Karadeniz'de kötek olarak da bilinen minekopta bu familyanın diğer bir türüdür. Eşkineye çok benzeyen minekoplar 30-80 cm arasında olur. 1 metreden büyük ve 20-25 kg olanlarına da rastlanmıştır.
Levrek Serranidae familyasından olup, bilimsel adı Dicentrarchus labrax'tır. Avrupa levreği diye adlandırılır ve İngiltere sahillerinde, Kuzey Afrika, Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz'de bulunur. Levreğin küçüklerine halk ağzında “ispendek” adı verilir.
İspendek: Levreklerin küçüklerine verilen isim. Jumbo: Ticari balıkların boyut olarak en iri olanına verilen lakap.
Minekop Çiftlik Kg | Balık Ye - Denizden Sofranıza Aynı Tazelikte. Granyöz veya kaya levreği (Argyrosomus regius) olarak da bilinen bir balık türüdür.
Akdeniz, Marmara Denizi ve Karadeniz'de görülür. 29 Mayıs 2011 tarihinde, Marmara Denizi'nde 1.96 m boyunda ve 74 kg ağırlığında, sıra dışı büyüklükte bir Minekop yakalandı Haberde geçen balık minekop değil sarıağız (diğer Türkçe adı granyoz) balığıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Avcı balıklar olup hamsi ve sardalya ile birçok kabuklu türünü tüketir. Maksimum boyu 230 cm ve maksimum ağırlığı da 103 kg olarak kayıt altına alınmıştır.
Sarıağız: Asıl adı granyöz olan balık, ağız bölgesinin sarı olması sebebiyle sarıağız ismiyle yaygınlaşmıştır. Beyaz etli, sevilen bir balıktır. Levrek ailesinden olduğu için bazı bölgelerde kaya levreği olarak bilinir.
Granyöz veya kaya levreği olarak bilinen bu balık son yıllarda yetiştiricilik yoluyla da elde edilmeye başlamış bir türdür. Latince Argyrosomus regius (Asso, 1801) olarak adlandırılan balık, ağzının içindeki sarı renk dolayısıyla "sarı ağız" ve ayrıca "halili" olarak da adlandırılmaktadır.
Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
Vonoz (0-10 cm), Gaco (10-20 cm),Çingene palamudu (20-30 cm),Palamut (30-40 cm),Kestane palamudu (40-45 cm),Zindandelen (45-50),Torik (50-60 cm), Sivri (60-65 cm), Altıparmak (65-70 cm),Peçuta (75 ve daha fazla).
Çipura Ege denizinin balığıdır. Çanakkale'den Gelibolu'ya kadar sahillere yakın kumluk, çakıllık ve taşlık bölgelerde yaşar. Ege adalarında çipuranın büyüğüne 'hirisof' Marmara bölgesinde ise 'alyanak' denir. Küçük çipuralar ise 'lidaki' diye adlandırılır.
Hamsi türü kadar popüler olan sardalya, konserve balıkçılıkta çok kullanılır. Ekonomik değeri de oldukça uygun olan sardalyanın boyutu hamsiden daha büyük olduğu için eti daha çok hissedilir.
Bayağı levrek ve benekli levrek olmak üzere mevcut iki tipi bulunur. Sırtlarındaki çok sayıda benek ile ayrılırlar. Benekli levrek güney ege ve Akdeniz'de bayağı levrek ise bütün denizlerimizde görülür. Karadeniz'de kötek olarak da bilinen minekopta bu familyanın diğer bir türüdür.
Isparaz ve lidaki bu türün küçük çeşitleridir.
Şu an resmi olarak tescilli dünya rekoru 10 kilo 900 gram bir İtalyan sporcuya ait. Biz rekoru 11 kilo 400 gram ile kırmış bulunmaktayız. '
En küçüğüne kestane palamudu diyoruz. İki yüz elli gram filan olanlar. Sonra çingene palamudu, sonra palamut, sonra torik gelir. Toriğin de büyükleri vardır, büyüğüne sivri denir, daha büyüğüne altıparmak denir, en büyüğüne de piçota denir.
Uskumru büyüklüğüne göre üç değişik ad ile adlandırılır. En küçüğü Kalinaryadır. 20-25 cm civarında ve yağlı olanları Uskumru, dönüş uskumrusu ise Çiroz olarak adlandırılır. Yazın yakalananlara ise Lipari denir.
Lüfer de büyüdükçe ismi değişen balıklardandır. Değerleri de bir noktaya kadar büyüdükçe artar.
Lahoz balığı ya da Grida balığı (Epinephelus aeneus), Serranidae (Hani balıkları) familyasına ait, Atlas Okyanusunun doğusunda, Akdeniz'de ve Ege denizinde bulunan bir balık türü.
Ege Denizinin en lezzetlisi “derya kuzusu” benzetmesinin en çok yakıştığı balık olan kaya levreği yağlı, az kılçıklı ve beyaz etli bir balıktır.
Mercan balıkları olta ve parakete ile avlanır. Mercan balıklarının çok büyüklerine battal,yarım kilodan küçüklerine litrinos, 100 gram kadar olanlarına da mangır denir.
(Haberde geçen balık minekop değil sarıağız (diğer Türkçe adı granyoz) balığıdır Minekop balığı Karadeniz'de "kötek" Akdeniz kıyılarında "karakulak" adıyla anılır.
Bu balık türü Marmara, Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde yaşamaktadır. Bu balık türünün kafasının üzerinde dengede kalmasını sağlayan iki tane taş vardır. Bunlar otolit olarak isimlendirilir. Bu taşlar değirmen taşlarına benzemesi nedeni ile değirmenci balığı ya da taş balığı ismi ile de bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri