Patlıcanın sap kısmı soyulur ve patlıcanın orta yeri (2-3 cm. derinlikte) uzunlamasına bıçakla kesilir. Kesilen bölgenin çevresinde 1 cm. boyutunda kabuk bırakıldıktan sonra, patlıcan tamamen ya da alacalı soyulur.
Karnıyarıklık patlıcanlar öncelikle patlıcanların baş kısımları temizlenir ve alacalı olarak soyulur. Orta kısımdan bıçakla yarılır ama bıcak arkasına çıkmamalıdır. Bir tavada yağ kızdırılır ve patlıcanlar bütün olarka kızartılır.
Patlıcan nasıl soyulur? Hangi yöntemle patlıcan közlerseniz közleyin, patlıcanlarınızı ilk ısılarıyla mutlaka bir kabın içerisine koyup kapağını kapatın ya da üzerine bir bezi sıkı sıkı örtün. Bu şekilde kendi buharı sayesinde kabukları yumuşayacak ve daha kolay soyulayacaktır.
Közlediğiniz patlıcanları buzdolabı poşeti içinde ağzı kapalı bir şekilde bekletin. 10 dakika bile geçmeden patlıcanların kabuklarının kendiliğinden soyulduğunu göreceksiniz. Közlediğiniz patlıcanları kolay soyabilmek için, sıcakken bir kaseye alın, üstünü Koroplast Streç Film ile sarın ve soğuyunca kolayca soyun.
Daha sonra patlıcanları azıcık yağ ile yağlayın. Patlıcanları fırında kızarırken yaklaşık 20 dakika pişirin. Bu sırada iç harca geçelim. Biraz sıvı yağ tavaya alınız, kıymayı ilave edeniz.
İlgili 23 soru bulundu
Özellikle patlıcanları közleyecekseniz ve acılarını almak istiyorsanız yüzeyine bıçakla minik delikler açabilirsiniz. Ardından üzerine tuz ilave edip soğuk suda bekletebilirsiniz. Bu şekilde 10-15 dakika kadar suda bıraktıktan sonra sudan çıkarıp kurulayarak közleyip ya da pişirebilirsiniz.
Yağda kızardığında aşırı yağ çeken ve pek çok vitamini kaybeden patlıcanı en sağlıklı şekilde tüketmek için köz üstünde pişirilip kabuklarının soyulması gerekir.
Peki patlıcan nasıl seçilir? Rengi siyah olmalı ve tutulduğunda elinize bulaşmamalıdır. Çünkü eğer patlıcan dışa renk veriyorsa ilaçlanmıştır. Patlıcanın tazeliğini kontrol etmek için elinize alın ve hafifçe sıkın, bıraktığınızda eski halini alıyorsa tazedir.
Patlıcanın yağ çekmemesi için ne yapılır? Öncelikle patlıcanlarınızı güzelce yıkayarak işe başlayın. Patlıcanı alacalı soyarak kızartmak hem lezzet açısından önemli hem de patlıcanın kızartma süresini kısaltıyor. Alacalı bir şekilde soyduğunuz patlıcanları bütün halde bol tuzlu soğuk suyun içerisinde bekletin.
Patlıcanı soyduktan hemen sonra bol su ile yıkayın ve oyalanmadan pişirmeye özen gösterin. Patlıcan beklemediği için kararmaz, yemeklerinizin hem görseli hem lezzeti güzel olur. Patlıcanı doğradıktan hemen sonra kullanmayacaksınız limon kullanarak kararmasını önleyebilirsiniz.
Patlıcanları sudan çıkarın ve kağıt havlunun üzerinde tüm sularından arındırın, kurulayın. Üzerine tuz ilave edin.Yağ kızınca kuruladığınız ve tuzladığınız patlıcanları yağa atın ve kızartın. Orta ateşte ya da yüksek ateşte kızartmaya özen gösterin. Kısık ateşte yağ çekecektir.
pişirirken dağılmaması için gereken soyma şeklidir. tadı kabuğunda olduğu için uygunlanan yöntem. deneyip görebilirsiniz. kabakta tadı çok değiştirmiyor ama patlıcanda oldukça etkili.
Üzerine domates ve biber dilimleri konur. Su ve tuz konarak alüminyum folyo ile üzeri kapatılır. Fırında yaklaşık 50 dakika pişirilir.
Karnıyarık yemeğinin çok fazla tüketilmesi ve ekmekle beraber tercih edilmesi kilo alımına neden olabilir. Bu nedenle porsiyonlara ve tabağa dikkat edilmeli. Karnıyarık besin değeri tablosunda yağ, ağırlıklı bir değere sahiptir.
Patlıcanları alacalı sekilde soyup bir çatal yardımıyla ufak delikler açın. Yağladığınız fırın tepsisine alın. Yaklaşık 30-40 dakika kadar 180 derecelik fırında pişirin.
Patlıcanlarımızı satın alırken yumuşak olanları almamız gerekir. Sert olan 'erkek patlıcanlar' iyi pişmez diri kalır. Patlıcanlarımızın kararmaması ve acısının çıkması için tuzlu suda bekletmeliyiz.
Patlıcanın gövdesini de inceleyin; çeşide bağlı olarak, solgun, cansız bir renk yerine parlak, koyu beyaz veya canlı mor bir renk tonu olmalıdır. Parmağınızla patlıcanın gövdesine bastırın. Sebze baştan sona lapa gibiyse, onu atıp yerine sert, olgun bir patlıcan kullanmanız daha iyi olur.
Patlıcanınızın acılığını azaltmak istiyorsanız çekirdeklerini çıkarın. Patlıcanın acı tadının çoğunu tutan şey tohumlardır. Çıkarmanıza gerek yok ama patlıcanın daha az acı olmasını tercih ediyorsanız, ayıklayabilirsiniz.
Çiğ ya da pişmiş olsun fazla tüketilen patlıcan mide asidini bozar. Güçlü bir nikotin besini olan patlıcanın fazla tüketimi sindirim sorunlarına yol açabilir.
Kimler Patlıcan Tüketmemeli? Patlıcanın aşırı miktarda ve çiğ tüketilmesi, zehirlenmelere yol açabilir. Ayrıca mide bulantısı ve sindirim sorunlarına sebep olabilir. İçeriğinde bulunan oksalat nedeniyle, böbrek sorunu olan kişilerin, patlıcanı sınırlı miktarda tüketmesi önerilir.
Çoğu kişi tarafından bilinmediği için hiç kullanılmadan kesilip çöpe atılan patlıcan sapının bilinmeyen çok önemli faydaları var. İçerdiği A, B1, B2 ve C vitamin ve mineraller sayesinde hastalıklara karşı bize yardımcı olur.
Patlıcanı pişirmeden önce uygulanan ilk yöntem sebzeyi soyup bol tuzlu suya basmak. Bu işlemin ardından suyun rengi kahverengiye dönüşür ama yine de etkisizdir. Patlıcanları sudan süzdükten sonra maksimum 5 dakika içerisinde kararmaya başlayacaktır.
Önce çatalla ya da bıçakla her yerinden minik delikler açın. Sonra güzelce tuzlayın ve soğuk suda bekletin. 15 dakika kadar suda bekledikten sonra sudan çıkarıp kurulayın ve közleyin. Patlıcanı yemek yapacaksanız küp küp ya da işte yemeğinize göre dilimleyecekseniz acısını almak şart.
Patlıcanları tamamen soyarak küp küp kesip aralarına ve üzerine üç tatlı kaşığı tuzu dökerek, bir kapta acı suyunun çıkmasını için on beş dk. bekletiyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri