Organlar. Karın boşluğunun organları arasında mide, karaciğer, safra kesesi, dalak, pankreas, ince bağırsak, böbrekler, kalın bağırsak ve adrenal bezleri bulunur.
Karın boşluğunda mide, bağırsaklar, karaciğer, pankreas, safra kesesi, safra yolları, dalak, apandis, böbrek ve idrar yolları, mesane, kadınlarda rahim ve yumurtalıklar, erkekte prostat bulunmaktadır.
Sol üst karın bölgesinde mide, pankreas ve dalak bulunur. Sol böbrek karın boşluğunun arkasında, kalbin ve sol akciğerin hemen üzerindedir.
Abdominaller yani karın kasları fazla sıvıyı, toksinleri ve yağı vücuttan atmada yardımcı bir görev üstlenmektedir.
Sağ üst karnınız karaciğerinize, safra kesesine ve safra kanallarına ev sahipliği yapar. Sağ böbreğiniz de bu bölgede bulunur.
İlgili 37 soru bulundu
Ağrı, sabit veya ciddi düzeyde ise idrar yolu veya böbreklerde bir enfeksiyon ya da dehidratasyon, böbrek kanseri veya böbrek kistlerinin patlaması gibi ciddi bir sağlık sorunundan kaynaklanıyor olabilir. Şiddetli böğür ağrısı aniden ortaya çıkarsa bu böbrek taşına işaret ediyor olabilir.
Karın sağ alt bölümünde olan ağrılarda apandisit, idrar sorunları, dış gebelik sorunu, yumurtalık sorunları, fıtık boğulması, safra kesesi ve yolları sorunları düşünülmelidir.
Karın boşluğunun organları arasında mide, karaciğer, safra kesesi, dalak, pankreas, ince bağırsak, böbrekler, kalın bağırsak ve adrenal bezleri bulunur.
Arka yüz diafragma, dalak sol böbrek, sol böbrek üstü bezi, pankreas ve transvers kolonla komşuluk yapar. Bu organlar, mideye uygun mide yatağı olarak adlandırılan çukurluğu oluşturur.
Karın ağrısı; şiddeti, görülme sıklığı ve başlama zamanına göre akut ve kronik olarak sınıflandırılabilir. Karın ağrısının yaygın nedenleri arasında mide-bağırsak problemleri, kabızlık, irritabl bağırsak sendromu, gıda zehirlenmeleri ve hem kadın hem de erkeklerde görülen üreme organı hastalıkları yer alır.
Sol alt karın ağrısı, bağırsak problemleri nedeniyle ortaya çıkabilir. Irritabl bağırsak sendromu veya bağırsak iltihaplanması, bu tür ağrılara yol açabilir.
Karın ağrısı ve mide bulantısı pek çok hastalığın belirtisi olabilir. Bu hastalıklar içeerisinde bakteriyel enfeksiyon, gastroenterit, ülser, gıda zehirlenmesi, apandisit, iritabl bağırsak sendromu bulunabilir. Öte yandan karın ağrısı ve mide bulantısı; pankreatit ve safra kesesi sorunlarının da belirtisi olabilir.
Karın şişliği, gastrointestinal sistemin hapsolmuş gaz veya hava ile dolu olması, hassas bağırsak sendromu, gıda intoleransı, adet semptomları gibi sebeplerin karnın gergin ve dolu hissedilmesine neden olduğu bir durumdur. Yaşanan bu hislerle birlikte hassasiyet oluşur ve karın ağrısı da meydana gelebilir.
Ağrının yanında ateş, bulantı, kusma, ishal, kanama, kabızlık gibi yandaş şikayetler varsa, -Karın ağrısı ani başlayıp giderek şiddetlenip geçmediğinde -Ağrı hafif bile olsa çok uzun süren (günler, haftalar süren ağrılar) ağrılarda mutlaka bir hekime başvurmalısınız.
Alt karın şişliği birçok nedenle meydana gelebilir. Bu nedenler arasında adet dönemi öncesi şişkinlik, üriner sistem enfeksiyonları, üriner taşlar, yumurtalık kistleri, pelvik inflamatuar hastalık (PID), bağırsak problemleri, kabızlık veya idrar yolları enfeksiyonları sayılabilir.
Mide kanserinde hangi belirtiler görülür? Siyah dışkılama, kusmuk ve dışkıda kan, az yenmesine rağmen tokluk hissi, yutma güçlüğü, geğirme isteği yanı sıra hazımsızlık, şişkinlik, mide de ağrı, bulantı ve fazla kilo kaybı mide kanserinde görülen belirtilerdendir.
Göbek Çevresi Yağı ve Ağrılar
Araştırmalara göre, göbek çevresi yağı fazla olan bireylerin kronik ağrı rahatsızlıkları geliştirme olasılığı daha fazla. Bu rahatsızlıkların başında fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (CFS) gibi doku ağrılarıyla ilişkilendirilebilecek şeyler geliyor.
Burada sol böbreğin alt kenarı, sol idrar yolu, kalın bağırsağın bir kısmı, zigmoid kolon, idrar torbasının bir kısmı, kadınlarda büyük kan damarları, sinirler, sol tüp ve yumurtalık bulunur.
Geğirme, üst sindirim sistemindeki fazla havayı dışarı atmanın yoludur ve genellikle normaldir. Geğirmeye çoğu zaman fazla havanın yutulması neden olur ancak hızlı yemek yenmesi, yemek yerken konuşulması, gazlı içecek içilmesi veya sigara tüketimi de geğirme nedenlerindendir.
Bu durum genellikle sindirimle ilgili bir sorundur. Ağır bir yemek yemek, gazlı içecek tüketmek, adet kanaması, kabızlık, irritabl bağırsak sendromu ve asit reflü gibi durumlar da mide şişkinliğe yol açan faktörler arasındadır. Ayrıca kişinin yaşam tarzı da mide şişkinliğine neden olabilir.
Karında şişkinlik ve gazın sık rastlanan şikayetler arasında bulunduğunu belirten Gastroenterolog Prof. Dr. Filiz Akyüz, bu şikayetlerin, hassas bağırsak sendromu, fonksiyonel hazımsızlık gibi hastalıklara eşlik edebileceğini söyledi.
Böbrek ağrısı nereye vurur? Böbrek ağrısı genellikle sırtta (kaburgaların altında, omurganın sağında veya solunda) hissedilir. Yanlar, üst karın veya kasık gibi diğer bölgelere yayılabilir. Böbrek taşı olduğu durumlarda ağrı genellikle sırt, yan, alt karın veya kasıkta hissedilir.
Temel işlevi ise içerisinde bulunan organları dışarıdan gelebilecek hasarlara karşı korumaktır. Vücudun sol tarafında kaburgalara yakın bölgelerde kalp, akciğer, dalak, pankreas, mide ve böbrek gibi organlar yer alırken sağ tarafta karaciğer bulunur.
Mide ağrısının yoğun olarak hissedildiği yer midenin bulunduğu üst karın bölgesidir. Üst karın bölgesinde hissedilen ağrı; göğüs kemiklerinin altında kalbin de bulunduğu alana yayılabilir. Mide ağrısına eşlik eden yanma, sıkışma ve gaz hissi nedeniyle bazı durumlarda mide ağrısı yemek borusuna doğru yayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri