Bir rivayete göre patlıcanı çok seven bir Selçuklu Emiri için yapıldığı varsayılmaktadır. Ülkemizin her ilinin meşhur bir yemeği vardır. Karnıyarık hangi ilin derseniz; sözü edilen Selçuklu Emirinin Sivas dolaylarında yaşadığı için Sivas yöresinin lezzeti diye bilinmektedir.
Karnıyarık Türk mutfağının belli başlı patlıcan yemeklerinden biridir. Hazırlanırken ana malzeme olan patlıcanın dışında soğan, biber, domates ve kıyma da kullanılır.
Etimoloji. Karnıyarık aslında Osmanlı döneminde bir çeşit baklavaya verilen isim iken, yemeğin kendisine için “medfune” adı verilmiştir. Karnıyarık, doldurulması için gerekli olan açıklığa atıfta bulunmasıyla, kelime anlamı olarak “yarık göbek” anlamına gelir.
Bir yemek ismi olması ile beraber özel isim olduğu için bu kelime bitişik olarak yazılmaktadır. Bu doğrultuda 'karnıyarık' şeklinde ele alınmalı ve yazılmalıdır.
Patatesleri, havuçları, biberleri ve soğanları küp küp doğruyor, kızartıyoruz. Patlıcanların ortasını açıp sırasıyla patatesleri, havuçları, biberleri ve soğanları yerleştiriyoruz. Salçayı su ile açıyoruz kekiği ekleyip patlıcanların üzerine gezdiriyoruz. Önceden ısıtılmış 240° fırında 15 dakika bekletiyoruz.
İlgili 44 soru bulundu
Bir rivayete göre patlıcanı çok seven bir Selçuklu Emiri için yapıldığı varsayılmaktadır. Ülkemizin her ilinin meşhur bir yemeği vardır. Karnıyarık hangi ilin derseniz; sözü edilen Selçuklu Emirinin Sivas dolaylarında yaşadığı için Sivas yöresinin lezzeti diye bilinmektedir.
Vücutta çözünen ve çözünemeyen lifler içeren karnıyarık otu tozu, su veya bir sıvı ile birleştiğinde şişerek jelleşir ve bağırsak hareketlerini kolaylaştırır. Diyet listelerindeki yerini hem sağlıklı bağırsak hareketlerini ,hem de uzun süre tokluğu desteklemesi nedeni ile alır.
Doğru şekilde hazırlandığında ve pişirildiğinde, karnıyarık diyette güvenle tüketilebilir.
Lokantaların vazgeçilmezi haline gelen karnıyarık, hem fırında, hem de tencerede pişirilebilir. Patlıcanların ortasının yarılıp iç harçla doldurulmasıyla hazırlanan bu yemek, akşam menülerinde ana yemek olarak sunulur.
Bu bilgiye dayanarak karnıyarık yemeğinin yöresi olarak Sivas civarını gösterebiliriz. Bu yemek de, Sivas yöresinin harika lezzetlerinden biridir.
"karnıyarık" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 3 sonuç split aubergines with meat filling i. eggplants with minced meat i. whole slitted aubergines with seasoned minced meat filling i.
İnce doğranmış soğanları bir tencerede orta ateşte yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz ve biberleri ince ince doğradıktan sonra soğanlarla buluşturuyoruz. Ardından 1 kaşık domates salçasını ve biber salçası ekleyip sonrasında kıyma ve baharatları atıp biraz pişiriyoruz.
Karnıyarık, Osmanlı mutfağında sıkça pişirilen ve günümüzde de severek tüketilen bir patlıcan yemeğidir.
Özellikle karnıyarık gibi kıyma, et ya da tavuk ile beraber yapılan tarifler, genellikle sporcular tarafından tercih edilen, hem doyurucu hem de fazla yağ oranı içermemelerinden dolayı yenen besinlerdir. Karnıyarık, kağıt kebabı ya da diğer sulu yemekler de tüketilebilir.
Bilimsel kaynaklarda “plantago ovata” adıyla açıklanan karnıyarık otu; yüksek oranda lif içeren faydalı bir tohumdur. Psyllium adlı lif kaynağına sahip olan karnıyarık otu sayesinde, birçok hastalık kısa sürede daha çabuk atlatılabiliyor.
1 Porsiyon (Orta) Karnıyarık 191,39 kaloridir. Karnıyarık içeriğinde 8,73 Karbonhidrat(g), 11,10 Protein(g), 12,21 yağ(g), 6,14 lif(g), 111,00 Sodyum(mg), 743,25 potasyum(mg), 43,97 Kalsiyum(mg), 136,72 A Vitamini(ui), 60,02 C Vitamini(mg), 2,15 ve Demir barındırır.
Pisilyum ismiyle dünya çapında tanına en ünlü otlardan biridir. Alternatif tıpta yoğun kullanılan karnıyarık tou, Türkiye ve daha birçok yerde yetişebiliyor.
Karnıyarık otunun fazla tüketilmesi ishal, gaz ve karın ağrısı gibi sorunlara neden olabilir. Bununla birlikte yanlış kullanım da mide bulantısı ve kusma gibi sorunlar doğurabilir. Bunun için karnıyarık otu tozu veya gıda takviyesi kullanımında aşırıya kaçmaktan kaçının.
Özellikle bağırsaklar üzerinde olumlu etkileri bulunan karnıyarık otu, bağırsak duvarını yumuşatıyor. Bu sayede bağırsakların nemliliğini artırarak kabızlık sorununa çözüm oluyor.
Kızaran patlıcanları havlu kağıt serdiğimiz kaba alıyoruz. (Yağını çekmesi için) patlıcanları pişireceğimiz tavaya alıp daha sonra bıçak yada maşa yardımı ile arasını açıp içini koyuyoruz. Üzerini domates, biber ile süsleyebilirsiniz. 1 su bardağına yakın sıcak suyu tavaya koyup 15-20 dk çok kısık ateşte pişiriyoruz.
Karnıyarık ( Bostan Patlıcanlı )
Soğan ve biber ince ince doğranır sıvı yağda kavrulur. Kıyma da eklenir, suyunu salıp çekmesi beklenir. En son domates, maydanoz, salça ve baharatlar eklenir birkaç dakika karıştırılıp altı kapatılır. Patlıcanların içine kıymalı harçtan yayılıp üzerine salçayla ezilmiş su dökülür. 150 derece fırında pişirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri