarker), kalbin ritmini oluşturan, düzenleyen ve intrakardiyak şok uygulayabilen elektronik cihazlardır. İlk çıkış amacı kalbin yavaş atması sonucu gelişen rahatsızlıkları tedavi etmektir.
Kalıcı kalp pili takılan hastaların % 8'inde cinsel aktivitede azalma olurken, kalp defibrilatörü (ICD) takılan hastaların %41'inde cinsel yaşamlarında bozulma görülmektedir.
Genelde kalp hızının ani düşmeler gösterdiği durumlarda hasta bayılır veya bayılacakmış gibi olur. Diğer taraftan, kalp hızının sürekli çok düşük olduğu durumlarda da hastanın hareket kapasitesini artırmak amacıyla kalp pili yerleştirilmesi gerekebilir.
Kalp pili kartı ve ameliyat sonrası epikriz raporu kabul edilmemektedir. Durum bildirim raporu(sağlık kurulu raporu) olmayan kalp pili, platin veya protez bulunduran ziyaretçiler raporları uygun olmadığı için kuruma giriş yapamayacaklardır.
Değiştirilebilir mi? Kalp pillerinin hastanın ihtiyacına ve pilin özelliğine göre değişmekle birlikte ortalama 5-6 yıl (genellikle 4-10 yıl arası) bir ömrü vardır.
Kalp pilinin ömrü takılan kalp pilinin özelliklerine göre değişir. Genel olarak kalp pilinin ömrü 4 yıl ile 10 yıl arasındadır. Kalp pili elbette değiştirilir.
Uzun sürede bazen elektrod tellerin uygulandığı toplar damarlarda tıkanma ve buna bağlı sorunlar (yüzde, kollarda şişme; göğüs ön kısmında toplar damar ağlarının görünür hale gelmesi gibi) oluşabilir. Yine nadiren kalp pili takıldıktan bir süre sonra, pil jeneratörü veya kablolar kendiliğinden cilt dışına çıkabilir.
Kalp pilinin bittiği nasıl anlaşılır? Kalp pillerinin hastanın ihtiyacına ve pilin özelliğine göre değişmekle birlikte ortalama 5-10 yıl (genellikle 5-15 yıl arası) bir ömrü vardır. Düzenli takip edilen hastalarda kalp pili ömrü azaldığı dönemde uyarı verir.
Kalp Pili Nasıl Takılır? Bir kalp pilinin yerleştirilmesi hastaya göre değişmekle beraber genelde bir ile üç saat arasında sürebilir. Kesi alanını uyuşturmak için lokal anestezi alacaksınız.
Özel hastane olduğu için karşılamayabilir tam anlaşılmıyor mevzuatta ama kanunen kalp pilini karşılıyor devlet.
Dikişler alınıncaya kadar dikiş bölgesi ıslatılmamak kaydıyla, dikişler alındıktan sonrada pil bölgesi sadece elle sabunla yıkanarak banyo yapılabilir. Kalp pilinin takıldığı bölgedeki kol hareketlerinde takılma işlemi sonrası ilk 1-2 ayda bazı kısıtlanmalar istenir ve bu kısıtlanmalara 2 aydan sonrasında gerek yoktur.
Bu cihazlardan kaynaklanan problemler nadir rapor edilmesine rağmen, kalp pili olan hastaların alışveriş güvenlik kapısında oyalanmamaları önerilir. 2- Röntgen (X) ışınları pacemaker fonksiyonlarını etkilemez. Bu nedenle hastaların röntgen veya bilgisayarlı tomografi çektirmelerinde sakınca yoktur.
Karna ya da omuz altına yerleştirilen ana pilden kalbe uzanan kablolar, anormal ritimleri hissederek pile sinyal gönderiyor. Eğer pil tehlikeli bir ritim bozukluğu tespit ederse, elektroşok vererek kalbi normal ritmine döndürüyor. Elektroşok can yakıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri