Sessiz istifa, genellikle aşamalı bir süreçtir. Çalışan, öncelikle yeni bir iş bulur ve kabul eder. Ardından, işverenine bu durumu bildirmeden önce gerekli tüm düzenlemeleri yapar. Sonunda, mevcut işinden sessizce ayrılır.
Sessiz istifa kavramı, 25 Temmuz 2022'de TikTok kullanıcısı Zaid Khan adlı genç bir yazılımcı tarafından yayınlanan viral bir video nedeniyle son zamanlarda küresel ölçekte popüler hale geldi. Daha sonra oradan ana akım medyanın gündemine oturdu.
İstifa dilekçesi kaleme alınması en kolay olan dilekçelerden biridir. İstifa için dilekçe yazılacağı zaman İK birimine hitaben yazılmalıdır. Dilekçede işe başlanılan tarih ve çalışma süresi belirtildikten sonra kişinin kendi isteği ile o günün tarihini belirterek istifa etmek istediği belirtilmelidir.
İlgili 37 soru bulundu
İstifa mektubunu yöneticinin masasının üstüne bırakmak ya da mail atmak yerine yüz yüze konuşmak önemli. Cesaretli olup süreci yüz yüze konuşmak, söylemek istenenlerin ifade edilmesi açısından da kritik. İstifa konuşmasında ayrılma nedenlerini belirtirken eleştiri yapmak önemli.
İşten ayrılmak istediğinizde, resmi bir belge sunmanız gerekebilir. Bu belge, işvereninize yazılı olarak istifa ettiğinizi ve sözleşmenizin sona erdiğini bildirmenin yanı sıra, iş ilişkisinin sonlandırılmasında bir kanıt niteliği taşır. İşte bu noktada, noter onaylı istifa dilekçesi devreye girer.
İstifa etmek için yazılı evrak vermek şart değildir. Sözlü istifalarda geçerlidir.
İstifa işveren tarafından kabul edilmek zorunlu değildir. İşveren tarafından kabul edilmeyen istifa ile işçinin aynı işverenin işinde çalışmaya devam etmesi ortada bir istifa olgusunun olmadığını gösterir.
İşten ayrıldığınızı, iş sözleşmenizi feshettiğinizi belirtmeniz yeterlidir. Bununla birlikte işvereninize bir süre tanımalısınız. Bu süre, ihbar süresidir. Yani işvereninize, “ben ayrılıyorum ama senin de zarara uğramaman için sana bir süre veriyorum”, demiş olursunuz.
Sessiz istifa, çalışma koşullarından memnun olmadığı halde işe gelip gitmeye devam eden çalışanın sadece görev tanımı ve iş planı kapsamındaki işleri yaptığı ve görevlerini zamanında yerine getirdiği fakat fazlası için sorumluluk almaktan ve işi için ekstra zaman harcamaktan kaçındığı çalışma durumudur.
1 buçuk yıl / 3 yıla kadar sürmüş ise fesih bildirimden sonra 6 hafta, 3 yıldan fazla sürmüş ise fesih bildiriminden sonra 8 haftalık ihbar süresi bulunmaktadır ve bu süre içerisinde işçi çalışmaya devam etmelidir.
İstifa ederken uyman gereken kurallar, bilinmesi gerekenler neler? Kısaca değineceğiz. ✅ İstifa yazılı olmak zorunda değil, ancak yazılı olması daha doğru olacaktır. ✅İstifa iradesi karşı tarafa ulaştığı anda hüküm doğurur. Yani işverene ulaşmayan istifa dilekçeniz hüküm doğurmaz.
Deneme süresi içinde işçi veya işveren, herhangi bir tazminat ödemeksizin ya da süre vermeksizin sözleşmenin feshini (derhal) bildirebilirler. Bunun için, tarafların ayrıca herhangi bir haklı veya geçerli ve geçersiz nedene dayanmaları şart değildir[1].
Sessiz işten çıkarma, iş yerinde çalışanların yavaş yavaş işlerinin dışına itildiği bir davranış biçimi olarak tanımlanır. Bu durum işverenin doğrudan bir çalışanı işten çıkarmak yerine, onu istifaya zorlama yolunu seçtiği bir durumu ifade eder.
Yargıtay - Elektronik Posta ile Gelen Dilekçe İşleme Konulur mu? Elektronik Posta ile Gelen Dilekçe İşleme Konulur mu? Elektronik posta ile yapılan taleplerde gerçek manada kimlik tespiti yapılamadığından tarafların hak kayıplarına uğramalarını önlemek amacıyla e-posta ile gönderilen dilekçeler işleme alınmamaktadır.
İşçinin istifa tarihi itibarı ile kullanılmamış yıllık ücretli izin alacağı, hafta tatili, fazla çalışma ücreti gibi hakları varsa işveren bunları işçiye ödemek zorundadır.
İşçi haklı nedenlerle istifa etmesi durumunda kıdem tazminatı ve feshe bağlı olmayan fazla mesai, yıllık izin, hafta sonu tatili alacakları gibi diğer haklarını mahkemeye başvurmak suretiyle alabilir. 4857 sayılı İş Kanunu ile birlikte 1475 Sayılı İş Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.
6 ay ile 1,5 yıl arasında hizmet veren bir işçi için bu süre 28 gün olarak belirlenir. Eğer çalışan 1,5 yıl ile 3 yıl arasında bir süre hizmet vermişse, ihbar süresi 42 gün olur. 3 yıldan uzun süre çalışan bir işçi içinse, bu süre 56 gün, yani 8 hafta olarak hesaplanır.
WHATSAPP KONUŞMALARI KİŞİSEL VERİ NİTELİĞİNDE OLUP HUKUKA UYGUN ŞEKİLDE ELDE EDİLMEDİĞİ TAKDİRDE İŞÇİNİN SÖZLEŞMESİNİN FESHİ HAKSIZ FESİHTİR!
İstifa Ederken Noter Kanalı İle İhtar Çekmem Gerekir mi? İstifanızın geçerli olması yani iş sözleşmesinin sona ermesi bakımından noter kanalı ile ihtar çekmeniz elzem değildir. Yani noter kanalı ile ihtar çekmeseniz dahi iş sözleşmesi karşı tarafa bildirimde bulunmanızla birlikte sona erecektir.
İşten ayrılmak isteyen işçinin haklı nedenlerle fesih sebebi bulunmakta ise asla istifa dilekçesi vermemesi ve yazılı bildirimde istifa kelimesine yer vermemesi gerekmektedir. Zira istifa halinde işçi kıdem tazminatı alamayacaktır.
İhtarnamenin tebliği ve süreler : İşçiye işe davet ve mazeret ihtarı gönderildikten sonra derhal noter ile iletişime geçip gönderilen ihtarnamenin barkod numarası alınmalı ve en geç 3-4 gün sonra gonderitakip.ptt.gov.tr adresinden tebligatın işçiye ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilmelidir.
İşten çıkmak isteyen işçilerin aklına gelen sorulardan biri de işten çıkmadan kaç gün önce işverene haber vermeleri gerektiğidir. İstifa etmek isteyen işçi sağlık nedenleri, işin durması, ahlak kurallarına aykırılık gibi benzer durumlar yüzünden haklı nedenle derhal işten ayrılabilir.
İşveren eğer iş akdini İş Kanunu 25. Maddesi 2. Fıkrası gereğince haklı nedenle feshederse işçiye yazılı bildirim yapmasına gerek kalmayacaktır. Bu kapsamda SMS yoluyla bildirim yapılarak ancak 25/2 maddesi çerçevesine giren bir durum söz konusu ise iş akdinin feshi usule uygun olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri