Karizmatik liderlik, yöneticilerin bir vizyon ve misyon duygusuna sahip olmasıdır. Karizmatik liderliğin diğer özellikleri ise saygı, güven ve sadakattir. Bu liderler, izleyenlerin kendi kişiliği ile çok güçlü özdeşim kurmasını sağlamış ve izleyenlerin üzerinde yoğun duygusal izlenimler bırakmışlardır (Çelik, 2000).
Karizmatik liderler, astlarına liderlik eden, her zaman önemli insanlar olarak değer katan ve bireyleri belirli bir vizyon ve misyona odaklayan kişilerdir. Karizmatik lider nedir sorusu için verilebilecek bir diğer cevap ise bu kişilerin takipçilerinin fikirlerini kolayca kabul etmelerini sağlayabilmesidir.
Bu liderlik rolleri; vizyoner liderlik, öğretimsel liderlik, kültürel liderlik, dönüşümcü liderlik, toplumsal liderlik, örgütsel liderlik, etik liderlik ve politik liderlik seklinde sıralanabilir.
Vizyoner ve yeni bakış açısına sahip bir yönetici, diğer yöneticilerden farklı olarak değişik gelişmeleri ve olayları okuyabilme yeteneğine sahip olmalıdır. Vizyoner lider, yeni bir gözle geleceğe bakabilen liderdir.
Dönüşümcü (Transformasyonel) Lider
Dönüşümcü liderlik, bir liderin ihtiyaç duyulan dönüşümü başarmak için kendi çıkarlarının ötesinde ekipler veya takipçileriyle birlikte çalıştığı, etki, ilham yoluyla değişime rehberlik edecek bir vizyon yarattığı ve değişimi üyeleriyle birlikte yürüttüğü bir liderliktir.
İlgili 24 soru bulundu
Karizmatik liderler doğuştan gelen bir çekiciliğe ve cazibeye sahipken; dönüşümcü liderlik için liderler eğitilebilirler. Karizmatik liderler herhangi bir organizasyonda hiçbir şey değiştirmeyebilir ancak dönüşümcü liderlerdeki temel amaç değişim ve dönüşümdür.
Karizmatik liderlik, örgütün içine düştüğü kriz zamanlarında ortaya çıkan, örgütü bu kötü durumdan kurtaracak, farklı kişilik özelliklerine sahip güçlü yönleri olan ve izleyenleri sahip olduğu cesaret, özgüven, motivasyon ve ikna kabiliyetiyle kendine hayran bırakan bir liderlik tarzıdır.
Otoriter (otokratik-yetkeci) lider, yetkiyi merkezi hale getiren, biçimsel gücü, ödüllendirme gücünü ve cezalandırma gücünü kullanan liderdir (Daft 1991: 375). Otoriter liderleri "söyleyen" (tellers) liderler olarak ifade etmek mümkündür. Bu tür liderler, işgörenler tarafından yapılacak işi yapılandırırlar.
Hümanist liderin en belirgin özelliği babacan (patrimonial) davranışlarının olması yani korumacı rolünde olmasıdır. Bu yaklaşımda lider, zaman zaman orta basamaktakilerin fikrini alır. Duygusal yönlendirmeyle motive eder.
Liderlik çeşitleri dönüştürücü liderlik, etkileşimci liderlik, karizmatik liderlik, tam serbestlik tanıyan liderlik, etik liderlik, vizyoner liderlik ve kültürel liderlik olarak ayrılır.
Otokratik lider, grup etkinliklerinin planlanması,programlanması uygulanması, denetimi ve yönetimini tek başına üstlenir. Grup üyelerine söz hakkı tanımaz, grupla ilişkisi sınırlıdır. Üyelere tam serbestlik tanıyarak, yetki kullanımlarını tamamen grup üyelerinin insiyatifine bırakırlar.
5. düzey liderler, ikili bir yapıya sahiptir. Ilımlı ama kararlı, alçakgönüllü ama korkusuz. Kendi çıkarları ya da ünleri yerine şirketin başarısı konusunda kafa yormaları ve şirkete olan tutkuları ile 5. düzey liderler, şirketlerinin kendilerinden sonraki neslin daha da başarılı olmasını isterler.
Keşifsel bir model olan ve tüm ilişkilerin serbest bırakıldığı araştırmanın başlangıç modeli şekil 1'de sunulmaktadır. liderlik tarzları temel değişkeni ise; etkileşimci liderlik, dönüşümcü liderlik, karizmatik liderlik, stratejik liderlik ve hizmetkâr liderlik olmak üzere beş alt boyutlarından oluşmaktadır.
Karizmatik otorite (İngilizce: Charismatic authority), Alman sosyolog Max Weber tarafından geliştirilen bir liderlik kavramıdır. Otoritenin liderin karizmasından kaynaklandığı bir tür örgütlenme veya bir liderlik türünü içerir. Bu, diğer iki otorite türünün tersidir: yasal otorite ve geleneksel otorite.
Karizma, ilgi uyandıran kişisel bir mevcudiyet veya çekicilik kalitesidir. Sosyoloji, siyaset bilimi, psikoloji ve yönetim alanındaki akademisyenler terimi olağanüstü olarak görülen bir liderlik türü için kullanırlar.
Karizma” terimi Yunanca'dan gelmiş olup “hediye” veya “ilahi tercih” anlamına gelmektedir. Açıklaması ise, çekicilik, etkili duruş, başkalarını pozitif yönde etkileme gücü olup, olağanüstü bir güce sahip olanlara karizmatik denilir. Büyüleyici özellikleri vardır bu tür kişilerin.
Otantik lider, güçlü ve zayıf yönlerinin farkındadır. Sadece güçlü yönlerine odaklanarak örgütte birtakım sorunlara kapı aralamaz; aynı zamanda zayıf yönlerini de görerek hareket eder. Bu bağlamda güçlü yönlerini geliştirir ve zayıf yönlerini de gelişim doğrultusunda gidermeye çalışır.
Demokratik lider ise, grubun tüm üyelerinin fikirlerini ifade etmelerine, önerilerde bulunmalarına fırsat tanıyan ve onları karar alma sürecine dâhil eden kişidir. Demokratik liderler, yönetim yetkisini grubun diğer üyeleri ile paylaşma eğilimi gösterirler ve buna bağlı olarak problemi grup üyeleri ile paylaşırlar.
Etik liderlik “eylemlerinde ve kişilerarası ilişkilerinde normatif uygunluk dâhilinde yönetim sergileyen; izleyicilere iki yönlü iletişim, pekiştirme ve karar almada etik düşünce yapısını teşvik eden bir liderlik yaklaşımı” olarak ifade edilmektedir.
Babacan liderlik, yöneticinin işyerinde bireylerle birebir ilişki kurarak aile ortamı yaratan, onların iş dışındaki yaşamlarıyla ilgilenen ve onlardan sadakat, hiyerarşi ve otoritelerine saygı duymalarını bekleyen bir liderlik stilini ifade etmektedir.
Başka bir deyişle dönüşümcü liderlik, insanların değişmeyi, gelişmeyi ve yönetilmeyi istemesini sağlama yeteneğidir. Çalışanların motivasyonlarını değerlendirmeyi, ihtiyaçlarını karşılamayı ve onlara değer vermeyi içerir.
Greenleaf, hizmetkâr liderlik kavramını, kendini diğer insanların yerine koyabilen, onları dinleyen, onları duygusal olarak anlayan ve destekleyen alışılmadık bir güce ve kaynağa sahip kişi olarak tanımlamıştır (Greenleaf, 1977: 22).
Karizmatik Otoritenin Temel Özellikleri ve Toplumsal Örgütlenme Biçimleriyle İlişkisi. “Karizma” kavramı, bireysel olarak bir şahsı sıradan insanlardan ayıran ve onun doğaüstü, insanüstü ya da en azından bazı özel istisnai güçlere ya da niteliklere sahip sayılmasına yol açan belli bir nitelik anlamında kullanılacaktır.
Karizmatik Güç: Lider sahip olduğu kişilik özellikleri ile izleyenlerini etkileme gücünü ifade eder. Lidere duyulan hayranlığın derecesi veya astların liderle kendilerini özdeşleştirme dereceleri arttıkça liderin karizmatik gücü daha etkili olur.
Liderlik, insanları ortak bir hedefe ulaşmak için harekete geçirme becerisine sahip olan ve bu amaç doğrultusunda, kendi güç ve motivasyonunu başkalarına da aktarabilen kişinin özellikleridir. Etkili liderlik, çevresindeki insanları, belirli bir hedef doğrultusunda beraber çalışmaya teşvik ve motive etmekle ilgilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri