Karnabahar, güçlü bir antioksidan olan sülforafan içerir. Sülforafan, kanser gelişimini baskılayıcı etkisinin yanında yüksek tansiyonu düşürmeye ve arterleri sağlıklı tutmaya yardımcı olarak kalp hastalığını önlemede önemli rol oynar.
KARNABAHARIN ZARARLARI
Aşırı tüketimi gaz problemi ve şişkinliğe yol açar. Aşırı tüketildiğinde tiroid hormonu eksikliğine neden olabilir. Hassas ciltler için fazla tüketilirse alerjik reaksiyonlara nede olur. Çok fazla tüketilirse böbrek taşı oluşumuna ve gut hastalığına neden olur.
Karnabahar bağırsak sağlığı için yararlı bir sebze olmakla birlikte, yüksek lif ve sülfürlü bileşikleri içermesinden dolayı gaz ve şişkinlik problemi yaşayan kişiler tarafından tüketildiğinde semptomları artırabilmektedir.
Karnabaharın lif oranı yüksek olduğu için kolesterolün dengelenmesini sağlar. Karnabahar kanser türlerinden vücudu korur.
İlgili 32 soru bulundu
Yüksek lif oranından dolayı bağırsak hareketlerini düzenler, kabızlık ve hazımsızlık gibi problemlerin tedavisini destekler. Karnabaharın faydaları arasında detoks etkisi de bulunmaktadır. Toksin maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Karnabahar, beyin fonksiyonlarının gelişimini destekleyerek zekâyı geliştirir.
Pancar, bamya, havuç, patlıcan, yeşil fasulye, karnabahar, kuşkonmaz: Bu sebzeler özellikle buharda pişirildiğinde safra asidini bağlarlar. Karaciğerde kötü kolesterolü (LDL) kullanarak safra asidini bağlar. Böylece kanda LDL seviyesi düşer. Yulaf: Tüm tahıllar içerisinde bilinen en iyi lif kaynağı yulaftır.
* Kanın pıhtılaşmasını sağlayan bir vitamin olan K vitamini, karnabaharın yapısında bir miktar bulunmaktadır. Eğer ani bir şekilde, çok fazla ya da çok az miktarda karnabahar tüketmeye başlarsanız, kanın pıhtılaşması için gerekli olan K vitamini seviyesinin dengesini bozmuş olursunuz.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta karnabaharın taze olmasıdır. Pişmiş olan karnabaharı da öğle veya akşam yemeklerinizde salata olarak tüketebilirsiniz. Haftada 3 kez bir porsiyon çok az suda az haşlanmış karnabahar yemeyi rahatsızlık ortadan kalkana kadar alışkanlık haline getirmek gerekir.
Karnabahar nasıl yenirse faydalı olur? Karnabaharı birçok şekilde tüketmek mümkündür. Ancak en sağlıklı yöntemler buharda pişirmek, kısa süreli haşlamak veya çiğ olarak suyunu içmektir. Böylece besin değeri korunur ve sağlık için maksimum fayda sağlar.
Karnabahar sindirim sistemince kolay sindirilemeyen, gaz ve şişkinliğe neden olan karbonhidratlar içerir. Karnabahar gibi turpgillerden olan sebzeler sindirim sistemini zorlayan karmaşık karbonhidrat içerir. Bu sebzeleri sindirmek için alfa galaktosidaz isimli enzime ihtiyacımız vardır.
İbrahim Saraçoğlu'nun kürleri arasında, kadınların en sık kullandığı kürlerinden biri olan Karnabahar kürü; sistit, İdrar yolu enfeksiyonu, gastrit, Alzheimer, mide kanserine karşı önleyici olarak önerilir. Özellikle kadınların mesane iltihaplanmasına (sistit) karşı karnabahar kürü mucizevi etkiye sahiptir.
Karnabaharın en ilgimi çeken faydası; demir minerali bakımından zengin olması çünkü kansızlığa iyi geliyor. Harika bir antioksidan olduğu için, diyet yapanlar için de ideal bir besin. C vitamini, potasyum, betakaroten ve lif yönünden oldukça zengin. Şeker hastaları için de son derece faydalı.
Karnabahar da diğer bir ödem tutan yiyeceklerden. İçeriğinde var olan ve şişkinliğe sebep olan rafinoz ve kükürt onun ödeme davetiye çıkaran sebze yapıyor.
Eğer hiç haşlama işlemi yapmayacaksanız, pişirme öncesi çiğ karnabaharı tuzlu suda 1 saat kadar bekletebilirsiniz. Bunlar dışında karnabaharın yerken gaz yapmaması hem de kokusunun giderilmesi için pişen karnabahar yemeğine bir dilim ekmek içi ekleyebilirsiniz.
Lahana, karnabahar ve Brüksel lahanası, asit folik, C vitamini ve betakaroten açısından son derece zengindir. Pişirilince besinsel değerlerinin büyük kısmını kaybederler. Bu nedenle çiğ salata olarak yenmeli ya da buharda pişirilmelidir.
Karnabaharın türlü yemek tariflerinde kullanılması için haşlanması önemlidir. Yalnızca sulu ve salçalı karnabahar yemeklerinde karnabaharları haşlamaya gerek yoktur.
Karnabahar yemeğini buzdolabında 1-2 gün muhafaza edebilirsiniz.
Büyüme ve olgunlaşma döneminde hem güneşi hem de serinliği sevdiği için ancak kış başına doğru yetişmesini tamamlar. Karnabaharın büyüme mevsimi ilkbahar – sonbahar; tüketim mevsimi kış olarak ifade edilir.
Bilim insanlarına göre brokoli, brüksel lahanası ve karnabahar gibi sebzelerin içerdiği sülforafan, tip-2 diyabetli hastalardaki yüksek kan şekeri değerlerini dizginlemeye yardımcı olabilir.
Yoğurt ve kefirde bulunan faydalı bakteriler bağırsakta K vitamini yapımını artırarak ilaca ters etki gösterebilirler. Bu sebeple kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin bol yoğurt tüketmesi ya da probiyotik destek kullanmaları sakıncalıdır.
Tansiyon ve kalp hastalığı için kronik bir ilaç kullanıyorsanız karnabahar kürünü uygulamanız önerilmemektedir. Tiroid hastalığınız varsa kürü uygulamaktan kaçınmalısınız. Karnabaharın çok tüketilmesi midede gaz oluşumuna neden olacağı için kürü belirli bir süreyle denemeniz önerilir.
Limonlu su kolesterole iyi gelir mi? Evet, limon kabuğunda bulunan polifenol flavonoidler kötü kolesterol denilen LDL kolesterolü düşürür. Ayrıca limon kabuğundaki potasyum da hem tansiyonu düzenler hem de kalbe faydalıdır.
Süt Ürünleri
Az yağlı olmak şartıyla yoğurt, peynir, ayran, kefir gibi fermente süt ürünlerinin tüketimi; kolesterol düzeyini dengelemeye yardımcı olabilir. Probiyotik bakteriler açısından zengin olan bu besinler kolesterolün bağırsaklardan emilimini azaltarak kandaki düzeyini dengelemeye katkı sağlayabilir.
Kolesterol açısından cevizin faydaları
Hindistan cevizi yağı faydaları en çok kolesterol açısından öne çıksa da aslında ceviz de kolesterolü kontrol altına almakta oldukça önemli bir rol oynar. Hindistan cevizi bunu iyi kolesterol HDL'yi yükselterek yaparken ceviz direkt olarak kötü kolesterol LDL'yi düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri