Karlanma ve buzlanma bir parmak kalınlığından fazla ise, fişi çekerek eritebilirsiniz. Fişi çektikten sonra içini boşaltın. Kapakları açık bırakıp kar ve buz eridikten sonra kuru bezle silerek tamamen kurumasını sağlayın. Bekleme süresini kısaltmak için kesici ya da delici aletle karı-buzu temizlemeye çalışmayın.
Sıcak tencereyi direk dondurucunuzun içi ile temas ettirmeyiniz ve sıcak suyu dondurucunuzun içine dökmeyiniz. Sıcak su koyup dondurucunuzun kapağını kapatınız ve 10 15 dakika bekleyiniz. Kapağı açıp tahta bir spatula ile çok bastırmadan yumuşayan buzları temizleyebilirsiniz.
Buzdolabınızda buz tutan yere bir miktar sirke dökerek kapağı kapatın ve 5-10 dakika bekledikten sonra yumuşamış buzu spatula yardımı ile temizleyin. Buz üzerine bir miktar tuz dökerek buzun erimesini bekleyin. Tahta spatula ise sirke yönteminde olduğu gibi nazik hareketlerle buzları temizleyin.
Buzdolabının içine soğuk hava eşit bir şekilde dağılmazsa, arka duvarında karlanma ve buzlanma oluşabilir. Bunu önlemek için, buzdolabının iç duvarlarıyla yiyecekler arasında dört parmak boşluk bırakılmalıdır.
Buzdolabının gövde kısmında çatlak varsa yetkili servisle iletişime geçmelisiniz. Yetkili servislerin iletişim bilgilerine ulaşmak ve size en yakın yetkili servisi öğrenmek için Arçelik internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Elma sirkesinin içinde yoğun miktarda asit bulunuyor. Bunun yanı sıra antiseptik özelliği ile buzdolabındaki kötü kokuları ortadan kaldırıyor. Elma sirkesi ile suyu ağzı geniş bir kapta karıştırın ve bu kabı dolabınıza koyun. Kötü kokuların kısa sürede kaybolduğunu göreceksiniz.
Karbonatlı ılık su, buzdolabı temizliği için ideal bir üründür. Karbonat, lekelerin tamamen çıkarılmasını sağlar. Bunun için bir kovanın ⅓'üne ılık su doldurup karbonat ile karıştırmalısınız. Bu karışım ile buzdolabının iç kısmını temizleyebilirsiniz.
Karlanma ve buzlanmayı eritmek ve genel temizlik için:
Ürünün fişini çekip, kapısını açık bırakarak buzun erimesini bekleyin. Bir bez yardımıyla kuruladıktan sonra ürünü fişe takıp istediğiniz dereceye kadar soğutup tekrar yiyeceklerinizi koyabilirsiniz.
Buzdolabı derecesi yazın kaç olmalı sorusunun cevabı genellikle 2 ile 5 derece arasında değişir. No frost buzdolabı modellerinde de bu aynıdır. Gıdalar, bu derece aralığında etkili bir şekilde soğutulur. Kışın buzdolabı derecesi kaç olmalı sorusunun cevabı ise 5 ile 8 derece olarak açıklanabilir.
No Frost Buzdolabı Ne İşe Yarar? No frost buzdolabı, klasik buzdolaplarının üst bölümünde oluşan karlanmayı önler. Bu karlanma otomatik olarak engellenmektedir. Yiyeceklerinizin daima taze kalmasına ve besin değerlerini korumasına yardımcı olmaktadır.
Sirke: 1 ölçek sirke ve 2 ölçek suyu bir sprey şişesine doldurun. Sirke ve suyu karıştırarak buzun üzerine sıkın ve camı temiz cam silme beziyle silin. Buzlar kısa sürede çözülecektir.
Buzdolabının içine soğuk hava eşit bir şekilde dağılmazsa, arka duvarında karlanma ve buzlanma oluşabilir. Bunu önlemek için, buzdolabının iç duvarlarıyla yiyecekler arasında dört parmak boşluk bırakılmalıdır. Buzdolabı içine sıcak yiyecek koymamalısınız.
Çünkü buzun üzerine yeterince tuz atılarak erime sıcaklığını -3°C'nin altına düşürmek ve böylece buzun erimesini sağlayarak -3°C sıcaklık altında sıvı halde bulunan bir tuzlu su karışımı elde etmek mümkündür. Buzun ya da başka bir sıvının erime sıcaklığını düşürmek için kullanılan maddenin tuz olması tabii ki gerekmez.
Dondurucu bölümünü temizlemek için: Fısfıslı bir şişe içine 1 yemek kaşığı sirke ve 1 yemek kaşığı karbonat ekliyoruz. Fısfıslı şişeyi iyice çalkalıyoruz. Ardından dondurucunun her noktasına sıkarak sünger yardımıyla siliyoruz.
Fakat çoğu kişi buzdolaplarını kimyasal maddeler içeren deterjanlarla temizlemeyi uygun bulmuyor. Bu konuda haklı oldukları doğru. Çünkü en az bakteriler gibi kimyasallarında vücudumuza etkisi var ve sağlığımızı tehdit ediyor. Bu sebeple doğal bir şekilde buzdolabını karbonat ile temizleyin.
Defrost yöntemlerinden elektrikle kar eritme en sık rastlanan yöntemdir ve bu, buharlaştırıcının soğutucu akışkan borularından bazılarının iki başını açık bırakmak ve bunların içine yalıtımlı boru tipi elektrik rezistanslı ısıtıcılar yerleştirmek suretiyle sağlanır.
Buzdolabınızın soğutucu kısmının kapağını açtığınızda yan ya da arka tarafta bir termostat (sıcaklık kontrol aracı) düğmesini ve etrafında derece göstergelerini görürsünüz. Ortalama bir soğukluk tercih ediyorsanız düğmeyi 4 dereceye; en soğuk konumu tercih ediyorsanız 2 Santigrat dereceye ayarlayın.
Eğer buzdolabı kısmında sıcaklık hissediyorsanız en soğuk ayar olan 1'e doğru çevirebilirsiniz. Yaz aylarında ise +2 derece ve -20 dereceye ayarlanması doğru olacaktır. 1, 2, 3, 4, 5 derece ayarlamalarının ne anlama geldiği hemen hemen bütün buzdolaplarında aynıdır.
Buzdolabı ayarı + 4 derece ve - 18 derece arasında bulunması gerekmektedir. Kullanımdan kullanıma fark olmasının yanında artı 2 dereceye göre de ayarlama yapılabilmektedir. Yaz aylarında soğutma derecesinin arttırılması ihtiyacından dolayı +2 ve - 20 aralığında ayar yapılması önerilmektedir.
Dondurucunun buzunun çözülmesi:
Buzdolabını kapatın. Dondurucunun içindeki gıda ürünlerini çıkartın, birkaç kat kağıd ile sarın ve soğuk bir yerde saklayın. Kapıyı açık bırakın, tahliye tapasını çıkartın ve suyu bir tepside toplayın. Buzu hızlıca gidermek için uygun bir kazıyıcı kullanın.
Dondurucuların çalışma konumunda kar ve buz oluşması normaldir. Kapı açıldığında, nemli hava cihazın içine girmesinden bu buz oluşumuna neden olur. Dondurucunuzun doğru bir şekilde kurulması ve kullanılması, enerji tasarrufuna ve çevrenin korunmasına yardımcı olacaktır.
Karlanma iç kısımda oluşuyorsa:
Kapasitesinden fazla ve yeni yiyecek yüklemiş olabilirsiniz. Fazla yiyecekleri çıkartın. Bununla birlikte iç kısmında bir miktar kar oluşması normaldir. Düzenli olarak temizlik yapılması, karın ve buzun eritilmesi gerekir.
Ilık su içerisine bir çay bardağı kadar sirke, karbonat ve maden suyu ilave ederek karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı buzdolabınızın iç kapılarını, sebze kısmını ve buzdolabınızın dış kapısını temizlerken kullanabilirsiniz.
Öncelikle merak ettiğiniz “Buzdolabı temizlerken fişi çekilir mi?” sorusunun yanıtını vererek başlayalım. Evet, buzdolabının fişini çekerek temizlik esnasında güvenliğinizi sağlayabilirsiniz. Ayrıca statik yani dondurucu kısmı buzlanan bir buzdolabınız varsa buzların erimesi için de bu adım olmazsa olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri