Karnabahar suyu tüketiminin bilimsel olarak kanıtlanmış bir etkisi yoktur. Karnabaharı tüketmeden önce haşlanarak suyunun dökülmesi, gaz yapıcı etkisinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır.
Karnabaharın türlü yemek tariflerinde kullanılması için haşlanması önemlidir. Yalnızca sulu ve salçalı karnabahar yemeklerinde karnabaharları haşlamaya gerek yoktur.
Tencereye karnabaharların üzerini geçecek kadar su eklemek gerekmektedir. Tenceredeki su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra karnabaharlar pişmiş olur. Haşlama işleminin ardından dilerseniz sarımsaklı yoğurt ve çeşitli baharatlar ile sos yaparak karnabaharlarını bu şekilde tüketebilirsiniz.
Karnabahar haşlama yaparken karnabaharı tencereye koyduktan sonra üzerini geçecek kadar su ilave edip orta ateşte yaklaşık 10 dakika haşlayabilirsiniz. Fakat düdüklü tencerede haşlayacaksanız bu süre 5 dakikaya inmelidir. Tabii bu sürelerin yeterli olması için sebzenizi iri parçalara ayırmanız gerektiğini unutmayın.
Karnabaharları hiç haşlama yapmadan az miktar zeytinyağı ile fırında çok kolay bir şekilde pişirebileceğiniz, bol baharatlı, dışı hafif çıtır, içi yumuşacık, hafif ve çok lezzetli bir sebze yemeği tarifidir. İster sade olarak isterseniz yanında sarımsaklı yoğurt ile servis edebilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Bu pişirme yöntemlerinin şüphesiz en fazla tercih edenlerinin başında haşlama yöntemi geliyor. Haşlama yöntemi sayesinde karnabahar besin değerlerini koruyor. Hem de karnabaharın yumuşamasını istediğiniz farklı bir tarif yapacaksanız, haşlama yöntemi karnabaharlarınız yumuşuyor.
Kızartma harcına tamamen batırdığınız haşlanmış karnabaharları, kızgın yağda altın sarısı renk alana kadar kızartın. Fazla yağını bırakması için kağıt havlu üzerinde beklettiğiniz kızarmış karnabaharları, ılık olarak arzuya göre yoğurt sosuyla birlikte servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
KARNABAHARIN FAYDALARI
Metabolizmayı düzenler ve kilo vermeye yardımcı olur. Aşırı tüketiminde gaz problemi oluşturduğundan dikkatli tüketilmesi gerekir. Sinir sistemini düzenleyerek stres ve depresyonu engeller. Uykusuzluk problemi için karnabahar suyu birebirdir.
Eğer hiç haşlama işlemi yapmayacaksanız, pişirme öncesi çiğ karnabaharı tuzlu suda 1 saat kadar bekletebilirsiniz. Bunlar dışında karnabaharın yerken gaz yapmaması hem de kokusunun giderilmesi için pişen karnabahar yemeğine bir dilim ekmek içi ekleyebilirsiniz.
Karnabahar, mide içinde parçalandıktan sonra önemli ölçüde gaz yapar. Bu sebzenin rengi ise, beyaz olup yaprakları ise, lahana yaprağına benzer şekle sahiptir.
Sindirim ve boşaltım sistemini düzenlemeye yarayan karnabahar, çok etkili bir lif kaynağı olduğu için diyette bir numaralı besindir. Sadece yemek olarak değil karnabaharı haşlama, salata veya fırında tüketebilirsiniz. Yağ yakma konusunda oldukça faydalı olan karnabahar C vitamini ve Folik asit bakımından değerlidir.
Önceden kesilmiş karnabahar çiçekleri alındığında, tazeliğini bir ya da iki gün içinde kaybetmektedir. Bu sebeple hemen tüketilmeli ve yemeği yapıldıktan sonra en geç iki-üç gün içinde bitirilmelidir.
Sağlık Bakanlığı - Brokoli, karnabahar, maydanoz, biber gibi sebzeleri çiğ olarak tüketmek, pişirerek tüketmekten daha faydalıdır. | Facebook.
Karnabahar sevmeyene bile karnabaharı bol bol yedirme gücüne sahip bu lezzet. Ancak karnabaharları kızartmadan önce mutlaka haşlamak gerekiyor diye biliyoruz. Bu sayede içleri daha yumuşacık kalıyor, lezzetleri de güzelleşiyor diye düşünüyoruz.
Salata kasemize karnabaharı küçük küçük doğrayalım (çiğ olarak). Üzerine dereotu, maydanoz, taze soğan ve nar ekleyip karıştıralım. Tuz, nar ekşisi, 1 limon suyu ve zeytinyağı ekleyip, servis yapalım.
Karnabahar çiğ olarak da tüketilebilen lezzetli bir sebzedir. Ancak çiğ tüketildiği takdirde gaz ve şişkinlik gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle pişirilerek tüketilmesi önerilir.
Öncesinde limonlu suda bekletme işlemini yapmadıysanız haşlama suyuna 1 yemek kaşığı kadar sirke ve limon dilimleri ilave edebilirsiniz. Kaynamakta olan suyun içerisine bir miktar sirke ve limon dilimleri ilave edip arkasından da karnabaharı koyarsanız kokusunun çok daha az çıkmasını sağlarsınız.
Karnabaharı pişirmeden önce tuzlu soğuk suda bekletmek de kokusunu azaltmanın bir diğer yolu. Pişirirken suyuna ilave ettiğiniz defne yaprağı da o kötü kokudan sizi kurtaracaktır. Karnabahar salatalarındaysa haşlama suyuna kuru nohut ve birkaç dilim çiğ patates eklemek de bir diğer nefis bir çözüm.
Karnabahar suyu özellikle bağırsak sistemi için fayda sağlıyor. Düzenli olarak karnabahar suyunun tüketilmesi, kabızlık problemlerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyor. İçeriğinde barındırdığı Probiyotik eki sayesinde bağırsak florasının gelişimine katkı sağlıyor.
Karnabahar hangi organa iyi gelir? Karnabahar hem kalp hem de bağırsak sağlığı için yararlı bir sebze olmakla birlikte vücutta biriken ve hücre üzerinde strese yol açan toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması için gerekli olan antioksidan bileşikleri içeren bir sebzedir.
* Kanın pıhtılaşmasını sağlayan bir vitamin olan K vitamini, karnabaharın yapısında bir miktar bulunmaktadır. Eğer ani bir şekilde, çok fazla ya da çok az miktarda karnabahar tüketmeye başlarsanız, kanın pıhtılaşması için gerekli olan K vitamini seviyesinin dengesini bozmuş olursunuz.
Karnabahar Kürünün Faydaları
Düzenli olarak uygulanan karnabahar kürü idrar yolunda meydana gelen enfeksiyonu temizler. Sık sık idrara çıkarır ve bu kanaldaki bakterilerin atılmasını sağlar. Bu kür sayesinde vajinal kaşıntı ve koku da önlenmektedir.
Eğer karnabahar önceden kesildiyse çiçekleri 1-2 gün içinde tazeliğini kaybeder. Bu yüzden hemen tüketilmeli veya yemeği yapıldıktan sonra 2 gün buzdolabında muhafaza edilmelidir.
Suyu süzülen karnabaharları soda un yumurta karışımına buluyoruz ve kızgın yağda kızartıyoruz. Kızaran karnabaharları tabağa alıp üzerine sarımsaklı yoğurt ezip döküyoruz. Onun da üzerine yağda salça ve nane yakıp döküyoruz enfes bir kızartma oluyor kesinlikle deneyin. 😋 Dilerseniz yoğurtsuz da yiyebilirsiniz.
- Fırında karnabahar yaparken karnabaharların önceden hafif haşlanması daha iyi yumuşamasını sağlayacaktır. Karnabaharlar da özellikle tuzlu suda haşlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri