Karnabaharın türlü yemek tariflerinde kullanılması için haşlanması önemlidir. Yalnızca sulu ve salçalı karnabahar yemeklerinde karnabaharları haşlamaya gerek yoktur.
Brokoli, karnabahar, maydanoz, biber gibi sebzeleri çiğ olarak tüketmek, pişirerek tüketmekten daha faydalıdır.
Ancak karnabaharları haşlamadan da kızartmanın yöntemi var. Hem de bu yöntem sayesinde karnabaharların şekilleri de çok bozulmadan afiyetle yenecek kıvama geliyor. Lezzetleri de nefis oluyor.
Karnabaharın yenilen kısmı çiçeği olmakla bilikte yaprak ve kök kısımlarının yenilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Karnabahar; sade ve zeytinyağlı musakka, kızartma, salata ve çorba şeklinde tüketilebilir.
Öncelikle karnabaharı çiçeklerine ayırın. Karnabaharın kokusunu alması ve sindirimi rahatlatması adına unlu sıcak suda karnabaharları 6-8 dakika haşlayın. Bu sırada kızartma harcı için ayrı bir kaba yumurtaları, sütü, unu ve tuzu ekleyin.
İlgili 44 soru bulundu
Bu pişirme yöntemlerinin şüphesiz en fazla tercih edenlerinin başında haşlama yöntemi geliyor. Haşlama yöntemi sayesinde karnabahar besin değerlerini koruyor. Hem de karnabaharın yumuşamasını istediğiniz farklı bir tarif yapacaksanız, haşlama yöntemi karnabaharlarınız yumuşuyor.
Tencereye karnabaharların üzerini geçecek kadar su eklenir. Su kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 10 dakika kadar karnabaharlar kaynatılır. Bu süreden fazla kaynatmak karnabaharların yumuşamasına ve besin değerlerini kaybetmesine neden olmaktadır. Düdüklü tencere karnabaharın pişme süresine kısaltmaktadır.
Karnabahar gaz yapar mı sorusunun cevabını vererek işe başlayalım: Evet dostlar, ne yazık ki karnabahar gaz yapan bir yiyecek.
Eğer hiç haşlama işlemi yapmayacaksanız, pişirme öncesi çiğ karnabaharı tuzlu suda 1 saat kadar bekletebilirsiniz. Bunlar dışında karnabaharın yerken gaz yapmaması hem de kokusunun giderilmesi için pişen karnabahar yemeğine bir dilim ekmek içi ekleyebilirsiniz.
KARNABAHARIN ZARARLARI
Aşırı tüketimi gaz problemi ve şişkinliğe yol açar. Aşırı tüketildiğinde tiroid hormonu eksikliğine neden olabilir. Hassas ciltler için fazla tüketilirse alerjik reaksiyonlara nede olur. Çok fazla tüketilirse böbrek taşı oluşumuna ve gut hastalığına neden olur.
Karnabaharı küçük parçalara ayırıp uygun bir fırın kabına alalım. Üzerine baharatları ve zeytinyağını ekleyip 200 derecelik fırında yaklaşık 30 dk pişirelim. Pişme suresi farklılık gösterebilir. Kızarıncaya kadar pişirebilirsiniz.
YÜKSEK LİF İÇEREN KARNABAHAR UZUN SÜRE TOK TUTAR
Karnabahar, sindirimi ve hazmı en kolay sebzeler arasındadır. Bağırsak hareketlerini düzenleyen ve mideyi rahatsız etmeyen yapısıyla bilinen karnabahar yüksek lif oranına sahip sebzeler arasında yer almaktadır.
Çok sevilen ve hemen her evde pişen karnabaharın sağlığa sayısız faydaları vardır. Tüketim çeşidi açısından da zengin olan karnabahar, vücudun ihtiyacı olan şifaya sahip nadide besinlerdendir. Zevke göre çiğ, pişirilerek ve kızartılarak tüketilebilen karnabahar sebzesi hem lezzetli hem de faydalıdır.
Salata kasemize karnabaharı küçük küçük doğrayalım (çiğ olarak). Üzerine dereotu, maydanoz, taze soğan ve nar ekleyip karıştıralım. Tuz, nar ekşisi, 1 limon suyu ve zeytinyağı ekleyip, servis yapalım.
Karnabahar çok iyi bir yağ yakıcı olan C vitamini ve Folik asit açısından zengindir. Hücre bazında metabolizma hızının artmasını sağlar. Karnabahar içinde fosfat, potasyum ve indol-3 adlı maddeler bulundurur. Bu maddeler nedeni ile meme, mide ve kalınbağırsak kanserine karşı koruyuculuğu vardır.
Karnabaharın türlü yemek tariflerinde kullanılması için haşlanması önemlidir. Yalnızca sulu ve salçalı karnabahar yemeklerinde karnabaharları haşlamaya gerek yoktur. Karnabahar haşlanırken, zamanı sınırlı olmayanlar, tencere içerisine bol su alarak, karnabaharları haşlamaya başlayabilirler.
Özellikle yeşil çay ve papatya çayı mide faaliyetlerini düzenler ve bağırsaklardaki birikmiş olan gazların daha hızlı çıkarılmasını sağlar. Yemekten sonra yürüyüş yapmak sindirim sistemini rahatlatır. Ancak yemekten hemen sona egzersiz yapmak hem mideyi hem de kalbi zorlar. Bu nedenle sadece yürüyüş yeterlidir.
Karnabaharın pişirme suyuna iki kaşık sirke ve bir tutam tuz ekleyin. Su köpük köpük olduktan sonra sebzeleri ekleyin. Artık pişen karnabahardan kötü kokular yayılmayacak. Karnabaharı haşladığınız suya bir miktar süt eklerseniz hem koku yaymaz, hem de kar gibi bembeyaz olur.
Farklı renkleri de bulunan karnabahar, bağırsak sağlığına iyi geliyor ve kan şekeri kontrolünün sağlanmasına katkıda buluyor. K vitamini içeriği nedeniyle kan sulandırıcı ilaç sınıfına giren kumarin türevi ilaç kullanan kişilerin ise tüketim miktarına dikkat etmesi gerekiyor.
Dalak hastalıklarına ve şeker hastalığına iyi geliyor. Mide ve bağırsak yaralarını iyileştiriyor. İyi bir diyet posası kaynağıdır. Mide boşalmasının yavaşlamasına katkıda bulunur.
Karnabahar
Kilo verme dönemlerinde, karnabahar sınırsız miktarda yenilebilir. Düşük kalorili olması ve lif içermesi, kilo vermeye yardımcıdır. Sağlık için de faydalıdır.
Pişmiş olan karnabaharı da öğle veya akşam yemeklerinizde salata olarak tüketebilirsiniz. Haftada 3 kez bir porsiyon çok az suda az haşlanmış karnabahar yemeyi rahatsızlık ortadan kalkana kadar alışkanlık haline getirmek gerekir. Tencerede kalan suyu da tüketebilirsiniz.
Karnabahar haşlama yaparken karnabaharı tencereye koyduktan sonra üzerini geçecek kadar su ilave edip orta ateşte yaklaşık 10 dakika haşlayabilirsiniz. Fakat düdüklü tencerede haşlayacaksanız bu süre 5 dakikaya inmelidir. Tabii bu sürelerin yeterli olması için sebzenizi iri parçalara ayırmanız gerektiğini unutmayın.
Karnabahar, kış mevsiminin en özel sebzelerinden biridir. Kendine özgü kokusu ve lezzeti ile kış sofralarının vazgeçilmez sebzelerinden biridir. Yemeğinin yanı sıra turşusu, salatası, kısırı, kızartması ve mücveri gibi çeşitli biçimlerde değerlendirilebilen karnabahar, kış mevsiminin müjdecisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri