Karidesler, tatlı ve tuzlu sularda yaşayan on ayaklı eklembacaklılardır.
biyoloji bilimine tamamen aykırı bir saçmalamadır. böcekler toplam 6 bacaklı olup tamamen ayrı bir canlı sınıfıdır, karides ve istakoz ise kabuklular yani crustaceans sınıfı canlılar olup 10 bacaklıdırlar. ülkemizde kerevitler bazı bölgelerde böcek diye adlandırılırlar ama bu onların lakaplarıdır. ciddiye almayınız.
Kabuksuzlar sınıfına giren balıklar; Deniz Balıkları ve Tatlı Su Balıkları olmak üzere 2 gruba ayrılır. Diğer kabuksuzlar da; Yumuşakçalar olarak Ahtapot, Sübye, Kalamar; Kabuklulular olarak İstakoz, Midye, Böcek ve Karides olarak sınıflandırılır.
Karides denildiğinde genel olarak akıllara gelen ilk soru karides balık mıdır sorusudur. Karides denizlerde yaşayan kabuklu bir deniz canlısı türüdür. Düşük kalorisi ve doymuş yağ içermesi nedeniyle diğer balık türlerinden ayrılır.
1 porsiyon karides yaklaşık olarak 24 gram protein içerir ve bu oran günlük protein ihtiyacının %30'unu karşılar. Karides vitamin olarak D vitamini ve B 12 kaynağıdır. Omega 3 yağ asitleri, kalsiyum, potasyum ve selenyum açısından da zengin bir besin olan karidesin kolesterol içeriği yüksektir.
İlgili 26 soru bulundu
Mâlikî ve Hanbelî âlimlere göre, deniz hayvanları prensip olarak helaldir. Ancak timsah gibi yırtıcı hayvanlar helal değildir. Şâfiî mezhebinde ise; aslen suda yaşadığı halde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir.
Karidesler, tatlı ve tuzlu sularda yaşayan on ayaklı eklembacaklılardır. Boyları 1–30 cm arasında değişir. Karidesler oymağının yedi familyası bilinmektedir. En yaygını çalıkaridesgillerdir.
Şâfiî mezhebinde ise aslen suda yaşadığı hâlde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir. Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir (Remlî, Nihâyetu'l-Muhtac, 8/113,150-152).
Karidesler zamanının çoğunu bitki ve yaprakların üzerinde oluşan alg ve micro organizmaları yiyerek geçirirler, Ancak bunu yaparken yapraklara ve bitkilere kesinlikle zarar vermezler. Çeşitli bitki türleri ile sorunsuz yaşarlar ancak Java Moss ve Java Fern en mutlu oldukları ve keyif aldıkları bitkiler arasındadır.
Tüm yıl boyunca hem donmuş hem de taze olarak tüketilebilen bu canlı özellikle omega-3 yağ asitleri açısından da zengindir. 1. Karides selenyum minerali açısından oldukça zengindir. Selenyum kanser ve bu tarz ciddi hastalıklara sebebiyet veren maddeleri etkisiz hale getirir.
Yem seçimi de yine hedef balığa göre farklılık göstermektedir. Genellikle çipura, mercan, karagöz, mezgit gibi yassı balıklar için karides, midye, kurt ya da mamun kullanılır.
Türkiye'nin Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarında ve tüm Akdeniz'de dağılım gösterir.
Karidesler, tatlı ve tuzlu sularda yaşayan on ayaklı eklembacaklılardır. Bir karidesin kalbi başında bulunur. Karideslerin de açık bir dolaşım sistemi vardır, damarları yoktur ve organları doğrudan kanda yüzer.
Dondurulmuş küçük karidesler soğuk suyun içinde yaklaşık 20 dakikadan az bir sürede çözülür. Çözülen küçük karidesler itinalı bir şekilde temizlenmelidir. Temizlenen karidesler istenilen yemeğe kullanılabilir.
Böcekler (Latince insectum) eklem bacaklılar (Arthropoda) şubesinin sınıfı ve tür ve takson bakımından en kalabalık hayvan sınıfıdır. 1.000.000'dan fazla olan tür sayılarıyla Dünya'daki en fazla türe sahip canlılardır. Dünya'nın hemen hemen her yerinde bulunur ve bazen çok yoğun popülasyonlarda görülebilirler.
Karides, tüm kabuklu deniz hayvanları arasında alerjik reaksiyonlarda en sık görülür. Tropomiyozin majör alerjendir ve diğer kabuklu deniz ürünlerinde, hamamböceği ve ev tozu akarı gibi diğer omurgasızlarda yaygın olarak bulunarak capraz reakt ̧ iviteye yol acar.
Kimyasal madde kullanımı yada suyu dinlendirmek, her su değişiminde suyu kullanmadan önce yapılması gereken bir işlemdir. Birçok akvarist su değişimlerinde akvaryum ısısının düşmemesi için özellikle soğuk havalarda sıcak su kullanır. Bunu takip eden kısa bir sürenin ardından karides ölümleri gözlenir.
Karides balığı silindir görünümlü bir vücuda sahip olan gövdesi eklemli bir deniz canlısı olmaktadır. Karides balığının boyu yaklaşık 5 cm ya da 6 cm olmaktadır. Bu balıkların vücutları kalsiyum ve karbonattan oluşan bir kabukla örtülü olmaktadır. Karides balıkları tatlı ve tuzlu sularda yaşayabilmektedirler.
* Karides hangi balıklarla uyumludur ve en iyi bitki seçimi nedir? Akvaryumda rasbora, siyah neon, kardinal neon, lepistes, plati, cüce vatoz, çöpçü çeşitleri, elma salyangozu olabilir, fakat yeni doğan karides yavrularını yiyebilirler. En iyi bitki Moss bitkisidir.
Karidesin vücuda doğrudan olumsuz bir etkisi yoktur. Ancak yağlı bir ete sahip olduğu için fazla tüketilmesi durumunda kalp ve damar sağlığını olumsuz yönde etkiler. Ayrıca kolesterol problemi olanların da karides tüketimine dikkat etmesi gerekir.
Peygamber'in, "Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir" hadisi şerifine dayanarak, deniz ürünlerinin yenilmesi konusunda hem fikir olmuşlardır. Diyanet açıklamasına göre karides haram mı sorusu karides gibi deniz ürünlerinin tüketilmesi helaldir olarak yanıtlanmıştır.
"Deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor ve sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa, şekline ve ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir.
Ülkemizdeki Karides Türleri
Türkiye'de karidesler üzerindeki ilk çalışmalar Colombo (1885) tarafından İstanbul Boğazı'nda bulunan karides türleri üzerine yayınlanmıştır. Monad (1931) İskenderun Körfezi'ndeki çalışmalarında bu konuda bilgiler sunmaktadır.
Genelde limon sıkıp servis edildiğinden limonlu tavuk gibi bir tadı olur. Ama çiğnerken dişlerde gıcırdar ve oldukça yumuşaktır.
Karides güveç Türk mutfağına özgü bir deniz ürünü yemeğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri