Mırra, Arap coğrafyasına özgü, birkaç kez demlenerek hazırlanan acı kahvedir. İsmi, Arapça acı anlamına gelen مر murdan türemiştir. Çok acı ve koyu olması nedeniyle ufak fincanda içilir.
Mırranın en çok bilinen faydaları arasında karaciğer hastalıklarının önüne geçmesi sayılmaktadır. İçenlerin metabolizmalarını hızlandırması sayesinde kişilerin daha canlı ve daha enerjik hissetmelerini sağlar. Doğal bağışıklık sistemini güçlendiren mırra, bulaşıcı hastalıklara karşı koruyucu bir etki gösterir.
Mırra yapımını adeta babadan oğula aktarılan bir zanaat gibi düşünebilirsiniz. Önce çiğ (yeşil) halde bulunan kaliteli kahve çekirdekleri iyice kavruluyor. Sonra ağaçtan yapılmış dibek adı verilen bir havanda çok incelmemesine dikkat edilerek dövülüyor.
İkram edileceği zaman ısıtılıp ibiklere konulur ve kulpsuz fincanlarda servis edilir. Ancak şunu da eklemeliyim ki bu dünyanın en sert kahvelerinden biri olan mırra şekersiz içilmelidir. Bazen sadece güzel koku ve aroma vermesi için kakule eklenir. Ancak mırra bu tabiiki öylece servis edemezsiniz.
Mırra kahvesini hazırlarken özellikle tercih edilmesi gereken bir kahve çeşidi yoktur. Mırra kahvesi aslında bir kahvenin hazırlanma ve pişirme şeklidir. İstediğiniz kahve ile Mırra'yı yapabilirsiniz. Bu kahveyi diğerlerinden ayıran özelliği ise 'dibek' adı verilen bir havanda çok inceltilmeden dövülmedisidir.
İlgili 39 soru bulundu
Kürt Kahvesi 6 karışımdan oluşmaktadır.İçerisinde Menengiç,kakule,Krema,keçiboynuzu ve mardine özel Özütü'nden oluşur. Özel kavrulmuş dağ kahvesi ile tadına tat katan muhteşem bir kahvedir. İçimi çok hafif köpük oranı fazladır. Hafif Kahve Sevenler için güzel bir kahve'dir.
Mırranın Espresso ile benzerliği bilinmektedir. Ancak, sadece kuvvetli tat açısından benzerlikleri vardır, hazırlanmaları farklıdır. Kuvvetli espresso hazırlamak için kullanılan double shot (bardak başına düşen kahve miktarını iki katına çıkarmak) yöntemi ile mırra hazırlama yöntemi farklıdır.
espressoda kahve tanelerinden çok kısa surede az miktarda su geçirildigi için kafeini filtre kahveden bile düşük bir kahve çeşididir. hatta daha yoğun olan ristretto espressodan da düşük kafein oranına sahiptir. ancak mirrada durum tam tersidir.
Türkiye'de de Adana, Gaziantep, Mardin, Mersin, Şanlıurfa gibi Arap kültüründen etkilenen güney ve sınır bölgelerinde tüketilen bir içecektir.
Yüzyıllardır Arap coğrafyasına özgü olarak bilinen Mırra kahvesi, Türkiye'de özellikle Mardin, Gaziantep ve Şanlıurfa gibi Güney Doğu Anadolu Bölgeler'inde oldukça fazla tüketilen bir kahve çeşididir. Bu kahveyi diğerlerinden ayıran özelliği ise oldukça acı ve ağır olmasıdır.
“Mırra sağlık üzerinde olumlu etkilere sahip. Uyarıcı etkiye sahip olduğu için dikkat toplamada ve konsantrasyon artırmada önemli bir görev üstleniyor. Aşırıya kaçmadan tüketilen mırra, baş ağrısına, selülite ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor.
Mırra, Arap coğrafyasına özgü, birkaç kez demlenerek hazırlanan acı kahvedir. İsmi, Arapça acı anlamına gelen مر murdan türemiştir. Çok acı ve koyu olması nedeniyle ufak fincanda içilir.
Eskiden özellikle aşiret zamanında fincanın yere indirilmesinin üç farklı cezası vardır. Bu cezalar acı kahveyi (mırra) dağıtan kişi bekâr ise o evlendirilir, evli ise fincanın içi altın ile doldurulur ya da altın değerinde bahşiş verilir.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
Şanlıurfa yöresinin saygın ve varlıklı ailelerine miras olarak kalan mırra geleneği, konaklardan, büyük çadırlardan bugüne kadar gelmiştir. Bugün ise genellikle düğün yemeklerinden sonra veya vefat eden kişinin taziyesinde, Mırra ikram edilir. İkram geleneğine göre misafir gelince ikram edilir.
Doğru yöntemlerle saklandığında uzun süre ilk günkü tazeliğini koruyabilen kahve, eğer gerekli koşullar sağlanmazsa maalesef bozulabilir, bayatlayabilir ya da aromasını kaybedebilir.
Mırra içmek isteyenlerin gideceği ilk adres Mardin'dir. Ancak; Şanlıurfa, Adana ve Arap kültürünün yaygın olduğu yörelerde de mırra içebilirsiniz.
Türk kahvesi çeşitleri, Türkiye'de içilen üç farklı geleneksel kahve çeşidi: Mırra, cilveli kahve ve süvari kahvesi hakkında bilgiler. Türk Kahvesi Çeşitleri ve kahve, Türkler için oldukça önemli bir içecek.
Arap kahvesinin içinde ne var? Arap kahvesi içindekiler genellikle öğütülmüş Arabica türü çekirdekler ve kakuleden oluşur. Malzemeler su ile pişer. Bazı tariflerde isteğe göre içerisine karanfil, safran ve gül suyu da ilave edilir.
Kahve çeşitlerinin içerdiği kafein oranlarını aktaran Sayar, 'Türk kahvesi 65 mg / 65–75 ml (1 Türk kahvesi fincanı), filtre kahve 120-170 mg / 180–200 ml (1 kupa), suda çözünebilir hazır kahve (gold, klasik) 60–80 mg / 100–180 ml (2 gr) (1 kupa), espresso kahve 130–200 mg / 50–60 ml (1 espresso fincanı) kafein ...
Kafeinsiz kahve, bilinen kahve çekirdeğinin özel işlemlerden geçirilerek kafein maddesinden arındırılmış hali. Yani normal kahveden neredeyse hiçbir farkı yok. Bununla birlikte etken maddesi değiştiği için kafeinsiz kahvenin bazı özellikleri normal kahveden farklı.
Antakya'ya özgü bir kahve çeşididir. Normal Türk kahvesinden daha koyu tondadır. Kahve çekirdeklerinin çifte kavrulması ile elde edilir. Kahve çekirdeklerinin çifte kavrulmuş olması ,daha sert bir aromaya sahip olmasını sağlıyor.
Macchiato genellikle az miktarda süt kullanılarak yapıldığından, diğer kahve içeceklerinden çok daha güçlü bir tada sahiptir. Aynı zamanda porsiyon olarak diğer kahve türlerinden daha küçüktür. Yaklaşık 37 ml şeklinde servis edilir.
Ben danışanlarıma, suda çözünür granül kahveler yerine americano, espresso, türk kahvesi veya filtre kahve gibi demlenen/pişirilen çekirdek kahveleri öneriyorum. Bu tercihler sade ve sütlü olarak çeşitlendirilebilir ancak şekerli, şuruplu veya kremalı kahveleri kesinlikle önermiyorum.
Americano nedir? Americano ise daha yumuşak bir kahvedir. Filtre kahveye oranla da daha serttir. Espressonun sıcak suyla seyreltilmiş haline americano diyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri