KAROT ALINAN YER NASIL DOLDURULUR? Karot makinesi yardımıyla binanın taşıyıcı yapı elemanlarından alınan beton numunesi laboratuvara gönderilirken, oluşan boşluklar ise c-40 gibi mevcut beton sınıfının daha üstünde yüksek bir kimyasal yapı tamir harcı ile dolduruluyor.
Kolon ve duvar gibi düşey taşıyıcı elemanlardan alınan beton karot numuneleri numune alınan taşıyıcı elemanların dayanımını etkilemediğini göstermiştir. Edinilen bilgilere göre karot için açılan boşluk hemen özel yüksek mukavemetli harç ile doldurulur.
Karot alınıp, beton filmi çekildikten ve laboratuvar ortamında gerekli incelemeler yapıldıktan sonra çıkan rapor binanın riskli olduğunu ortaya koyarsa, bu rapor belediyeye ibraz edilir. Belediye gerekli incelemeyi tamamlayıp tapuya gönderdikten sonra maliklerin hanesine riskli yapı şerhi konulur.
T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yönetmeliklerine göre yapıların 450 m2'yi geçmeyen her katından 1 set (3 adet) karot numunesi alınmalıdır.
Karot Nasıl Alınır? Betonarme binalardan karot numunesi yönetmelikte belirtilen koşullara göre alınmaktadır. TBDY-2018 15.2'ye göre göre performans analizinde kullanılmak üzere Sınırlı bilgi düzeyinde her kattan en az üç adet sertleşmiş beton numunesi alınır.
İlgili 29 soru bulundu
Karot testi yapılacak olanbinanın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Firmamız en uygun fiyat garantisi vermektedir.Ortalama fiyatlar 4.000-7.000 TL dir.
Uygulama açısından mümkün olmayan durumlar hariç tutulmak üzere, uçları tıraşlanmış karotun boy/çap oranı 2:1 veya 1:1 ve karot çapı ≥ 75 mm olarak belirlenmiş olmalıdır.
Kirişten Karot Alma
Hatta mümkün mertebe kirişten örnek alma tercih edilmemektedir. Kirişten parça alınmak zorunda kalınırsa bu çok dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Kolondan parça alma işlemi gibi burada da donatı tespit cihazıyla kiriş kontrol edilir ve donatının olmadığı alanlardan parça alma işlemi yapılır.
Soru (9) – Risk tespiti yaptırmak istediğimiz betonarme binalarda her kattan karot örneği almak gerekir mi ? Cevap: 6306 sayılı kanun kapsamında sekiz kata kadar olan binalarda yalnızca kritik kattan karot alınması yeterlidir. Sekiz kattan fazla olan binalarda her kattan karot alınması gerekir.
Genellikle karot alma işlemi yapı sahibi veya müteahhit tarafından ödenir. Yapı sahibi var olan bina veya yapıda yapılacak değişiklikler veya yenileme çalışmaları için gerekli olan yapısal analizleri yapmak üzere karot alma işlemi için ödeme yapabilir.
Karotlara basınç testinde yükleme hızı 1.4-3.5 kgf/cm2 arasında olacak şekilde yük uygulanmalıdır. Yerine dökülmüş sertleşmiş betonun mevcut basınç dayanımı en doğru yaklaşımla karot deneyleri ile saptanabilmektedir.
Bahsi geçen kolon ve perde gibi düşey taşıyıcı elemanlardan alınan beton karot numuneleri, numunenin alındığı taşıyıcı elemana dayanım bakımından zarar vermezler.
Karot her kattan mı alınır? sorusuna, yapı inşası sırasında, genellikle her kattan birkaç karot numunesi alınır. Bu numuneler, yapı malzemelerinin kalitesini ve dayanıklılığını ölçmek için kullanılır ve yapının güvenliği açısından büyük önem taşırlar.
Çatlaklar, mikro çatlaklar, kabarıklıklar, pullanma, kavlama veya katman ayrılması , yüzey hazırlamaya devam etmeden önce sökülmesi ve yamanması gereken çürük betonun belirtileridir.
Karot sayısı 44 adet olup, numune çapları en küçük 92,4 mm, en büyük 94,1 mm olmak üzere ortalama çap 93,3 mm'dir.
C25/30 betonu için en düşük karot basınç dayanımı 22.1 Mpa ; C30/37 betonu için ise 28.05 Mpa olmalıdır. Proje beton sınıfınız C25 , C30 ise beton dayanımında bir sıkıntı yok. Zemin kat en düşük 29.90 Mpa, asma kat en düşük 28.44 Mpa 0,85(fck-4) değerinden büyük veya eşitse problem yok.
C25 için gerekli 0.85 x 25 = 21.3 MPa sınırı aşılmaktadır. Karotların ortalama dayanımı 27.9 MPa ile daha yüksektir.
C25/30 ve C30/37 dayanım sınıflarındaki beton numunelerin 7 günlük basınç dayanımı ortalamaları sıra- sıyla 27 MPa ve 30 MPa olarak bulunmaktadır.
2- KAROT MAKİNASI KAÇ METRE DELER ? El karotları 25 metre, sehpalı olanlar 40-50 metre ve hidrolik karotlar 100 metre delebilirler.
Donatı tespit cihazı ile taranarak donatının OLMADIĞI, Moment sıfır noktası olan orta bölgeden alınmalıdır. Bir kolondan yalnızca 1 karot alınır.
3.1. KAROT ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR :
Taşıyıcı elemanlara çok fazla zarar vermektense karot numunesi alınmamalı, beton basınç dayanımının tespiti için başka yöntemler (Ultrasonik beton test cihazı, Schmidt çekici vb.) kullanılmalıdır.
Beton kalitesi, karot alımı ve laboratuarda tek eksenli basınç dayanımı ile belirlenebilir. Bu durumda karot alınan kolon ya da kiriş tahribata uğrar. Tahribatsız deney yöntemi olan Jeofizik yöntemlerden Ultrasonik P ve S ölçerler ile beton kalitesi ortaya konulabilir.
Karot, inşası tamamlanmış yapının ve elemanlarının kapasitesinin ölçülmesi ve bunların yaklaşık olarak hizmet ömrünün tespit edilmesi için alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri