*Tavşan Memesi Tohumu Çimlendirme İşleminde Yapılması Gerekenler: Tohumlarınızı 1 saat kadar ılık bir su içerisinde bekletiniz ve dikecek olduğunuz viyol veya toprağa 1-2 cm derinlikte ekiniz. Fazla derine ekmeniz durumunda tohumlarınız çürüyecektir. Üzerini toprakla kapatınız.
Tohumun Ekim Zamanı: İlkbahar, Sonbahar ve yaz aylarında ekilir. Ürün Gönderimi Nasıl Sağlanır? Yumuşak folyo benzeri özel tohum ambalajına konulur, tohum için olumsuzluk meydana getiren hava, nem ve su gibi etmenlerden korunarak adına doğru faturası ile birlikte kargo şirketine teslim edilir.
Yapmanız gereken ilk iş ekiminden önce tohumu ılık suda bir süre bekleterek ekildikten sonra çimlenme hızını arttırarak yumuşamasını sağlamaktır. Dikim yeri hazırlanır. Tohum koyulur ve 2 cm kalınlıkta toprak ile üzeri kapatılır. Oluşan fideler sağlıklı büyümesi için gübrelenmelidir.
Toprağa biraz can suyu verdikten sonra bir bıçak yardımıyla dalların gireceği kadar boşluk oluşturulur. Bu boşluğa bitkiden koparılan uzun dallar yerleştirilir. Sonrasında bitkinin toprağa yerleşmesi için diplerine hafifçe bastırılır. Yılbaşı çiçeği dikimi bitince su verilmesi gerekir.
Aynı zamanda çiçeğinizi saksıda kokina çiçeği olarak değil başka formlarda kullanabilirsiniz. Yılbaşı kokina çiçeği de bu formlardan bir tanesidir. Rengi itibariyle de yılbaşı konseptine yakın olduğu için bu çiçeği yılbaşı gününüzde dekorasyon amacıyla tercih edebilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Kokina çiçeği bakımı, oldukça kolaydır. Kokina çiçeği vazoda suya konulur mu diye merak ediyorsanız, evet konulabilir. Ancak suyun kokina çiçeğinin yapraklarına değmemesine dikkat etmelisiniz. Aksi halde yapraklar çürüyebilir.
Yılbaşı kaktüsü çoğaltma yöntemi çok kolaydır. Bu bitki tohum ve çelikleme yöntemleriyle kolaylıkla çoğaltılabilir. Tohum yönteminde çiçeğin tohumunu alıp başka bir saksıda yetiştirebilirsiniz. Çelikleme yönteminde ise bitkinin boğumlu yapraklarını koparıp direkt toprağa dikebilirsiniz.
Tohumlar, paket üzerinde belirtilen derinliğe göre toprağa gömülmelidir. Tohumların üzerine biraz toprak serpilerek hafifçe bastırılmalıdır. Tohumların çimlenmesi için sıcaklık ve nem seviyesinin uygun olması önemlidir. Bu nedenle, saksıya ekilen tohumlar, güneş gören bir yerde tutulmalı ve düzenli olarak sulanmalıdır.
Tohumları ekmeden önce 1 saat süreyle su içerisinde bekletmeniz gerekmektedir. Daha sonrasında saksının alttan su çıkacak bir şekilde açık olduğuna emin olmanız gerekmektedir. Saksının yarısından fazlasına toprak koyduktan sonra tohumları yerleştirin. Üzerine ise serpme yöntemi ile geriye kalan toprağı serpebilirsiniz.
Tohum ekimi
Şubat - Mayıs, sonbahar dönemi ekimlerinde Ekim- Kasım sonu idealdir.
Kokina çiçeği su içinde yetişmez ve köklerinin sürekli olarak suyla teması bitkinin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, suya yerleştirildiğinde köklerinin çürüme riski vardır. Bu nedenle kokina çiçeği saksıda toprak içinde yetiştirilmelidir.
Eğer bu güzel çiçeklerin solmamasını istiyorsanız Kokina çiçeği bakımına dair dikkat etmeniz gereken birkaç faktör var. Kokina çiçeği için ideal olan sıcaklık normal oda sıcaklığıdır. Çok sıcağı da çok soğuğu da sevmez. Bu şekilde çiçek rengini uzun süre boyunca solmadan koruyabilir.
Türkiye sınırları içerisinde İstanbul'da ormanlarda yetişen kokoina çiçeğinin isminin kökenini 'kokino''dur. Yunanca kırmızı anlamına gelen kokina çiçeği, yeni yıl yaklaşınca yeşil yaprakları arasına silcan adlı kırmızı bir meyvenin iplerle bağlanarak birleştirilmesiyle kokina çiçeği yapılıyor.
Yılbaşı çiçeği daha düzenli nem ihtiyacına sahiptir. Bu bitkilerin saksı tabakalarında bir miktar su bırakmak ortamın nemini artırabilir. Yılbaşı çiçeğinin özel bakım ihtiyaçlarına dikkat etmek gerekir. Kırmızı tomurcuklu yemyeşil dallı olan Kokina suya konulmasında bir zarar yoktur.
Tohumlarınızı çimlendirmeniz uygun koşullar altında en az 3 gün sürer. Ancak tohumun cinsine göre bu süre 5 günü de bulabilir. Tüm aşamalara dikkat etmeniz ve uygun bir ortamda muhafaza etmeniz çimlenme süresi üzerinde son derece etkilidir.
TOMURCUKLAR KIRMIZI KALMALI
Kokina çiçeği ile dilek tutma geleneği olduğunu da anlatan Düver, “Rivayet o ki eğer yılbaşında kokina çiçeği alıp dilek tutarsanız, çiçek bir yıl boyunca solmamasını sağladığınızda dileğiniz kabul olur.” Şeklinde konuştu.
Ekeceğiniz bitki tohumunun çimlenme süresi değişiklik göstermektedir. Bu noktada tohumun bulunduğu sıcaklık ortamı çimlenmesinde önemli bir etkendir. Genel olarak bakıldığında, çimlenme sıcaklığı 19 derece olan tohum, 10-12 günde çimlenmeye başlayacaktır. Bu süre bazen daha kısa sürerken, bazen bir ayı bulabilir.
Bir kapta su kaynatılır ve bir süzgeç içine konulan tohumların üzerinden 1-2 litre kaynamış su süzdürülüp 10-15 dakika dinlenmeye bırakılır. Dinlenen suya ıslatılan tohumlar eklenir ve sabaha kadar bekletilir. Sıcaktan oluşan küçük çatlaklardan tohum içine nem almaya başlar ve çimlenmeye hazırlanır.
Şubat ayında ekilen başlıca çiçekler; bodur mavi çan, karagözlü suzan, buz çiçeği, gayret ve bodur kolyozdur.
Dikim büyüklüğüne gelen fideler sökülmeden bir gün önce bol su ile sulanmalıdır. Bu sulama, söküm sırasında kökte meydana gelebilecek hasarları azaltır. Normal şartlarda tohum ekiminden 45-50 gün sonra fideler dikim büyüklüğüne ulaşırlar.
kadar fazla olursa o kadar iyidir. günde bir sulanmalıdır, toprağı daima nemli olmalıdır.
Tohum ekmek için bahçe toprağının kullanılmaması gerekmektedir. Bahçe toprakları son derece ağırdır, yabani ot tohumları ve hastalıklı organizmaları içerisinde bulundurma ihtimalleri vardır. Tohum kabı doldurulmadan önce kullanılacak toprağın ıslatılması gerekmektedir. Ekimin ideal derinlikte yapılması gerekmektedir.
Çiçeğin çabuk açması ve büyümesi için toprağa bir miktar kuru çay da konulabiliyor. Çiçeklenme mevsimi geciktiği takdirde sulama suyuna yılbaşı çiçeği coşturan ve vitaminler koymak fayda sağlıyor.
Kokina çiçeği nerede yetişir? sorusunun cevabı oldukça geniş bir yelpaze sunar. Sahile yakın şehirlerde yetiştirilen kokina çiçeğinin doğduğu bölge Avrupa'dır. Özellikle ağustostan aralık ayına kadar; Marmara'da, Akdeniz'de ve kıyı Karadeniz'de toplanmaya hazır hale gelir.
Direkt olarak güneş ışığına maruz kalmayı sevmeyen çiçek, aydınlık odaları sevmektedir. Güneşi direkt olarak almayan, ancak sürekli olarak aydınlık kalan bir odada çiçek, hızlı bir şekilde büyür. Çiçek, gün ışı aldığı yöne eğilim gösterebilir. Gün ışığını yeterince almayan kısmı düzenli olarak güneşe çevrilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri