Karnabahar, lahana ve brokoli gibi turpgiller familyasına ait bir sebzedir. Tıpkı brokolide olduğu gibi birbirine sıkıca kenetlenmiş çiçekler ve çiçeklerin bağlandığı kalın çekirdekten oluşan bir yapısı vardır. Genellikle beyaz rengi yaygın olsa da mor, turuncu ve yeşil renkli karnabaharlar da yetişmektedir.
Sebze Grubunda Yer Alan Besinler
- Karnabahar, kereviz, soğan, enginar, beyaz lahana gibi beyaz renkli sebzeler, - Mısır, patates ve bezelye gibi karbonhidrat içeriği yüksek olan sebzeler.
Yüksek lif oranından dolayı bağırsak hareketlerini düzenler, kabızlık ve hazımsızlık gibi problemlerin tedavisini destekler.
Pişmiş olan karnabaharı da öğle veya akşam yemeklerinizde salata olarak tüketebilirsiniz. Haftada 3 kez bir porsiyon çok az suda az haşlanmış karnabahar yemeyi rahatsızlık ortadan kalkana kadar alışkanlık haline getirmek gerekir.
İlgili 35 soru bulundu
Karnabahar hangi organa iyi gelir? Karnabahar hem kalp hem de bağırsak sağlığı için yararlı bir sebze olmakla birlikte vücutta biriken ve hücre üzerinde strese yol açan toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması için gerekli olan antioksidan bileşikleri içeren bir sebzedir.
Suyunuzu önceden ısıtın ve 300 gram karnabaharı sıcak suyun içine bırakın. Ortalama 5 dakika kadar tencerenin ağzını kapatarak karnabaharın demlenmesini sağlayın. Ardından ayrı bir cam kaba bu suyu süzerek aktarın. Süzülen su, kürünüz oalcaktır.
Karnabahar gaz yapar mı sorusunun cevabını vererek işe başlayalım: Evet dostlar, ne yazık ki karnabahar gaz yapan bir yiyecek.
Düşük kalorili olması ve lif içermesi, kilo vermeye yardımcıdır.
2) Brokoli ve Karnabahar
Kalın bağırsaklara gelerek sindirimi gerçekleşir. Bu nedenle brokoli ve karnabahar tüketildiğinde bir süre gaz problemi ile uğraşabilirsiniz.
Aynı zamanda vücutta en çok gaz oluşumuna yol açan maddeler arasında yer alan kükürt de karnabaharın içinde bol miktarda bulunuyor. Tüm bu etkiler bir araya geldiği zaman da karnabahar, vücudumuzda çok önemli bir gaz yapıcı bir etkiye neden oluyor.
Aşırı tüketimi gaz problemi, şişkinliğe yol açar. Tüketiminde aşırıya kaçıldığında tiroit hormonu eksikliğine neden olmaktadır. Hassas ciltler fazla tüketildiğinde alerjik reaksiyonlara sebep olur. Çok fazla tüketilirse böbrek taşı oluşumuna, gut hastalığına neden olur.
Tok tutucu özelliğiyle liften zengin karnabahar, tek bir porsiyonuyla bile besleyici bir tabak sunuyor. 100 gram karnabahar besin değeri şöyledir: Karbonhidrat: 4,97 g. Protein: 1,92 g. Yağ: 0,28 g.
Karnabahar doğal olarak soğuk mevsim sebzesidir.
İŞTE KARNABAHARIN BİLİNMEYEN FAYDALARI
2-Karnabahar çok iyi bir yağ yakıcı olan C vitamini ve Folik asit açısından zengindir. Hücre bazında metabolizma hızının artmasını sağlar.
Bağırsaklar için de sağlıklı bir besin olması yönüyle, bulgur diyette kilo vermeye destek olan bir karbonhidrat kaynağıdır. Tabi sağlıklı ve faydalı diye ölçüyü kaçırmamak gerekli. Diyet öğünlerinize dikkat edip bulguru tükettiğiniz sürece, bulgur ile zayıflamanız mümkün olacaktır.
Zeytinyağı Kilo Yapar Mı? Kalori bakımından zengin olan zeytinyağı, iştahı bastırdığı için kilo aldırmanın aksine kilo vermeye yardımcı olur. Yemeklerin yanı sıra hamur işlerinde, tatlılarda ve kahvaltıda farklı ölçülerde tüketilebilir.
Karnabaharın fazla tüketilmesi halinde şişkinliğe, gaz sancısına ve kramplara yol açabilir.
Karnabahar çiğ olarak da tüketilebilen lezzetli bir sebzedir. Ancak çiğ tüketildiği takdirde gaz ve şişkinlik gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle pişirilerek tüketilmesi önerilir.
Karnabaharın pişirme suyuna iki kaşık sirke ve bir tutam tuz ekleyin. Su köpük köpük olduktan sonra sebzeleri ekleyin. Artık pişen karnabahardan kötü kokular yayılmayacak. Karnabaharı haşladığınız suya bir miktar süt eklerseniz hem koku yaymaz, hem de kar gibi bembeyaz olur.
Karnabahar, güçlü bir antioksidan olan sülforafan içerir. Sülforafan, kanser gelişimini baskılayıcı etkisinin yanında yüksek tansiyonu düşürmeye ve arterleri sağlıklı tutmaya yardımcı olarak kalp hastalığını önlemede önemli rol oynar.
Karnabahar suyunun içerisinde bulunan C vitamini ve başka besin kaynakları antioksidan etkisini yaratmaktadır. Bu etki ile insan vücudundaki tümör hücrelerinin oluşmasını önler ve zararlı serbest radikallerin uzaklaşmasına yardımcı olur. Bu şekilde karnabahar suyunun, sürekli tüketilmesi önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri