Süt sayesinde karnabaharlarınızın lezzeti güzelleşecek, aynı zamanda kokusu azalacak ve rengi de beyaz kalacak.
Güzelce karnabaharlarınızı yıkayın. Ardından haşlamadan önce dilerseniz limon dilimlerinin olduğu bir suyun içerisinde bekletebilirsiniz. Bu şekilde daha az kokusu çıkacaktır. Öncesinde limonlu suda bekletme işlemini yapmadıysanız haşlama suyuna 1 yemek kaşığı kadar sirke ve limon dilimleri ilave edebilirsiniz.
Karnabaharın pişirme suyuna iki kaşık sirke ve bir tutam tuz ekleyin. Su köpük köpük olduktan sonra sebzeleri ekleyin. Artık pişen karnabahardan kötü kokular yayılmayacak. Karnabaharı haşladığınız suya bir miktar süt eklerseniz hem koku yaymaz, hem de kar gibi bembeyaz olur.
Karnabahar Ne Kadar Süre Haşlanmalı? Karnabahar; çiğken sert bir sebze olmasına karşın, kaynayan su içinde yaklaşık 15 dakika kadar yumuşaması mümkün olan sebze türüdür. Bunun dışında haşlanırken, çevreye kötü koku yaymasını önlemek adına, haşlama suyu içerisine limon sıkmak önemlidir.
İlgili 43 soru bulundu
Karnabahar haşlanırken içerisine süt ve maydanoz ilave edin
Süt ve maydanoz hem karnabaharın kokusunun azalmasına yardımcı olacak hem de lezzetinin daha güzel olmasını sağlayacaktır.
Tencereye karnabaharların üzerini geçecek kadar su eklemek gerekmektedir. Tenceredeki su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra karnabaharlar pişmiş olur. Haşlama işleminin ardından dilerseniz sarımsaklı yoğurt ve çeşitli baharatlar ile sos yaparak karnabaharlarını bu şekilde tüketebilirsiniz.
Çiçeklere ayırdığımız karnabaharı ekleyelim. Süt ve tuz ekleyip, sebzeler pişince ocağı kapatalım. Üzerine kıyılmış dereotu serpelim. Afiyet olsun.
Lahana, karnabahar gibi sebzeler kükürtçe zengindirler. Bu kükürt, bu gibi sebzeler haşlanırken çözünür ve hoş olmayan kokuya sebebiyet verir. Bu tür sebzeleri haşlarken haşlama suyuna biraz karbonat eklemek istenmeyen kokuların oluşumunu azaltır.
Sıvı yağı geniş tabanlı bir tavada kızdırın. Kızartma harcına tamamen batırdığınız haşlanmış karnabaharları, kızgın yağda altın sarısı renk alana kadar kızartın. Fazla yağını bırakması için kağıt havlu üzerinde beklettiğiniz kızarmış karnabaharları, ılık olarak arzuya göre yoğurt sosuyla birlikte servis edin.
Karnabahar suyunun içerisinde yüksek oranda demir bulunuyor. Bu durum kansızlığa iyi geliyor ve kansızlığın getirdiği yorgunluk, halsizlik hallerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyor. Regl sancılarının azaltılmasını sağlıyor. İdrar yolu enfeksiyonlarının iyileştirilmesine yardımcı oluyor.
Karnabahar, kış aylarının en değerli sebzeleri arasında yer alır. Karnabahar, mide içinde parçalandıktan sonra önemli ölçüde gaz yapar.
Karnabaharları hiç haşlama yapmadan az miktar zeytinyağı ile fırında çok kolay bir şekilde pişirebileceğiniz, bol baharatlı, dışı hafif çıtır, içi yumuşacık, hafif ve çok lezzetli bir sebze yemeği tarifidir. İster sade olarak isterseniz yanında sarımsaklı yoğurt ile servis edebilirsiniz.
Tencere kapağının kapatılmasına gerek duyulmayan sadece brokoli, karnabahar gibi sebzelerdir.
Karnabaharı haşlarken suya süt eklerseniz, hem kokusunu bastırmış hem de karnabaharlarınızın bembeyaz olmasını sağlamış olursunuz. Karnabaharın haşlanınca beyazlığını kaybetmemesini sağlayan bir diğer püf noktası da haşlama suyuna ekleyeceğiniz limon suyudur.
Haşlayıp, suyunu iyice süzdüğünüz karnabaharları yağlanmış orta boy bir fırın kabı içine yerleştirin. Karnabaharların üzerine hazırladığınız sütlü karışımı dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırına verin. Sütünü hafifçe çekip, karnabaharlar iyice yumuşayana kadar yaklaşık 25 dakika pişirin.
Kendine özgü bu kokuyu veren, karnabaharda bulunan kükürtlü bileşiklerden kaynaklanmaktadır. Bunlardan bazıları dimethyl sülfid, allyl isothiocynate ve trimethylsülfid'dir. Çiğ olarak, tadına baktığınız zaman çok hafif buruk-acı bir tat algılanır. Bu da, içerdiği sinigrin maddesinden kaynaklanmaktadır.
Taze ve canlandırıcı bir kokusu vardır ve portakal, greyfurt, ananas veya çilek yerseniz o koku vücudunuza işler. Meyve tüketen biri değilseniz, içeceğinize biraz limon sıkmayı düşünebilirsiniz.
SİRKE Vücutta terleme en çok koltuk altında meydana gelir. Sirke, koltuk altının pH dengesini düzenleyerek bakteri oluşumunu engeller. Sirkeyi ped pamuk yardımıyla banyodan sonra koltuk altınıza uygulayabilirsiniz. BEBEK PUDRASI Emici yapıcı etkisi ile nemli ortamdaki sıvıyı azaltır.
Ancak baklagillerin aksine karnabaharları tuzlu suda bekletmelisiniz, unutmayın. Tuzlu suda bekleyen karnabaharlar bu aşama sayesinde içinde bulunan ve bizi rahatsız edecek gaz yapıcı maddelerden bir nebze de olsa kurtulacaktır.
Hazırladığınız yemeğin arta kalan kısmını oda sıcaklığında çok bekletmeyin. Bunun yerine tencerenin kapağını kapatarak buzdolabına kaldırın. Karnabahar yemeğini buzdolabında 1-2 gün muhafaza edebilirsiniz.
20-25 dk/Varoma/hız 1'de buharda pişirin. Buharda pişmiş karnabaharları sade veya damak tadınıza göre tatlandırarak servis edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri