Hidrojenasyon yöntemini açıklamak gerekirse, sıvı halde olan bitkisel yağın karbon zincirinde çift bağ olan yağ asitlerini uygun koşullar ile ve de katalizör eşliğinde hidrojen gazı ile doymuş hale getirilip katılaştırılması yöntemidir. Bir çok margarin bu sayede meydana gelmektedir.
Doğrulanmış Cevap. Açıklama: Kimyasaldır . kimyasal olaylar geri dönüşsüz olaylardır.
Bitkisel margarin; çeşitli bitkisel yağ karışımlarının değişik oranlarda su veya süt yağı karıştırılmasıyla elde edilen bir yağdır.
Sıvımız istediğimiz dereceye geldiğinden sonra sütümüzü, yumurta sarımızı ve tuzumuzu da ilave edip çırpıyoruz. Bir büyük boy kasemize de buzlarımızı koyuyoruz ve yağımız olan kaseyi de üzerine koyup çırpıyoruz. Katı margarin kıvamını alana kadar çırptıktan sonra margarinimiz hazır. Afiyet olsun.
Margarinler; ayçiçek yağı, soya yağı, pamuk yağı, kanola ve palm gibi bitkisel yağlara, yağsız süt, su, vitaminler, süt proteinleri gibi eklemeler yapılmasıyla üretilir.
İlgili 17 soru bulundu
Doymuş yağlar, hidrojen içeriğiyle oda ısısında dahi katı halde bulunur. Hemen örnek verelim: Margarin, palm yağı, et, sakatat, kümes hayvanlarının derisi, yumurta, peynir, süt, tereyağı vb. tam yağlı mandıra ürünleri, hindistan cevizi, kakao yağı, hurma yağı.
Tereyağı, her ne kadar günümüzde marketlerden alabilsek de evde de yapılan bir ürün olma özelliği taşır. Öteki yandan margarin evde yapılabilen bir ürün değildir. İçinde birçok bileşen bulunduğu için sanayileşmiş bir üründür ve bitkisel temellidir. Bu açıdan tereyağından ayrılır.
Margarin üretimi, nebati yağların bir dizi kimyasal süreçten geçirilmesi ilkesine dayanır. Bu süreç sonunda süt veya su, lesitin, aromalar, renklendiriciler içeren bir yağ fazının emülsiyonuyla gerçekleştirilen bir maya elde edilir.
Vita yağ içeriği, palmiye ağacının meyvelerinden elde edilen ve Palm yağı olarak tanımlanan bir yağ çeşidinden oluşur. Anavatanı Endonezya, Malezya, Batı ve Orta Afrika ülkeleri olan Palm yağı, kökeni neredeyse 5000 yıl öncesine dayanan bitkisel bir yağdır.
Bitkisel margarin, çeşitli bitkisel yağların kısmi hidrojenasyonu sonucu elde edilen sertleştirilmiş rafine yağlardan veya bu yağlara çeşitli bitkisel rafine yağların karıştırılmasıyla elde edilen ve içerisinde emülsiyon halinde su, süt veya sıvı süt ürünleri bulunabilen yağlardır.
Trans yağlar; sıvı bitki yağlarının hidrojen ile doyurulması sonucu oluşan yağlardır. Kimyasal tanımla; sıvı yağların çoklu bağlarının hidrojenle doyurularak katı hale getirilmesidir.
Tohum ve meyvelerden üretilen ham yağlar, içinde bazı safsızlıkları da bulundurur. Margarin üretiminde önce bu safsızlıklar giderilir. Hiçbir işlem görmeden ham olarak yenebilen çok az sayıda yağ vardır ki, bunların başında zeytinyağı, ve susam yağı gelir.
Tereyağ ve margarin yemeklerin yapısına herhangi bir katkı sağlamadığı için bunların yerine sıvı yağ ile pişirmek çok daha sağlıklıdır.
MARGARİNİN ÜRETİM TEKNOLOJİSİ
Değişik oranda yağ içerikleri ile çeşitli amaçlar için margarinler üretilmektedir. Margarinler genel olarak; ayçiçek, soya, palm, kanola ve pamuk yağı gibi bitkisel yağlardan üretilmektedir. Bazı tohum ve meyveden üretilen bu yağlarda safsızlıklar bulunmaktadır.
Margarin, tereyağının yerine kullanılmak üzere üretilmiş olan, çeşitli bitkisel ve hayvansal yağlardan doğal veya kimyasal olarak elde edilen yağ çeşididir.
Margarin ismini duyan bazı kitleler, içeriğinde direk domuz yağı var diye algılıyorlar. Doğrudur. Fakat margarinlere hayvansal yağların direk olarak kullanımı yaklaşık 60 yıl kadar önce idi.
Sıvı yağlar ile tepkime vererek margarin elde edilmesinde kullanılan element Hidrojen dir.
Zeytinyağı; %9 oranında çoklu doymamış yağ asidi, %77 oranında tekli doymamış yağ asidi ve %14 oranında doymuş yağ içermektedir. Zeytinyağı, yağ asit dağılımı olarak, yüksek oranda tekli doymamış yağ asitleri içerir ve bu yağ asidi içeriği “oleik asit” ağırlıklıdır.
Pastanelerden alınan yiyeceklerin içerisinde Alba yağ bulunur.
Pastahane de ki ustalar bizim kullandığımız margarinleri ve unu kullanmıyorlar. ( biskin, alba) kullanıyorlar. Siz de bu yağları kullanmak isterseniz gross marketlerden teneke ile alabilirsiniz. Pastahanelerde ki ustalar poğaçaların da kesinlikle sıvı yağ kullanmazlar katı yağ kullanırlar. . .
Biskin baklavalık yağ çeşitli şerbetli ve şuruplu tatlılarda kullanılması için özel olarak üretilen bir yağ çeşididir. Bu yağ ile baklava, kadayıf, hamur tatlıları ve yufka tatlılarını kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Ghee yağının inek sütünden üretileni de vardır ama en lezzetlisi ve değerlisi koyun sütü ile yapılanıdır. En meşhur sade yağ ise Urfa'da üretilen sade yağdır.
Kesin miktar, margarini üretmek için hangi bitkisel yağların kullanıldığına bağlıdır. Örneğin, soya fasulyesi yağı bazlı margarinler yaklaşık olarak %20 oranında çoklu doymamış yağa sahiptir ve çoklu doymamış yağ genellikle sağlıklı kabul edilir. Doymuş yağa kıyasla da kalp sağlığı için faydalı sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri