Kârlılık oranları, bir işletmenin yatırım ve finansman kararlarının ne derece uygun olduğunu gösteren oranlardır. Kârlılık oranları satışlar ve yatırımlar üzerinden elde edilen kârlılığı gösterdiğinden, yönetimin etkinliğini ve performansını değerlendirmede en önemli göstergelerden biridir.
Kârlılığı artırmak için şirketin satış faaliyetlerindeki etkinliğini artırması en temel yöntemdir. Mevcut müşterilere yönelik düşük kâr yüksek satış hacmini, yüksek kâr düşük satış hacmi gibi seçeneklerden işletmenizin satış sürecine uygun olanı benimseyerek kârlılığı artırabilirsiniz.
Kısa Vadeli Borçlar/Toplam Aktifler rasyosu, analiste bir işletmenin toplam varlıkları içinde kısa vadeli borçlarının payını gösterir. Bu oranın ⅓ olması idealdir.
Yatırım kârlılığı, ya da kısaca ROI, bir yatırımın kârının maliyetine oranıdır. Yatırımcılar ve şirketler tarafından sermayeyi riske etmenin verimliliğini ölçmekte kullanılır.
İlgili 42 soru bulundu
3) İç Karlılık Oranı Yöntemi
bulunduran, projenin sağlayacağı verimi bulmak için kullanılan bir değerleme yöntemidir. İç karlılık oranı, yatırımın faydalı ömrü boyunca sağlayacağı nakit girişlerinin bugünkü değerinin yatırım için yapılacak harcamaların bugünkü değerine eşitliğini sağlayan faiz oranıdır.
Yukarıda cari oran formülüne değinmiştik (Cari Oran = Dönen Varlıklar / Kısa Vadeli Borçlar).
Rasyo analizi en çok kullanılan performans ölçüm yöntemlerinden birisidir. Bu analizde şirketin bilanço ve gelir tablosu kalemleri karşılıklı oranlanarak sonuçlar elde edilir. Bu oranların sonuçlarına göre firmalar hakkında yorum yapılarak çıkarımlarda bulunulur.
Oranın “1” olması, işletmenin kısa süreli borçlarını her durumda nakit olarak ödeyebileceğini gösterir. Bu kadar yüksek likidite gerekli olmamakla birlikte gelişmiş ülkelerde bu oranın %20-%25'in, sanayi işletmelerinde ise %10-%15'in altına düşmemesi istenir.
Karlılığı etkileyen faktörler hasılat, öz sermaye ve aktifler olmuştur. Bunların yorumuna baktığımız zaman ise hasılat ve aktif büyüklüğü ile karlılık arasında negatif yönlü ilişki varken öz sermaye ile karlılık arasında pozitif yönlü bir ilişki vardır.
Net Kâr Oranı= Net Kâr / Net Satışlar
Bu oran, işletmenin vergi sonrası net kârı ile net satışlar arasındaki ilişkiyi açıklar. Net dönem kârının satışlara oranlamasıyla bulunan net kârlılık oranı satışların yüzde kaçının net kâra dönüştüğünü belirtir.
Bilanço tablosu size işletmenizin finansal durumunun anlık bir görüntüsünü verirken kâr zarar (K&Z) tablosu işletmenizin belirli bir dönem içinde nasıl hareket ettiğine dair fikir verir. Kâr zarar tablosu, gelir tablosu veya hasılat tablosu gibi başka isimlerle de kullanılabilir.
Yani, FAVÖK ile bir şirketin faaliyetlerinden elde ettiği net karlılık ölçülür.
toptan satışlarda %3 -8, perakende satışlarda ise %18-20; kırmızı et ürünlerinde ise toptan satışlarda %6- 7 perakende satışlarda %10-12 arasında olabileceği taktir olunmuştur.
Basit karlılık oranı, normal bir yıl içerisinde elde edilen net karın başlangıçtaki yatırıma tutarına oranıdır. Bir diğer hesaplama yöntemi ise özsermaye üzerinden hesaplanan karlılıktır. Basite karlılık oranı, ortalama karlılık esas alınarak da hesaplanabilir.
Kaldıraç Oranı
Kaldıraç oranının yüksek olması şirketin daha yüksek finansal riske sahip olduğunu gösterir. %70 üzeri kaldıraç oranına sahip şirketler riskli olarak sınıflandırılabilir. Daha muhafazakar yatırımcılar için bu oran %50 olarak kabul edilir.
Duran Varlıklar/Devamlı Sermaye Oranı
Oranın 1.00'dan büyük olması arzu edilir. Hatırlanacağı üzere devamlı sermaye, uzun vadeli yabancı kaynaklar ile öz kaynakların toplamını ifade etmektedir.
Finansal rasyo (oran) analizi işletmelerin borçluluk durumlarını, faaliyet performanslarını, kaynak kullanım performanslarını ve nakit akış performanslarını analiz edebilmelerini sağlar.
Genelde işletmenin ya da kuruluşların faaliyetlerini ölçme amaçlı kullanılan oransal göstergelerdir. Oransal göstergeler çoğu zaman karar vericilerin karar alma ve yönlendirmelerinde büyük rol oynarlar.
İşte cari oranı artıran unsurlar: Nakit ve likidite varlıkların artması: Şirketin nakit ve likit varlıklarının artması cari oranı yükseltir. Bu varlıkların artması, şirketin kısa vadeli borçlarını ödemek için daha fazla kaynağa sahip olmasını sağlar.
Firmaların temel mali tabloları olan bilanço ve gelir tablosu verilerinin bir incelemesi olan oran (rasyo) analiziyle işletmeler, kendi finansal durumlarını gözden geçirebilir ve sektörel anlamda üstün ve zayıf yönlerini görebilirler.
Özsermaye kârlılığı, Net Kâr (Yıllık) / Ortalama Özsermaye formülü ile hesaplanmaktadır. Özsermayenin büyümesini sağlayan en önemli ana kalemlerden biri net kâr rakamı olduğu için, özsermaye kârlılığı şirketin geçmiş dönemlerdeki performansını ve başarısını ortaya koymaktadır.
Bu oran aşağıdaki formülle hesaplanır: Aktif Kârlılık Oranı = Net Dönem Kârı / Aktif Toplamı.
Kar marjı : Satışlar ile maliyet arasındaki farkın satışlara oranıdır. Kısaca örneklendirelim; 100 TL maliyeti olan bir ürününüzü 200 TL'ye satıyorsunuz. Bu durumda kar marjınız %50 olur. Kar oranınız %100'dür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri