Öncelikle pancar suyu ile beraber zeytin suyunun harmanlanmasından oluşan salamura suyuna pancar taneleri ve zeytin tanelerini beraber ekliyoruz. Sarımsaklı sosumuzla beraber bu buluşun son adımı hazırlanmış oluyor.
Bağcı Zeytinlerinin Gemlikte üretilen zeytinleridir. Salamura olarak olgunlaştırılan ve özel salamura suyunun içerisinde olgunlaşan zeytinlerdir. Çekirdeği pembe olup herhangi bir katkı maddesi yoktur. Üzerine biraz zeytinyağı ve kekik ile mükemmel bir lezzet yakalayabilirsiniz.
Dalından toplanan yeşil zeytin 15 gün boyunca tatlandırma işlemi için havuzlarda bekletilir. Yeşil zeytinlerin suyu belirli ölçüde değiştirilerek tatlandırılması sağlanır. Zeytinler bu havuzlarda tatlandırdıktan sonra yaban mersini ve pancar suyu içerisinde aroma alması için dinlendirilir.
Yeşil çizik zeytin yapmak için zeytinleri sap kısmında uca doğru 2 veya 3 yerinden çizin. Çizdiğiniz zeytinleri cam bir kavanoza yerleştirin. Üzerine tuzlu su doldurun ve 1 hafta 10 gün boyunca her gün zeytinlerin suyunu değiştirin. Acılığı gidinceye kadar bu işlemi tekrar edin.
Birçok sofranın vazgeçilmezi siyah ve yeşil zeytinden sonra farklı bir lezzet ve renkte kırmızı zeytinde reyonlarda yerini aldı. Tamamen doğal yollar ile renklendirilen kırmızı zeytinler farklı lezzet arayanları ilgisini çekiyor. Pancar ile renklendirilen kırmızı zeytin sarımsak ile çeşnilendirilerek satışa sunuluyor.
İlgili 45 soru bulundu
Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde “Pembe Çizme Zeytin” tipinde değerlendirilir, Siyah olum döneminde hasat edilerek siyah sofralık olarak “Sele” tipinde değerlendirilir.
gibi sorular aklınıza gelebilir. Hayır, yeşil zeytin ve siyah zeytin farklı ağaçta yetişmez, türleri farklı değildir, aralarında da büyük farklar yoktur. Her zeytin ağacında yeşil zeytin de olur, siyah zeytin de.
Acılığını kaybeden zeytinler üzüm sirkesinin içerisine konularak 1-2 gün bekletilip sirke tadını alması sağlanır. Kalamata Zeytini sirkeden çıkarıldıktan sonra kutulara yerleştirilip üzerine %8 lik salamura ilave edilir. Üzerine aromatik tatlar katmak için limon dilimi ve zeytinyağı ilave edilebilir. kazandırılır.
Zeytinin boyalı olup olmadığını anlamak için tek kriter çekirdektir. Eğer zeytini tuttuğunuzda elinizi boyuyorsa o zeytin boyama işleminden geçirilmiş demektir. Aynı zamanda eğer yediğiniz zeytinin çekirdeği elinizi boyuyorsa o da boyanmış zeytindir.
bu yöntemde zeytin daneleri ağaçta iyice kararıp olgunlaştıktan sonra hasat edilir. sağlam zeytinler temizlenir,yıkanır ve sele,sepet veya tahta sandıklar içerisine 100kg zeytine 15kg kaya tuzu(iri tuz) ndan olmak üzere bir kat tuz,bir kat zeytin istiflenir. zeytinlerin acılığı giderek yenecek duruma gelir.
Zeytinler bıçak yardımıyla çizilir, bir kısmı da yıkanmış temiz bir taş yardımıyla ucu çatlayacak şekilde kırılır. Çizilen ve kırılan zeytinler ayrı ayrı bidonlara doldurulur ve acısı gidene kadar (yaklaşık 10-15 gün) günde 1 kez olmak üzere suyu değiştirilir.
Zeytinler kırılırken bol miktarda yağ ortaya çıktığı için şişenin üst kısımlarına biriken bu yağ karışımı korur. Ancak birkaç günde bir şişenin ağzı hafifçe gevşetilerek oluşan gaz dışarı çıkarılır.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
15- Kan Çelebi zeytini; Gaziantep Nizip dolaylarında yetişir, pembe olum döneminde çizme pembe zeytin olarak işlenmektedir.
Açıklama. 'İri Kızıl Gemlik Zeytini' erken hasat ile olgun hasat arasında zeytinler kızıl renkteyken toplanır. Su ve kaya tuzuyla fermante edilerek sertliğini ve kızıl rengini korur. Çok lezzetli bir zeytin çeşidi olarak zeytin meraklılarının oldukça ilgisini çeker.
Mersin yöresine özgü Sarı Ulak türü zeytinimizi koruyucu, limontuzu vs. içermeyecek şekilde sadece tuzlu su ile hazırlıyoruz. . Zeytinlerimiz elle toplanıp taş ile kırıldıktan sonra haftalar boyunca suyu değiştirilerek en lezzetli haline kavuşur. Sizlere iletilmeden önce süzülür ve halis sızma zeytinyağı ile yağlanır.
Aşırı sulama gereksiz büyümeyi teşvik eder, çiçeklenmeyi azaltabilir ve budama maliyetini artırır. Çoğu mahsulde olduğu gibi, zeytinlikte de yaygın olarak kullanılan sabit ve taşınan sulama sistemleri vardır. Taşınan sistemlerin kurulum maliyeti yoktur, ancak bu sistemin emeği yoğundur.
Çekirdeği, kahverenginden mora dönük bir renkte olmalıdır. Her çekirdeği siyah olan zeytin boyalı zeytin değildir ama çok aşırı siyah olmaması gerekmektedir. Yendiğinde de ekşi bir tat bırakmaması gerekmektedir."
Rengi Dönük/Pembe Zeytin Nedir ? Tam olgunlaşma periyodundan önce, renk değişim döneminde pembe, kırmızı, şarabi, açık kahverengi renklerde iken hasat edilen meyveleri ifade eder.
5 kglık bidona 3 kg zeytin ve 1, 5 su bardağı kaya tuzu olarak ikiye ayırıyoruz, siz bir tek tuzu ikiye bölün, bidon zaten 3 kg zeytin alıyor. Sonra bir sıra zeytin, bir sıra kaya tuzu serperek, zeytinimizin ağzını kapatıyoruz gün aşırı zeytin bidonumuzu bir kaç kere sallıyoruz 3-4 hafta sonra zeytinimiz olur.
Domat zeytin ağacı fazla büyüyen orta büyüklükte bir çeşittir. Ağacın taç yapısı yayvan ve muntazam şeklinde gelişimini sağlar. Fidanlar alçaktan ve yayvan büyür ve olgunluğa eriştiğinde yarı dik olur. Domat zeytini güçlü büyüyen bir çeşittir.
5 kiloluk bidona 10 yemek kaşığı iri tuz ve 1 buçuk yemek kaşığı limon tuzu döktüm üzerini geçecek kadar çeşme suyu da ilave edip serin yere kaldırdım. 4 ve 3 kiloluk bidona da 8 yemek kaşığı iri tuz ve 1 er yemek kaşığı limon tuzu döküp üzerini su ile doldurdum. Bu şekilde zeytinler 1 ay sonra yemeye hazır olacaktır.
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
1 Kg Zeytinyağı Kaç Kg Zeytinden Çıkar? 1 adet yetişkin zeytin ağacından 50 kilo zeytin ve buna karşılık 14-15 kilo yağ alınabilir. Dolayısıyla 3 kilo zeytinden 1 kg zeytinyağı çıkar.
Her bölgede yetişen zeytinin farklı özellikleri vardır. Bu da 1 litre zeytinyağı için gereken miktarı özellikle zeytin hamken yani yeşil ve yeterince yağlanmamışken 10 hatta 12 kilograma bile çıkabilir ama 1 litre zeytinyağı için ortalama 5 kilo zeytin gerekir. Yani, 1 kg zeytinden yaklaşık 200 ml zeytinyağı çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri