Bu bağlamda ele alınması ile beraber basar sıfatının anlamı, 'Görme duyusu, göz ve sezmek' şeklinde ön plana çıkar. Özellikle Cenabı Hakk'ın görmeyi konu olan şeyleri tam olarak idrak etmesi üzerinden ele alınan bir sıfattır. O her şeyi görür ve her şeyi duyar şeklinde de ifade edilebilir.
"Görmek, bilmek, sezmek; görme duyusu ve göz" mânalarına gelen basar, Cenâb-ı Hakk'ın görmeye konu olan şeyleri tam olarak idrak ettiğini ifade eden bir kemal sıfatıdır.
Allah'ın görme sıfatını ifade eden kelâm terimi. Allah'ın insanlarca bilinebilmesi için zâtına nisbet edilen mâna ve mefhumlar anlamında kelâm terimi. Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
başar- - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe başġar- “1. bitirmek, sona getirmek, 2. başa çıkmak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe baş sözcüğünden Eski Türkçe +(g)Ar- ekiyle türetilmiştir.
Basîr kavramı esmâ-i hüsnâdan biri olarak "görmeye konu olan şeyleri bütün özellikleriyle idrak edip gören" şeklinde tarif edilebilir. Bu idrakin oluşması için insanlarda bulunması gereken fizik, fizyolojik ve psikolojik şartlar Allah Teâlâ hakkında söz konusu değildir.
İlgili 27 soru bulundu
Bu bağlamda ele alınması ile beraber basar sıfatının anlamı, 'Görme duyusu, göz ve sezmek' şeklinde ön plana çıkar. Özellikle Cenabı Hakk'ın görmeyi konu olan şeyleri tam olarak idrak etmesi üzerinden ele alınan bir sıfattır. O her şeyi görür ve her şeyi duyar şeklinde de ifade edilebilir.
Sem kökünden türetilmiş olan Semi ismi dilimize Arapçadan geçmiştir. Sem işitmek anlamına gelirken Semi de duyan, işiten, bilen gibi anlamlara gelir.
basar / بصر / بَصَرْ
(Çoğulu: Ebsâr) Görme duygusu. Kalble hissetme. Kalb gözü. Gözün görmesi.
Basar, Arapça dilinden Türkçe'mize geçmiştir.
Gözün, ışık ve renklerle şekil, büyüklük ve mesafe gibi kemiyetlerin algılanmasını sağlayan görme duyusu. TDK'ye göre basar kelimesi ise şu anlama gelmektedir: Göz.
3- Basar: Basar, gören demektir. Allah, dünyada olan her şeyden haberdardır. Onun izni ve rızası olmadan hiçbir şey yapılamaz.
Sözlükte "sebat ve devam etmek, kesintiye uğramadan geleceğe doğru sürüp gitmek" anlamına gelen bekā, terim olarak Allah Teâlâ'nın varlığına herhangi bir yokluğun gelemeyeceği (fenânın selbi) mânasını taşır; zıddı fenâ*dır.
Allah'ın sıfatlarının kusursuz olması, Zat-ı Akdesin kusursuz olduğunu gösterir.
Sual: Allahü teâlânın zatına ait, sadece Ona mahsus olan sıfatları var mıdır, varsa nelerdir? Cevap: Allahü teâlânın Sıfât-ı zâtiyyesi, zâti sıfatları altıdır. Bunlar: Vücud, Kıdem, Bekâ, Vahdâniyyet, Muhâlefet-ün lil-havâdis ve Kıyâm-ü bi-nefsihîdir. Vücûd, kendiliğinden var olmak demektir.
(ﺑﺮﺟﺎ) sıf. (Fars. ber- “üzere” ve cā “yer” ile ber-cā) Yerinde, uygun, münâsip: Şîve ber-kāide esbâb-ı melâhat bercâ / Böyle bir şâhid-i pür-işveye âdem ne desin (Vecîhî).
Arapça kökenli Kadir isminin ilk anlamı değer, yan anlamı ise itibardır.
Allah`ın her şey`i işitip, her işi görmesi demektir. Sem` ve basar sıfatları da Allah`ın ezelî ve ebedî kemâl sıfatlarındandır. Allah`ın işitip görmesine, uzaklık - yakınlık, gizlilik - açıklık, karanlık - aydınlık gibi mefhumlar bir engel teşkil edemezler.
binbaşar ne demek? Yaşam boyu başarılı olan.
Yüce Allah'ın subuti sıfatlarından biri olan Es- Semi esmasındaki “semi” kelimesi her şeyi işiten demektir.
nur-u basar
Göz nuru, görme duyusunun nuru.
baki / bâki / bâkî / باقى / باقي / بَاق۪ي
Ebedî, dâimî. Sonu gelmez. Ölmez. Sonsuz.
bari / bâri / bârî / باری / بَارِئ
Allahü teâlânın Esmâ-i hüsnâsından (güzel isimlerinden). Yaradan, yoktan var eden.
Gümüş gibi parlak ve beyaz.
Bir görevde geçirilen süre, aşama, rütbece eskilik.
Sözlükte “ısrarla istemek, kastetmek, kesin karar vermek; kesin karar, irade, sabır” gibi anlamlara gelen azim (azm) Kur'ân-ı Kerîm'de, beş âyette (bk. Âl-i İmrân 3/186; Tâhâ 20/115; Lokmân 31/17; eş-Şûrâ 42/43; el-Ahkāf 46/35) “iyilikte sebat ve kararlılık”, dört âyette de (el-Bakara 2/227, 235; Âl-i İmrân 3/159; ...
Subuti sıfatlar hayat, irade, semi, basar ve ilim olmak üzere beş tanedir. Zati sıfatlar ise sırasıyla şöyledir: Vücut, Beka, Kıdem, Muhâlefetün li'l-havâdis, Kıyâm bi-nefsihî ve Vahdaniyet.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri