C vitamini, cilt bakım rutinlerini güçlendiren ve cilde ev ortamında profesyonel bakım yapma imkanı suna bir bir bileşendir. Genel olarak tüm cilt tipleri tarafından kullanımı uygun görülür. Yağlı, kuru ya da karma cilt tipine sahipseniz, bu vitamini içeren ürünleri bakım rutinlerinize ekleyebilirsiniz.
Cilde iyi gelen vitaminlerin sayısı epey fazladır. A, E, C, D, K B3 ve B9 vitaminlerinin her biri cildin sağlığı ve güzelliğinin korunmasında paha biçilmez değerdedir. Aynı zamanda antioksidanlar ve mineraller de cilt sağlığını destekler ve güzelliğini bir üst düzeye çıkarır.
Sağlıklı ve Işıltılı Bir Cilt için Vitaminler
Cildi yenileme, besleme ve pürüzsüz yapma konusunda görev üstlenen vitaminlerin sayısı oldukça fazla. A vitamini, C vitamini, D vitamini, E vitamini, B3 vitamini ve B9 vitaminlerinin çoğu cildin sağlıklı olması ve görünmesi için bir numara.
C vitamini serumlarını nemsiz ve karanlık yerde muhafaza etmeniz tavsiye edilir. Günlük cilt bakim rutininizin parçası haline gelen bu ürünü, hem kuru hem de yağlı ciltler uygulayabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Normal ve kanser hücrelerinin büyümesini kontrol ederek özellikle kolon ve meme kanseri oluşumunu engeller. İnsülin sentezini uyararak tip 2 diyabetin önlenmesinde ve tedavisinde görev alır. Cilt sağlığı için oldukça önemli olan D vitamini, sedef hastalığı gibi deri hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
A vitamini cildin sadece yüzeyinde değil derinlerinde de etkilidir. Bu etkisiyle kolajen üretimini uyarır. Aktif bir şekilde kolajen üretildiğinde ise ince çizgiler ve kırışıklıklar azalarak cilt gençleşir.
Biotin, literatürde H vitamini veya B₇ vitamini olarak da adlandırılan ve güncel haberlerde karşımıza sıklıkla “güzellik vitamini” adıyla çıkan bir vitamindir. Kimyasal formülü C₁₀H₁₆N₂O₃S olan biotin, diğer B grubu vitaminler gibi suda çözünür bu nedenle günlük olarak alınması önemlidir.
"E VE C VİTAMİNİNİ BAŞTACI EDİN"
Cildin yaşlanmasını yavaşlatmak ve pürüzsüz ve parlak bir dokuya sahip olmak için antioksidan etkili yiyeceklere dikkat çeken Diyetisyen Ramle Düzcan, renk renk sebze ve meyveden yararlanmak gerektiğini dile getirdi.
Özetle, D vitamini cilt sağlığını desteklemek için önemli bir besin öğesidir. Güneş ışığı, doğal kaynaklar ve takviyeler aracılığıyla bu vitamini alarak cildimizi güzelleştirebilir ve koruyabiliriz.
Elma ve kırmızı soğan; cildi güzelleştiren kuversetin içerir. Bunlar dışında bütün “ berry” grubu meyveler; örn; üzüm, kırmızı üzüm, yaban mersini, dut özellikle de karadut, kızılcık, ahududu, çilek, polifenoller, resveratrol, gibi antioksidan içerikleri ile cildi güzelleştirir.
Cilde iyi gelen vitaminler arasında; C, A, E, D, B vitamini başta gelir. Ancak bunların yanında Koenzim Q10, Alfa Lipoik Asit ve Glutatyon sayesinde de cilt çok daha genç ve canlı görünür.
B12 vitamini (kobalamin), vücudun kan ve sinir hücrelerini sağlıklı tutma, DNA yapımına yardımcı olma, kemik yanı sıra saç, cilt ve tırnak sağlığını destekleme ve yorgun ya da zayıf hissetmeye neden olan megaloblastik aneminin önlenmesine yardımcı olur.
Ayrıca karma ciltler probiyotik beslenmeye de çok yakın bir cilt tipidir. Ayran, kefir gibi probiyotik madde içeren besinler karma ciltlere çok iyi etki eder. Son olarak karma cilde sahipseniz E vitamini bakımından zengin kuruyemişleri düzenli olarak tüketmeye özen göstermelisiniz.
Karma ciltler için bakım rutini yüz temizleme ile başlar. Yüzünü iyice temizledikten sonra karma ciltlere uygun tonik ile yüzünü tekrar silerek gözeneklerinin temizlenmesini sağlamalısın. Daha sonra nemlendirici aşamasına geçebilirsin. Detaylı yüz temizliği yapacağın günlerde maske ve peeling kullanmanı öneririz.
Karma ciltler için bakım serumu
Karma ciltler, dengeli bakım özelliklerine sahip olan ürünleri tercih edebilir. B5 vitamini, hyalüronik asit, cadı fındığı yağı ve seramid içeren ürünler, cilt tipiniz için daha uygundur.
B3 vitamini, hücre metabolizmasında önemli bir rol oynar. Eksikliğinin deri belirtileri arasında; güneşe karşı hassasiyet, dermatit, saç dökülmesi ve kırmızı cilt lezyonları bulunur. B6 vitamini; amino asit, lipid ve glukoz metabolizmasının birçok enzimatik reaksiyonunda önemlidir.
Cilde C vitamini faydaları, özellikle kolajen proteini üzerindeki etkilerinden kaynaklanır. Cilt dokusunu güçlendiren kolajen sentezini artırarak cildin elastikiyetinin artmasına ve kırışıklıkların azalmasına yardımcı olabilir. Özellikle yaşlanma nedeniyle meydana gelen kolajen kaybının önlenmesini destekleyebilir.
Cildimizin güneş ışığını emmesi ile aldığımız D vitamini, cildin renk tonu değişikliklerinde ve sedef hastalığının tedavisinde büyük rol sahibi. Son zamanlarda yapılan araştırmalar gösteriyor ki; D vitamini deriye bağlı enfeksiyonlarla (sivilce gibi) mücadele eden bir etkiye sahip.
B3 Vitamini Eksikliğinin Cilt Kuruluğuna Etkisi
Diyet ile vücudun ihtiyaç duyduğu B3 vitamini, bir diğer adıyla niasin, alınmadığında dermatit gibi cilt sorunları gelişebilir. Ciltte pullanma, kabuklanma ya da kaşıntılı cilt lekeleri meydana getiren dermatit, cilt kuruluğunun en önemli nedenidir.
B Vitamini
Ultraviyole hasarını azaltıp, kolajen sentezini uyarır. Derinin yağ tabakasının korunmasına katkıda bulunur. Yara iyileşme sürecinde olumlu etkisi vardır. Folik asit DNA sentezinde görev alır.
A vitamini, karaciğerde depolanan ve yağda çözünen bir vitamin türüdür. Besinlerde 2 tip A vitamini bulunur. Bunlardan ilki önceden oluşturulmuş (premade) A vitaminidir. Aynı zamanda retinol adıyla da bilinir ve aktif bir A vitamini tipidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri