Kanın bu hareketi sırasında kalp kapakçıkları kasılarak kanın odacıklar arasında geçişini sağlıyor. Bu kapaklar kalbin karıncıklarında da var. Karıncıklar kasıldığında bu kapaklar açılıyor ve kanın vücuda doğru akması sağlanıyor.
Akciğer toplardamarları, temiz kanı alır. Temiz kan kalbin sol kulakçığına getirilir. Yeniden oksijen yüklenen kan, buradan alt tarafta bulunan büyük pompaya, yani sol karıncığa iletilir. Sol karıncıktaki temiz kan ise, aort ile tüm organ ve dokulara pompalanır.
Karıncıklar birlikte kasıldığında ise kulakçıklar gevşer.
Sol kulakçık kasılır ve sol karıncığa daha fazla kan akışı olur, Daha sonra sol karıncık kasılır, mitral kapak kapanır ve böylece kanın tekrar sol kulakçığa kaçması önlenir. Aynı zamanda aort kapağı açılır, böylece kan aortaya atılır.
Atriyoventriküler düğümden geçen akım, His demeti ve Purkinje lifleri ile karıncıklara yayılır.Karıncıklar kasıldıklarında içlerindeki kanı akciğer atardamarı yoluyla akciğerlere ve aort yoluyla vücuda pompalarlar (sistol = kalbin kasılması).
İlgili 27 soru bulundu
Karıncıklar kasıldığında; -Sağ karıncık akciğer atardamarına kalbimizdeki kirli kanı pompalar. -Sol karıncık aort atardamarına kalbimizdeki temiz kanı pompalar. -Kulakçıklar kasılırken karıncıklar gevşer,karıncıklar kasılırken kulakçıklar gevşer.
Kalp, sürekli kasılıp gevşeyerek çalışır. Kalbin kasılmasına “sistol”, gevşemesine “diastol” denir. Kalpte her iki atrium ve her iki ventrikül birlikte kasılır ve gevşer.
Kulakçıkların kasılması 0.15 saniye, karıncıkların kasılması 0.30 saniye sürer. Kalan 0.40 saniyede ise kalp dinlenir. Kalp kasılmalarının atardamarlarda hissedilmesine nabız, kalbin kasılıp gevşemesi sırasında kanın atardamar duvarına yaptığı basınca ise arterial kan basıncı ya da tansiyon denir.
Ayrıca, sol ventrikül sağ ventriküle kıyasla daha kalın bir duvara sahiptir, çünkü sağ ventrikül sadece akciğer dolaşımı için görevli iken vücut dolaşımı görevini sol eşi üstlenir.
Kalbimiz, atriumlar (kulakçıklar) yoluyla kendisine gelen kanı, kasılarak büyük damarlara atar. Bu damarlar sol ventrikül (karıncık) için aort, sağ ventrikül için de akciğer atardamarıdır (pulmoner arter). Bu kasılma dönemine sistol diyoruz.
Kalbimiz vücudumuza 1 dakikada yaklaşık 5.5 litre kan pompalıyor. Bu da; 1 günde 8 ton, 1 yılda 3.000 ton, 80 yılda ise 240.000 ton anlamına geliyor.
- karıncıklar daha güçlü kasılır. Çünkü karıncıkların kasılması ile tüm vücut dokularına kan gider. Kulakçıklar kanın karıncığa ulaşmasını sağlar.
KALBİN YAPISI
Sağlıklı bir kalp günde yaklaşık 100.000 atım yapar ve hiç durmaksızın çalışır. Kalbin temel görevi vücuttan gelen oksijence fakir kanı (kirli kan) akciğerlere iletmek ve akciğerler tarafından oksijenlenmiş kanı (temiz kan) vücuda geri pompalamaktır.
Arteriyel dolaşım bozukluğunun belirtileri soluk cilt, uyuşma, soğuk ekstremiteler, zar zor hissedilen nabız ve ağrıdır. Parmak uçları veya ayak parmakları mavimsi bir renk alabilir. Eğer enfeksiyon da eklenirse deri genellikle kırmızımsı renkte olur. Kol veya bacak kaldırıldığında oluşan ağrı azalır.
Vücuttaki hücrelerde kirlenen kan, alt ve üst ana toplardamarları ile sağ kulakçığa gelir. Sağ kulakçıkta depolanan kirli kan, kapakçıklardan geçerek sağ karıncığa gelir. Sağ karıncıktaki kirli kan temizlenmesi için akciğer atardamarı ile akciğerlere iletilir (pompalanır).
Kulakçığın kasılması ile birlikte karıncık ve kulakçık arasında bulunan kapak açılır ve kulakçıktaki kan karıncığa geçmiş olur. Karıncıktaki kanın, kalbin kuvvetli şekilde kasılması ile büyük damarlara geçmesi sağlanır.
Sol kulakçık kasılır ve sol karıncığa daha fazla kan akışı olur. Daha sonra sol karıncık kasılır, mitral kapak kapanır ve böylece kanın tekrar sol kulakçığa kaçması önlenir. Aynı zamanda aort kapağı açılır, böylece kan aortaya atılır.
Karıncık, kulakcıkdan daha büyüktür.
Kalbin sol karıncığının bitimi ile kalpten çıkan ve insanın en büyük atardamarı olan aort damarının başlangıcı arasında aort kapağı vardır. Benzer olarak pulmoner kapak, sağ karıncık ile pulmoner damar arasındadır. Kalbin dış yüzünü perikard denilen çepeçevre bir zar kaplar (üstteki şekil).
➢Kasların kasılması ile; iskelet sisteminin hareketi, kanın kalpten damarlara pompalanması, kan damarlarının çaplarının değişmesi ve dolayısıyla damar sistemi içinde kan akımı hız ve basıncının düzenlenmesi, sindirim sistemi içindeki sindirim materyallerinin hareketi gibi olaylar gerçekleşmektedir.
Normal EF %50-70 arasındadır. (Yani kalp, kendine gelen kanın %50-70'ini vücuda pompalamaktadır.). Yüzde 40'ın altındaki EF değerleri genellikle sistolik KY tanısını koydurur.
Kas spazmları genellikle kendiliğinden düzelir. Durmaları birkaç saniye hatta birkaç dakika sürebilir, ancak genellikle tedaviye ihtiyaç duymazlar. Bol su içmek dehidrasyona bağlı kas kramplarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Birinin ağrılı bir krampı varsa, semptomları hafifletmek için birkaç yöntem deneyebilirler.
Koroner arter spazmı, kalp kasına kan ileten kan damarlarının hızla büzülmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu spazmlar, arter duvarındaki kasların sıkışması nedeniyle belirgin hale gelmektedir. Spazmın süresinin uzaması ise, göğüs ağrısı (anjina) ve bazen kalp krizine neden olabilmektedir.
Kalp spazmı, kalp krizi (miokard infarktüsü) gibi ciddi sağlık problemlerine neden olabilir ve hatta ölümcül olabilir. Kalp spazmının belirtileri arasında aniden ortaya çıkan güçsüz hissetme, terleme, nefes darlığı, çarpıntı ve kalp atışlarının hızının ve ritminin değişmesi gibi belirtiler sayılabilir.
Kalp kasları, atardamarlarda yükselen basınç nedeniyle kasılmakta ve bu nedenle de hastalık en çok hipertansiyon hastalarında görülmektedir. Yüksek basınca karşı çalışan kas hücreleri büyüyerek kalınlaşır. Bununla birlikte kalp kapak hastalıkları da kalp kasının kalınlaşmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri