Öncelikle iade faturası kesilebilmesi için fatura koçanı ya da e-fatura uygulaması kullanılır. Kullanılan iade faturasının Maliye Bakanlığı ve noter onaylı olması gerekir. Daha sonra fatura üzerine "İade faturasıdır." şeklinde bir ibare yazılır. Ürün hangi fiyattan satılmışsa iade tutarı da o miktarda olur.
İade Faturası Nasıl Kesilir? İade faturası kesmek için satış faturası koçanı kullanmak gerekir. Satış faturası koçanı yoksa e fatura da kullanılabilir. Satış faturası koçanının üzerine iade faturasıdır yazdıktan sonra ürünün fiyatı, ürünün neden iade edildiği ve kaç tane iade edildiği gibi bilgiler yazılmalıdır.
İade Onaylanan statüsüne geçer ve müşteriye para iadesi yapılır. Gelen ürünün iadesini onaylamadan önce seçilen iade sebebi ile gerçekte olan durum karşılaştırılmalıdır. Müşterinin iadede fatura ibrazı zorunlu değildir.
Bunun için gereken belgeler ile birlikte kargo şubesi, çağrı merkezi veya resmi web sitesi aracılığıyla bir şikayet kaydı oluşturmalısınız. Türk Ticaret Kanunu 874. maddesine göre tazmin sürecinin başlatılabilmesi, taşıma faturası tarihinden itibaren 10 günlük süre içerisinde talepte bulunmanız ile mümkündür.
Fatura üzerinde “İade faturası” ibaresi yer almalıdır. Ayrıca iade edilen ürünlerin miktarı, birim fiyatı, toplam fiyatı ve satıcı faturasındaki seri numarasıyla tarihi de bulunmalıdır. Alının ürünlerden sadece bir kısmı iade olacaksa satış faturasında yer alan birim fiyatına göre iade olacak kısmın ederi hesaplanır.
İlgili 22 soru bulundu
Alıştan iade işlemi, ilgili alış kaydının iptal edilmesi ile başlar. Alış kaydı iptal edilerek, iade edilen ürünün maliyeti veya gideri, ilgili hesaplardan düşülür. İade edilen ürün, uygun hesaplara kaydedilir. Eğer iade edilen ürün stokta yeniden satılabilir durumdaysa, stok hesaplarına kaydedilir.
Fatura aslı gönderilmezse Alıcıya KDV ve varsa diğer yasal yükümlülükler iade edilemez. Alıcının kusurundan kaynaklanan bir nedenle malın değerinde bir azalma olursa veya iade imkânsızlaşırsa Alıcı kusur oranında Satıcının zararını tazmin etmekle yükümlüdür.
İlgili kargo firması kayıtlı kullanıcı ise ve faturayı alacak olan taraf ta kayıtlı kullanıcı ise e fatura düzenleme zorunluluğu vardır.
Kargonuzun taşıma esnasında zarara uğradığını düşünüyorsanız, bu zararın giderilmesi adına tazmine konu olan siparişiniz için en yakın kargo şubesine, en kısa sürede ilgili evraklar ile başvurmanız gerekmektedir. Hasarlı eksik dönen kargolar için mutlaka karşılıklı olarak tutanak tutulmalıdır.
Kişi aldığı ürün ya da hizmetin bir kısmını iade edebileceği gibi tamamını da iade etme hakkına sahiptir. Eğer ürün tüketiciye yanlış ulaştırılmışsa da iade faturası kesilebilir. Bu durumda ürün iade edilmeden iade faturası düzenlenir, iade işlemi gerçekleştikten sonra doğru faturayla tekrar satış yapılabilir.
İade ve değişim işlemleri için bu faturanın arka yüzünde bulunan "İADE BÖLÜMÜ" kısmını eksiksiz doldurulup imza atmanız ve aslını tarafımıza ulaştırmanız gerekmektedir.
Artık iade kargo ücreti ayıplı mallar haricinde müşteriye ait olacak. Bu konuda eklenen madde tam olarak şöyle: “Tüketici, ön bilgilendirmede kararlaştırılması ve satıcının öngördüğü taşıyıcı ile iadesinde tutarına yer verilmesi halinde teslim masraflarını geçmemek üzere iade masrafını karşılamakla yükümlüdür.
* Ürünlerinizi iade ederken faturanızı bulamıyorsanız; - Bireysel faturalı alışverişleriniz için bir kağıda ad soyad, sipariş no ve iade nedeninizi yazıp iade paketinin içine koymanız yeterli. - Kurumsal faturalı alışverişleriniz için iade faturası kesip sisteme yüklemelisiniz.
İade faturası ne zaman kesilmelidir? Bildiğiniz gibi kesilen bir faturanın sistem tarafından otomatik olarak onaylanma süresi 7 gün. Herhangi bir sebepten ötürü iade etmek istediğiniz ürünler için iade faturası süresi, satış faturasının kesildiği tarihten itibaren 7 gününüz bulunuyor.
Bir satışın gerçekleştiğine dair kanıt niteliğinde bir belge olan faturanın kesilmesi kanuni olarak zorunludur. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 353. maddesine göre satış yapılmasına rağmen fatura kesilmemesi hem satış yapan hem de alıcı için cezai işlem uygulanmasını gerektirir.
Eğer siparişinize iade gelir ise müşteriniz de size tüm indirimler düşülmüş net tutar üzerinden iade faturası düzenleyecektir.
Tazmin Başvurusu:
Müşterinin (alıcı ya da gönderici), gönderinin çıkış veya varış yaptığı hizmet birimine ya da hizmet biriminin bağlı olduğu Bölge Müdürlüğü'ne yazılı dilekçe ile başvurması gerekmektedir.
Tazmin faturası, kargonun taşıma sırasında eksik teslim edilmesi, zarara uğraması ve kaybolması durumunda; hasarın karşılanması için gönderici veya alıcının gerekli evraklarla ile birlikte gönderici şubeye başvurmasının ardından yapılan incelemeler sonucunda doğrulanması üzerine ödenecek tutara istinaden düzenlenen ...
Hasarlı kargolar için kargo görevlileri zabıt tutmakla yükümlüdür. Kargo görevlisinin belge, zabıt veya tutanak düzenlemediği durumlarda ürünü teslim almadan görevliye iade edebilir veya kargo şubesinde kontrolunu sağlayarak teslim alabilirsiniz.
Bir satışın yapıldığını kanıtlayan faturanın kesilmediği durumlara faturasız ürün satışı denmektedir. Faturasız ürün satışı yapılmasının Vergi Usul Kanunu'na göre usulsüzlük cezası bulunmaktadır.
Hukuki açıdan fatura kesilmiş olmasına rağmen, gerçekte mal teslimi yapılmamış veya hizmet tamamlanmamış ise faturanın delil olabilme niteliğinden yararlanabilmek mümkün olmadığı gibi, alıcının KDV hariç, fatura bedeli kadar borçlandığını söylemek de mümkün değildir.
Kargo faturalarınız, kargo firmanız tarafından aktarılan desi bilgisine göre hesaplanır. Kargoya teslim edildiği andan itibaren desi bilginizi satıcı panelinde sipariş ve iade ekranlarında görüntüleyebilirsiniz.
Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10'u kadardır. Fatura düzenlenir ancak tutar eksik yazılırsa kesilecek ceza, tutar farkı üzerinden hesaplanır. Asgari tutarın yanı sıra fatura düzenlememenin üst sınırı da vardır. 2022 yılında toplam ceza üst sınırı 250.000 TL olarak belirlenmişti.
İade durumunda fatura kesilmesi gerekir. İade fatura işlemini yaparken satış faturası koçanı ya da e faturaya ihtiyaç duyulur. İade faturasının ortaya çıkan herhangi bir koçanı bulunmaz. Maliye Bakanlığı ya da noter onaylı iade faturasının olması gereklilik gösterir.
Tüketici 14 gün içinde satın almış olduğu ürünü açıkça belirterek bu ürünü iade etmek istediğini yazı ile mağazaya bildirmelidir ve cayma hakkının kullanılacağı bildirildikten sonra 10 gün içerisinde ürünü satıcıya iade edilmesi gerekir. İade için ürünü gönderim masrafı satıcıya aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri