Teşebbüs kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup, "şebbe" kökünden türetilmiştir. "Şebbe" kelimesi, "girişimde bulunma, harekete geçirme" anlamına gelir. Türkçedeki kullanımıyla teşebbüs, bir işe girişme, başlama veya bir eylemi gerçekleştirme amacını ifade eder.
Teşebbüs, işlenmesine karar verilen suçun, elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icrasına başlanmasına karşın, elde olmayan nedenlerle tamamlanamamasıdır. Örneğin A'nın hırsızlık maksadıyla B'nin evine girmesi ama ancak evden eşyalarla çıkmadan önce yakalanması durumunda teşebbüs söz konusu olur.
Cevap: Girişim, girişme.
Türk Dil kurumuna göre teşebbüs kelimesi bir işe girişim yapmak ve girişmek anlamına gelmektedir. Teşebbüs kelimesi olumlu konular için girişim ve faaliyet başlatmak anlamına geldiği gibi olumsuz olarak da suça girişmek anlamı da taşımaktadır.
Teşebbüs, ceza hukukunda, bir failin suç işlemek üzere harekete kalkışması ancak elinde olmayan nedenlerle sonucu elde edememiş olması halini ifade eder. Kısacası, ceza hukuku anlamında teşebbüs, öznel anlamda tamamlanmış, ancak nesnel anlamda tamamlanmamış bir fiildir.
İlgili 32 soru bulundu
Rekabet Hukuku Kapsamında Teşebbüs Tanımı
Kanun uyarınca teşebbüs, bağımsız karar alabilme gücüne sahip gerçek kişileri, özel hukuk veya kamu hukuku tüzel kişilerini kapsayacak şekilde ekonomik bakımdan bir bütün oluşturan birimleri ifade etmektedir.
Özet: Failin gerçekleştirmek amacında olduğu suçun icra hare- ketlerine başlayıp elinde olmayan nedenlerle tamamlayamaması ya da istediği neticenin gerçekleşmemesi hali suça teşebbüs olarak ad- landırılmaktadır.
Genel Olarak. TCK 35 madde metnine göre teşebbüsün unsurları: suç işleme kastı, elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icraya başlama, icra hareketlerinin tamamlanmaması veya neticenin gerçekleşmemesi biçimindedir.
Türk Ceza Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca teşebbüs; “kişinin işlemeyi kastettiği bir suçu elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icraya başlayıp da elinde olmayan nedenlerle tamamlayamaması” olarak düzenlenmiştir.
yeni ceza kanunu (5237 sayılı) gereği hükmü kalmamış teşebbüs çeşidi. artık; eksik teşebbüs/tam teşebbüs ayrımı kalkmış; sadece teşebbüs kavramı işler hale gelmiştir. 765 sayılı tck'daki haliyle; suç yoluna girildikten sonra icra hareketlerinin elde olmayan sebepler ile yarıda kalması durumudur.
Yani teşebbüs aşamasında fail, işlemeyi kastettiği suçu tamamlamak istediği sonuca ulaşmak amacıyla icra hareketlerine başlamaktadır; ancak elinde olmayan nedenlerle icra hareketlerini tamamlayamamakta ya da icra hareketlerini tamamlamasına rağmen istenilen sonuç meydana gelmemektedir.
Suça teşebbüsün şartları
Suça teşebbüsün varlığından söz edilebilmesi için; 1- Failde kasıtlı bir suç işleme kararı olmalı, 2- Elverişli hareketlerle suçun doğrudan doğruya icrasına başlanmalı, 3- Failin elinde bulunmayan nedenlerle suç tamamlanamamalı veya amaçlanan sonuç gerçekleşmemelidir.
1. Girişimcinin Tanımı: Girişimci, üretim elemanlarını (doğa, emek, sermaye) sistemli ve bilinçli bir şekilde bir araya getirerek mal ve hizmet üretimini sağlayan kişidir.
Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"teşebbüs"tür. TEŞEBBÜSNE DEMEK? TDK sözlüğüne göre dilimizdeki karşılığı "girişim, girişme" olan teşebbüs, Arapçakökenlidir.
Kamu kesimi dışındaki gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılan girişim.
Özel teşebbüsler kurmak serbesttir./ Devlet, özel teşebbüslerin millî ekonominin gereklerine ve sosyal amaçlara uygun yürümesini, güvenlik ve kararlılık içinde çalışmasını sağlayacak tedbirleri alır.” denilerek çalışma ve teşebbüs hürriyeti güvence altına alınmıştır.
İhmali suçlarda, yapılması gereken hareketin, yapılması gereken süre içinde yapılmaması söz konusudur. Süre geçtiği anda, suç ortaya çıkar. Sırf ihmal suçlarına kural olarak teşebbüs mümkün değildir. Ancak parçalara bölünebilen, bir “suç yolu”nun olduğu suçlarda olabileceği kabul edilir.
Kasten öldürmeye teşebbüs suçunda genellikle ya beraat çıkar ya da 2 yılın üzerinde hapis. Bazı durumlarda ise suç yaralama veya neticesi sebebiyle yaralamaya dönüşür. Eğer mahkemenin ceza hükmü 1 yılın altında ise bu sefer adli para cezasına çevirme söz konusu olabilir.
Türk Ceza Kanunun 35. Maddesinde suçlara teşebbüs açıklanmıştır. Suça teşebbüs halinde fail, meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığına göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine on üç yıldan yirmi yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine dokuz yıldan on beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Teşebbüsün varlığından söz edilebilmesi için; 1- Kasıtlı bir suç işleme kararı olmalı, 2- Elverişli hareketlerle suçun doğrudan doğruya icrasına başlanmalı, 3- Failin elinde bulunmayan nedenlerle suç tamamlanamamalı ya da amaçlanan sonuç gerçekleşmemelidir.
Kasten yaralama suçuna teşebbüs mümkündür. Dikkat edilmesi gereken, failin yaralama suçuna başlamış ancak sonucuna ulaşamamış olması gerekliliğidir. Örneğin kişiye tokat atmak için elini savuran kişinin elinin, bir başkası tarafından tutulması nedeniyle hareketin tamamlanamamış olması hali.
d.
Hırsızlık suçu, malın bulunduğu yerden alınmasıyla, alma fiili ise failin eşya üzerinde kendi hakimiyetini kurmasıyla tamamlanır[14]. Bu nedenle, fail malı bulunduğu yerden alsa, ancak mağdurun fiili hakimiyetine son vermezse, hırsızlık suçu teşebbüs aşamasında kalacaktır.
Türk Ceza Kanunununda teşebbüsü düzenleyen hükümler cezai sorumluluğu genişletir. Teşebbüs söz konusuysa faile tamamlanmış suçun cezasına göre cezası indirilerek verilir. Teşebbüste ceza indirimi, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığına göre yapılır.
Kasten insan öldürme suçuna teşebbüs ile kasten insan yaralama arasındaki farkın daha iyi anlaşılması açısından öncelikle, suça teşeb- büsün hangi durumda mümkün olabileceği hususuna değinmek gere- kecektir. Suça teşebbüs, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 35. maddesin- de düzenlenmiştir.
işlenemez Suç'a doktrinde, Muhal Suç veya Elverişsiz Teşebbüs de denilmektedir. İşlenemez Suç'u tarif etmek istersek; "Suçu işlemek için yapılan hareketin veya kullanılan aracın veya suç konusunun elverişsizliğinden dolayı boşa giden, suçu meydana getirmeyen bir teşebbüstür" diyebiliriz*1*.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri