T+0 Nedir? Borsada hisse senedi satışından sonra elde edilen paranın hiç bekleme olmaksızın direkt olarak çekilebileceğini ifade eder. T Sıfır olarak da bilinen T+0 bakiyesi, yatırımcılar tarafından acil nakit ihtiyacını gidermek için sıklıkla tercih edilir.
T0, T1 ve T2 bakiyeleri, finansal işlemlerde kullanılan standart transfer süreleridir. Bu süreler, para transferlerinin gerçekleşme süresini tahmin etmek ve işlemler sırasında gereken likiditeyi hesaplamak için kullanılır.
T+2 kavramı bir günü ifade eder T gününde yapılan işlemin nakdi karşılığının 2 iş günü sonra hesaba yansıyacağını ifade eder. Para hesaba yansıdığı için ister hisse olarak değerlendirilir ister nakit olarak çekim işlemi gerçekleştirilebilir.
Borsada T+1 kavramı takas günü anlamına gelmektedir. Yani yatırımcının hisse senedini satmasının ardından parasını ne zaman çekebileceğini gösterir. Bir başka deyişle T1, hesap bakiyesinde görünen miktarın 1 gün sonra çekilebilir hale geleceğini ifade eder.
Borsada T olarak bilinen kavram Talimat günüdür. Borsada T+1 ve T+2 yatırımcının bakiyesinde bulunan meblayı ne zaman çekebileceğini gösterebilmek amacıyla kullanılan terimlerdir. Borsada T+1 ve T+2 anlamı bakiyelerinde görüntülenen meblanın nakit olarak çekilebilmesi mümkün olmayacağını ifade eder.
İlgili 29 soru bulundu
T+0 Nedir? Borsada hisse senedi satışından sonra elde edilen paranın hiç bekleme olmaksızın direkt olarak çekilebileceğini ifade eder. T Sıfır olarak da bilinen T+0 bakiyesi, yatırımcılar tarafından acil nakit ihtiyacını gidermek için sıklıkla tercih edilir.
Nakdi paranın borsada işlenmesinden sonra ki kazancın çekilmesinden sonra geçecek zamanı belirtmek için T1, T2 ifadeleri kullanılmaktadır. T1 den yukarıda bahsettiğimiz gibi T2 ise satışı yapılan hisse senedin 2 gün sonra hesaba aktarılması olarak geçmektedir.
Alış işlemi gerçekleştikten sonra paylar, satış işlemi gerçekleştikten sonra da satış tutarı yatırım hesabınıza 2 iş günü sonra geçmektedir. Ancak takas süresini (T+2) beklemeden emirlerinizin gerçekleşmesi ile birlikte oluşacak borsa işlem limitiniz dahilinde işlem yapabilirsiniz.
Örneğin, bir yatırımcı T+1 gününde bir hisse senedi satın aldığında, satın alma işlemi gerçekleşir ancak hisse senetleri T+2 gününde teslim edilir. Eğer yatırımcının hesabında yeterli miktarda nakit yoksa, bu işlem için gerekli ödeme yapılamaz ve bakiye eksiye düşer.
Yatırımcıların aldıkları ya da sattıkları hisse senetleri 2 gün boyunca burada saklanmaktadır. Takas günü ise T+2 şeklinde, işlemi izleyen ikinci iş günüdür. Yani söz konusu hisse senedi ile ilgili işlem gerçekleştikten 2 gün sonra para hesaba geçer.
T1 yük ordinosu, gümrüğe tabi malları bir gümrük ofisinden diğerine taşımak için malların sınırlar arası hareketlerinde kullanılan bir gümrük belgesidir. Temel olarak T1 yük ordinosu, AB dışından gelen malları AB bölgesinde taşımak için kullanılır.T1 transit prosedürü, gümrük tarafından çıkış noktasında açılır.
T+2 demek hisse alım satımlarında paranın 2 gün sonra hesaba geçeceğini ifade etmek için kullanılır. Borsada yapılan alım satımların temelinde takas mantığı bulunur. Bu nedenle para ile hisse takasında da işlemlerin ne kadar süreceği hem alıcıya hem de satıcıya bildirilmelidir.
Yani ekranda gördüğün fiyat değeri sen piyasa emrini verene kadar saliseler içerisinde değişebilir. Dolayısıyla verdiğin emir, emri verirken gördüğün fiyattan gerçekleşmeyebilir. Emrin daha yüksek bir fiyatla gerçekleşmesi halinde ise eğer portföyünde yeterli bakiyen yoksa hesap bakiyen eksiye düşebilir.
T1-T2 ne demek sorusuna bir de Türk ihracatçısı ve taşımacısı açısından cevap verebiliriz. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne yapacağı ihracatta T1 rejim kodu kullanılırken, Avrupa Birliği ülkelerinden Türkiye'ye yapılacak ihracat ve taşımalarda T2 belgesi kullanılır. T1- T2 Ortak Transit'e taraf olan ülkelerde kullanılır.
Hisse senedi değerinin sıfır olması genellikle hisse senedinin iflas ettiği veya değer kaybettiği anlamına gelir. Hisse senedinin değeri sıfıra düştüğünde, hisse senedinin piyasadaki değeri artık yoktur ve genellikle işlem görmemektedir.
Vermiş olduğunuz alış emirlerinizde hisse (pay) senetleri, satış emirlerinizde de satış bedelleri, işlemin Borsa'da gerçekleşmesinden sonraki 2. işgünü (takas günü) yatırım hesabınıza geçmektedir.
Fakat karta para yattığı an harçlık avanstan harcanılan para direkt alınır ve kullanılabilir bakiye eksiye düşer. Aynı şekilde banka kartı ve kredi kartı aynı dijital bankacılıkta yer alıyorsa ve kredi kartınıza borç varsa, banka otomatik parayı çekecektir. Haliyle kullanılabilir bakiye eksiye düşecektir.
Eksi Bakiye ise ekstradan faiz demektir.
Son ödeme tarihi geldiğinde bu hesapta yeterli miktarda para yoksa tahsilat işlemi gerçekleşmez. Ödemenin gerçekleşmesi için hesabınıza para yatırmanız gerekir. Bu işlem yapılmadığında ek hesap ödemesi gecikmeye düşer. Vadesiz hesabınıza para girişi olduğunda ilgili borç gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir.
Gün içinde saat 15:15 'e kadar hesabınızda bulunan paranın tümünü aktarabilirsiniz. Hafta içi tam iş günlerinde 09:00 – 15:15 arasında dilediğiniz miktarda nakit çıkışı yapabilirsiniz. 15:15 – 18:00 arasında nakit çıkışı yapılamamaktadır.
Kısa vadeli piyasa hareketlerinden kazançlı çıkmayı isteyen yatırımcıların gün içinde bir menkulü alıp satmasına denir. Emir verildiği gün sonuna kadar geçerli olan bu işlem, eşleşme olmadığı takdirde ertesi güne aktarılmadan otomatik olarak sonlandırılır. Söz konusu işlem günde iki seans olarak gerçekleştirilir.
Orta riski seven yatırımcılar portföylerinde 10-20 arasında hisse bulundurması analiz sonuçlarına göre kafidir. Orta riskli yatırımcılara nazaran daha az riskli yatırımcılar olan ve düşük-orta riskli yatırımcılar kategorisine giren yatırımcıların ise 20-50 arası hisse bulundurmaları yeterlidir.
Borsada alış/satış işlemleri takas esasları doğrultusunda gerçekleştiği için bugün sattığın hissenin takası normal şartlarda yani Borsa İstanbul'da 2 iş günü sürer. Bu yüzden Midas'ta gördüğün nakit bakiye, o an banka hesabına çekebileceğin miktarı ifade eder.
Mevzuat gereği, hisse senetleri piyasasında bir payın satımının bedeli, satıştan 2 gün sonra tahsil edilebiliyor. Pazartesi günü satılan bir hisse senedinin bedeli yatırımcıya çarşamba günü ödenebilirken, Deniz Yatırım'ın yeni uygulamasıyla pazartesi satılan hisse senedinin bedeli aynı gün nakit olarak ödenebiliyor.
Normal EFT işlemlerinde 1.000 TL'ye kadar 1,14 TL, 1.000-50.000 TL arası 2,29 TL, 50.000 üstü için de 28,65 TL kesinti yapılır. Geç EFT işlemlerinde 1.000 TL'ye kadar 1,71 TL, 1.000-50.000 TL arası 3,43 TL, 50.000 TL ve üstüne de 42,97 TL kesinti yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri