Ana vatanı Doğu Akdeniz havzası olan karnabahar, turpgiller familyasına ait lahanadan türeyen bir kış sebzesidir. Karnabahar ya da karnabit olarak da bilinen karnabahar çiçeği yenen, beyaz, pembe, mor ve sarı çiçeklere sahip olan, kendine has aroması bulunan ve faydaları ile dikkat çeken bir bitkidir.
Sebze Grubunda Yer Alan Besinler
- Karnabahar, kereviz, soğan, enginar, beyaz lahana gibi beyaz renkli sebzeler, - Mısır, patates ve bezelye gibi karbonhidrat içeriği yüksek olan sebzeler.
Karnabahar, lahana ve brokoli gibi turpgiller familyasına ait bir sebzedir.
Kimler karnabahar yememeli? Tiroid hormonlarını etkileyebileceğinden dolayı tiroid sorunu olanlar karnabaharı sınırlı tüketmelidir. Gaz ve şişkinlik oluşmaması için crohn hastalığı veya ülseratif koliti ve inflamatuar bağırsak hastalığı olanlar dikkat etmelidir. Emzirenler fazla tüketmemelidir.
Karnabahar (Brassica oleracea 'Botrytis'), turpgillerden (Brassicaceae), çiçekleri etli ve tanecikli bir görünüşte olan, yaprakları lahana yaprağına benzeyen, sebze olarak kullanılan bir bitki. Turpgillerden; vatanı Doğu Akdeniz bölgesi olan 2 yıllık otsu bir bitkidir.
İlgili 24 soru bulundu
Karnabahar kalorisi düşük bir sebzedir. Bu özelliğinden dolayı karnabahar diyet listelerinde en çok tercih edilen sebzeler arasında yer alır.
Haşlanmış karnabahar kilo yapar mı? Kilo verme dönemlerinde, karnabahar sınırsız miktarda yenilebilir. Düşük kalorili olması ve lif içermesi, kilo vermeye yardımcıdır.
İki sebze arasında pek çok besin benzerliği olsa da, birkaç farklılık da vardır. Örneğin, brokoli daha yüksek miktarda C ve K vitamini içerirken, karnabahar biraz daha fazla pantotenik asit ve B-6 vitamini sağlar. Bu küçük farklılıklara rağmen, her ikisi de sağlıklı, çok yönlü bir diyete besleyici bir katkı olabilir.
Aynı şekilde kış sebzelerinden brokoli, brüksel lahanası ve karnabahar içerdikleri indol-3 maddesi ile hormonları düzenliyor. Kısa sürede cinsel gücü artıran yiyecekler, aynı zamanda kalp sağlığı için de yararlıdır.
Karnabahar kime dokunur? Düşük şeker problemi yaşayanlar fazla tüketmemelidir. Karnabaharın fazla tüketilmesi halinde şişkinliğe, gaz sancısına ve kramplara yol açabilir. Demir veya alüminyum kaplar içinde pişirilen karnabahar besin değerlerini kaybedebilir.
Karnabahara göre 2 kat demir, 2 kat C vitamini ve 20 kat beta karoten içeriyor; kalorisi az farkla daha düşük ve posa içeriği daha yüksek. Ancak her iki sebzeyi de kış aylarında mutfaklara daha fazla sokmak gerekiyor” diyor.
Lif Zengini Karnabahar Kalorisi ve Diyette Tüketimi
Karnabaharı bu kadar popüler yapan şey, patatese benzer bir dokuya sahip olması; ancak karbonhidrat içermemesidir.
1 Porsiyon (Orta) Karnabahar Yemeği 111,71 kaloridir. Karnabahar Yemeği içeriğinde 11,31 Karbonhidrat(g), 3,46 Protein(g), 6,66 yağ(g), 3,83 lif(g), 280,82 Sodyum(mg), 554,07 potasyum(mg), 64,16 Kalsiyum(mg), 3387,54 A Vitamini(ui), 66,08 C Vitamini(mg), 1,08 ve Demir barındırır.
Karnabahar gaz yapar mı sorusunun cevabını vererek işe başlayalım: Evet dostlar, ne yazık ki karnabahar gaz yapan bir yiyecek.
Düzenli seks yapmak antikorların daha fazla salgılanmasını sağlar, bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir ve bizi mikrop, virüs gibi bakterilerden korur. 2.Kalp krizi riskini azaltır. Biliyorsunuz ki orgazm esnasında östrojen ve testosteron hormonları salgılanır.
"Kadınlarda cinsel isteği ve gücü arttıran yiyecekler; muz, zencefil, çilek, bal, avokado, havyar, istiridye, vanilya, kırmızı biber, kuşkonmaz, yumurta gibi besinlerdir. Bu besinler; kadınlarda cinsel isteği ve libidoyu arttıran besinlerdir.
Bitter çikolata hem erkek hem de kadınlarda cinsel heyecan duygularına yol açan feniletilamin bulunmaktadır. Sadece bitter ve şekersiz çikolatadan her gün bir parça yemeniz mükemmel bir cinsel yaşam elde etmenize yardımcı olabilir! 20 g çikolata yeterli olcaktır.
Sağlık Bakanlığı - Brokoli, karnabahar, maydanoz, biber gibi sebzeleri çiğ olarak tüketmek, pişirerek tüketmekten daha faydalıdır. | Facebook.
Lahana gibi brokoli ve karnabahar da sülfür içeren sebzelerdendir. Kalın bağırsaklara gelerek sindirimi gerçekleşir. Bu nedenle brokoli ve karnabahar tüketildiğinde bir süre gaz problemi ile uğraşabilirsiniz.
Karnabahar alırken nelere dikkat etmeli? Karnabahar (karnıbahar) alırken kafa kısmındaki tomurcuklar parça parça görünmeli, sert sıkı, beyaz yada kremsi olabilirken, çamurlu olmamasına dikkat etmelidir. Karnabaharın kafa kısmı yumuşak,benekli, donuk mat renkli olanlardan uzak durunuz.
Karnabahar
Kilo verme dönemlerinde, karnabahar sınırsız miktarda yenilebilir. Düşük kalorili olması ve lif içermesi, kilo vermeye yardımcıdır. Sağlık için de faydalıdır.
Karnabaharın yanına en çok yakışan lezzetlerden birinin yoğurt olduğunda hemfikirsek ve doyurucu bir karnabahar menüsü hazırlamaya da kararlıysak sofranın açılışını bu şifa dolu lezzetle yapabiliriz.
Karnabahar, genellikle pişirilme tekniğine de bağlı olarak midede şişkinliğe neden olur. Bunu önlemek için, aldığınız bütün haldeki karnabaharları küçük çiçekler şekilde parçalara ayırırken her zaman yaptığınızdan daha küçük parçalara ayırmanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri