Hiatal herni (HH) midenin kardiya / fundus kısmının, gastroözofagial bileşkenin diafragmadaki özofagial açıklıktan mediastene doğru yer değiştirmesidir. Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülürler. HH sıklığı yaşla birlikte artar ve 40 yaşından önce %10, 70'li yaşlarda ise %70 sıklıkta görülür.
Özofageal hiatus, diyaframın musküler parçası içerisinde yer alan ve özofagus ile sağ ve sol vagusun toraksdan abdomene geçtiği oval şekilli bir açıklıktır. Hiatusdaki defekte bağlı olarak midenin ve bazen diğer abdominal organların toraksa herniye olmasına hiatus hernisi ismi verilir.
Mide ile yemek borusunun birleştiği bölgenin göğüs boşluğuna kaymasıdır. En sık (%80-90) görülen tiptir.
Yemek borusu, ağız boşluğundan başlayarak göğüs boşluğunu boydan boya geçtikten sonra, diyafram kasında yer alan bir açıklık üzerinden mideye bağlanır. Bu açıklığa hiatus adı verilir. Mide dokusunun bu açıklıktan göğüs boşluğuna doğru geçmesi ve fıtıklaşması olayına ise mide fıtığı denir.
Diyafram Hiatusları ve Foramenler
Özofagus Açıklığı (Hiatusu): İçinden özofagus, sağ ve sol Nervus Vagus, a. ve v. gastrika sinistranın özofageal dalları geçer.
İlgili 40 soru bulundu
Yemek borusu kanserinde en etkin tedavi yöntemi ameliyattır. Diğer tedavi yöntemleri ise kemoterapi veya radyoterapidir. Yemek borusunun konumu ve pek çok hayati organ ve damar ile yaptığı yakın komşuluk nedeniyle özofagus ameliyatlarının gerçekleştirilmesi diğer pek çok ameliyattan daha zordur.
Özofagus (yemek borusu) dilatasyonu yemek borusunun herhangi bir nedenle daralmış olan kısmının değişik yöntemler kullanılarak genişletilmesidir. Bu işlem için çeşitli teknikler kullanılabilir. Günümüzde en sık tercih edilen yöntem endoskopik balon dilatasyonudur.
Mide Fıtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur? Teşhis edildiğinde mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık problemidir. Fıtık büyüdükçe şikayetler artış gösterir ve tedavi süreci de zorlu geçer. Ve mide asidinin yemek borusuna sürekli teması, yemek borusu kanseri riskini doğurabilir.
Hiatal yetmezlik tedavisi cerrahidir ve bu durum ilaçla tedavi edilememektedir. İlaç ve bununla birlikte egzersiz, beslenme gibi yöntemler sorunun ek tedavisidir.
Yemek borusu ortalama 38-40 cm'dir ve son 3-4cm'i karın boşluğunun içindedir.
Giriş Hiatal fıtıklar çeşitli boyutlarda görülebilmektedir. Endoskopistler tarafından küçük fıtıklar, hiatal yetmezlik veya hiatal gevşeklik veya endoskopinin yeterli kavranmaması şeklinde tarif edilmekte olup sıklıkla mide ve kolon gibi organların torakal boşluğa geçtiği görülmektedir.
Hiatus, diyaframdaki alışılmadık biçimde olan geniş açıklığı ifade etmektedir. Esnemek veya açmak anlamları kullanılmaktadır.
Özofagus, krikoid kıkırdak alt kenarından başlayıp, servikal ve torakal vertebralar önünden seyrederek midenin kardiya bölgesinde sona eren, erişkinlerde 23-25 cm uzunluğundaki bir kanaldır (1).
Dev mide fıtığı kalpte baskı hissiyle de belirti verebilmektedir. Dev mide fıtığında mide bulunması gereken yerde değil kalbin hemen arkasındaki boşlukta bulunmaktadır. Yemekten sonra hastalarda midenin şişmesi sonucu kalbe baskı yaparak ritim bozukluğu ya da çarpıntı şikayetlerine neden olabilir.
İleri zamanlarda göbek fıtığına bağlı olarak kabızlık, ağrı, şişlik, kusma, gaz, bulantı, kusma görülebilir. Bunun dışında fıtıkta boğulma olursa acil cerrahi müdahale gerekir. Bunlara fıtık boğulması belirtileri de denebilir. Sıkışan bağırsağın kan akışı tamamen kesilirse, doku ölümüne yol açabilir.
- Öğün sayısı arttırılmalı, azar azar ve sık sık beslenilmeli- dir. - Yemekten hemen sonra yatılmamalıdır (özellikle yüksek yağlı ve kalorili). - Konstipasyondan kaçınılmalı, her gün en az 6-8 bardak su içilmelidir. - Karbonatlı içeceklerden kaçınılmalıdır. - Asitli yiyeceklerden ve içeceklerden kaçınılmalıdır.
Bozulmuş ya da gevşemiş olan mide ve özefagus arasındaki kapakçık “Laparoskopik Fundoplikasyon Ameliyatları” ışığında yeniden oluşturulmakta ve güçlendirilmektedir. Bu ameliyat sonrasında ülsere neden olan kapakçık düzeltilmekte ve mide içeriğinin yemek borusuna kaçışı önlenmektedir.
“Hiatal yetmezlik nedir?” sorusu kadar merak edilen konulardan biri de dev mide fıtığının ölümcül olup olmadığıdır. Dev mide fıtığı düşünüldüğü gibi ölümcül bir rahatsızlık değildir.
Mide fıtığı ağrısı, göğüs kemiğinin arka kısmına vurarak midede yanma, ekşime, boğazda ağrı şeklinde vurabilir.
Hastanın düzenli bir diyet uygulayarak mide sağlığını koruması en etkili tedavidir. Mide fıtığı hastalığı teşhisi koyulan hastalar asitli yiyecek ve içeceklerden, kahve, tereyağı ve çikolata gibi yiyeceklerden kaçınmalıdır. Bu hastalar yemek yedikten en az 3 saat sonra uyumalıdır.
Yemek borusu yani özofagus kanserinin en önemli belirtisi yutma güçlüğüdür. Yemek borusu kanseri belirtileri arasında takılma hissi yaşanması ve ağrılı yutmada görülebilmektedir. Tümör yemek borusunun %60-70'ini kapamadığı durumlarda genellikle belirti vermemektedir.
Skolyoz, kifoz gibi omurgayı etkileyen eğrilikler, kalp hastalıkları, tüberküloz, safra kesesi, mide ve yemek borusu rahatsızlıkları gibi durumlarda sırt ağrısı belirtisi görülebilir.
Açık cerrahiye göre oldukça kısa süren kapalı yemek borusu kanseri ameliyatları yaklaşık 2,5 -3 saat sürmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri