Küçük parçalara ayırdığınız karnabaharları diğer baklagillerde de yaptınız gibi önceden suda bekleterek gaz yapıcı özelliğini azaltabilirsiniz. Ama baklagillerin aksine karnabaharları tuzlu suda bekletmeniz gerekir.
Minik parçalara ayırdığınız karnabaharları tıpkı baklagillerde yaptığımız gibi önceden suda bekletin. Ancak baklagillerin aksine karnabaharları tuzlu suda bekletmelisiniz, unutmayın.
Gaz yaptığını düşündüğünüz hemen her yemeğin içine bir çay kaşığı toz kakule atarak midenize rahat bir nefes aldırabilirsiniz. Kuru baklagilleri pişirmeden bir gece önce suda bekletmeye başlayabilir, bu da yetmiyorsa pişirirken içine bir çay kaşığı karbonat atabilirsiniz.
Anne bebeğini emziriyorsa, soğan,karnabahar, lahana, brokoli portakal, limon, greyfurt,kuru fasulye gibi gaz yapan besinlerden uzak durmalıdır.
Karnabahar hangi organa iyi gelir? Karnabahar hem kalp hem de bağırsak sağlığı için yararlı bir sebze olmakla birlikte vücutta biriken ve hücre üzerinde strese yol açan toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması için gerekli olan antioksidan bileşikleri içeren bir sebzedir.
İlgili 19 soru bulundu
KARNABAHARIN ZARARLARI
Aşırı tüketimi gaz problemi ve şişkinliğe yol açar. Aşırı tüketildiğinde tiroid hormonu eksikliğine neden olabilir. Hassas ciltler için fazla tüketilirse alerjik reaksiyonlara nede olur. Çok fazla tüketilirse böbrek taşı oluşumuna ve gut hastalığına neden olur.
Karnabahar da diğer bir ödem tutan yiyeceklerden. İçeriğinde var olan ve şişkinliğe sebep olan rafinoz ve kükürt onun ödeme davetiye çıkaran sebze yapıyor.
Günde bir ya da iki kere papatya çayı ya da nane çayı içmek, gaz sancısı nedeniyle oluşan krampları gidermektedir. Vücutta biriken gazın daha kolay çıkması için birkaç kimyon tohumu çiğnemek de gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Zencefil ve bal kabağı da gaz birikmesinde ve sancılarında etkilidir.
Evet, karnabahar gaz yapan bir yiyecek. Karnabahar her ne kadar sağlık deposu, çok faydalı bir sebze olsa da içeriğinde sindirim sistemimiz tarafından kolayca sindirilemeyen bazı karmaşık yapılı karbonhidratlar bulunuyor. Bunlar hazmı zorlaştırdığı için sindirim sisteminin zorlanmasına neden oluyor.
Eğer anne bebeğini emziriyorsa, kendine gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalı. Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Gaz çıkarmanın en etkili yollarından birisi olan ve ilki olarak akla gelen, bir kanepe veya yatağa cenin pozisyonunda yatmaktır. Bu şekilde en az 15 - 20 dakika kadar kalmanız büyük ölçüde rahatlamanıza sebep olacaktır.
Nane çayı mide gazına en etkili çözümdür. Sindirim sistemine doğrudan etki eden nane çayının yanı sıra anason çayı da mide gazını hafifletir. Ayrıca rezene ve papatya çayı da mideye çok iyi gelir. Sağlığa pek çok yararı olduğu bilinen zencefil mide gazına en iyi gelen bitkiler arasında yer alır.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Yemek sonrasında dik oturmak ve ılık içecekler içmek de yardımcı olabilir. Beslenme ve egzersiz değişiklikleri ile giderilemeyen bağırsak gazı problemi, nane, kekik gibi spazm giderici ve gaz çıkışını kolaylaştıran bitki çayları kullanımı ile giderilebilir.
Gaz sıkışmasının önlenmesi adına evde doğal yöntemler de oldukça etkili olmaktadır. Doğal besinlerin içerisinde; kimyon, zencefil, sirke, tarçın, rezene tohumu gibi bitkiler bulunmaktadır. Vücutta yer alan gaz birikimi önlemek adına egzersiz yapmak, gaz sıkışmasını önleyebilir.
Gaz varlığı rahatsız edici ve utanç verici olabilir, ancak gaz sancısı yaşamı tehdit edici bir problem değildir. Vücuttaki gaz, ağız aracılığıyla geğirme yoluyla veya rektumdan geçirilerek dışarı atılır. Çoğu insan günde yaklaşık 1 ila 4 litre gaz üretir ve günde yaklaşık 14 kez gaz çıkarır.
Kabızlığı yok eder. İçindeki lifler sayesinde karnabahar tüketildiğinde, dolaşım sistemini harekete geçirerek kabızlığı önler.
Laktoz intoleransı olarak adlandırılan bu durum ise tüm dünyada %75 oranında bir toplumu kapsar. Peynir, yoğurt, tereyağı gibi süt türevi besinler içerisinde de laktoz bulunur. Laktoz intoleranslı bireylerde bu tür gıdaların tüketimine bağlı olarak gaz oluşumu, karın ağrısı ve ishal gibi semptomlar ortaya çıkabilirler.
Su kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 10 dakika kadar karnabaharlar kaynatılır. Bu süreden fazla kaynatmak karnabaharların yumuşamasına ve besin değerlerini kaybetmesine neden olmaktadır.
Maden suyu mide gazına iyi gelir mi? Hazımsızlığınız için 1 soda tüketmek mide gazınızı rahatlatacaktır. Dolayısıyla mide gazı problemi yaşadığınız durumlarda soda içerek bu şikayetlerinizi azaltabilirsiniz.
Gaz sancısının süresi, gaz sıkışmasına neden olan duruma göre değişkenlik gösterir. Sancı dakikalar içerisinde düzelebileceği gibi günlerce de devam edebilir. Uzun süre devam eden gaz sıkışması durumunda doktora başvurulması gerekir.
Bazı meyve ve sebzeler ödem sökmek için oldukça yararlıdır. Bunlardan bazıları: kivi, ananas, kayısı, greyfurt, muz, nar, maydanoz, dereotu, kırmızı turp ve şalgam suyu, enginar, salatalık, süt, kefir, yoğurt olarak sıralanır.
ÖDEM ATICI TARİF
Gece yatmadan önce 1 bardak suya,1 adet kuru hurma koyup bekletin. Sabah hem suyu hem hurmayı tüketin. Bağırsak hareketlerinin hızlanmasını ve ödemin atılmasını sağlar.
Karın bölgesindeki ödemi atmak için idrar söktürücü besinlerin kullanılması tavsiye edilebilir. Başta enginar, pancar, lahana ve maydanoz ve mısır püskülü başlıca idrar söktürücü besinler arasında yer alır. Bunların doğru kullanımı için doktora danışmanız daha sağlıklı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri