Karot makinesiyle derinliği 5 metreye kadar delik delinir.
Bir kolondan yalnızca 1 karot alınır. Kolonun kenarı 30 cm'den küçükse alınmaz. Sıklaştırma bölgesinden alınmaz. Kolon kenarından pas payından dolayı 3 cm içeriden alınır.
Karot numunesi alınan yerlerde oluşan delikler laborantlarımız tarafından büzülme yapmayan, lif takviyeli, mineral katkı içeren, yüksek dayanımlı tamir harcı ile sıkıştırılmış bir şekilde tamamen doldurulacaktır.
İnşaat sektöründe betonarme yapıların çeşitli yerlerinde karot delikleri açılır. Bu delikler elektrik tesisatı havalandırma yangın alarmı veya sıhhi tesisat gibi çeşitli amaçlar için kullanılabilir. Bu amaçlar doğrultusunda karot kaç cm olmalı genellikle 12 mm ila 50 mm çapında açılmalıdır.
Perde duvar delme çeşitli cihazlarla mümkündür. En uygun yöntem belirlenerek, fiyat saptanması gerçekleştirilmektedir. Binanın proje yapılandırılması göz önüne alınarak, gerekli cihazların temini sağlanmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Perde Duvar Özellikleri:
Perde duvarlar kot altı yapılarında ve çevirme duvarları yapımında kullanılır. 2. Kalınlıkları 25 cm' den az olmaz. boyuna ve enine donatıları en az 25 cm ara ile bağlanır. 3. Perde uçlarına 30 cm' den az olmamak üzere perde boyunun % 10 kadar perde uç elamanı düzenlenir.
"Çok önemli taşıyıcı görevini görür"
Perde betonun temelden sonra kullanılan ve binayı ayakta tutmak için yapılan bir çalışma olduğunu vurgulayan Avcı, "Depreme dayanıklıdır. İnşaatlardaki pere betonların sonradan kırılmaması lazım. Çünkü binada çok önemli taşıyıcı görevini görür.
betonarme binanın tüm katları ele alındığında betonarme düşey taşıyıcı sistem elemanlarından olan kolonlardan ve perdelerden toplamda 3 adetten az olmaması şartı vardı. koşulu bulunmaktaydı. perdelerden her 400 m² alan içerisinden 1 adet karot alma koşul getirilmiştir.
Karot makinesinin ucuna değişik ebatlarda elmas uçlu aparat takılır, buna karot ucu denir. Karot ucunun uç kısmı elmastır, çünkü elmas çok dayanıklı bir malzeme olduğu için demir, beton gibi çok sert malzemeleri bile rahatlıkla kesebilmektedir.
İnşası tamamlanmış yapının ve elemanlarının kapasitesinin ölçülmesi ve bunların yaklaşık olarak hizmet ömrünün tespit edilmesi için 'Karot alma' işlemi yapılır. Karot binaların ve yapıların kapasite ve ömürlerini tespit etmesinin yanı sıra depreme dayanıklılığını da ölçmek için alınır.
Soru (9) – Risk tespiti yaptırmak istediğimiz betonarme binalarda her kattan karot örneği almak gerekir mi ? Cevap: 6306 sayılı kanun kapsamında sekiz kata kadar olan binalarda yalnızca kritik kattan karot alınması yeterlidir. Sekiz kattan fazla olan binalarda her kattan karot alınması gerekir.
KAROT TESTİ SONUÇLARI OLUMSUZ ÇIKARSA NE OLUR? Deprem yönetmeliğine göre yapılan testlerde C20'nin altında kalan betonlar risk grubu içerisinde sayılıyor. Ayrıca bu tarz bir durumda ihbar olarak kabul edilen söz konusu bu bina için gerektiğinde kentsel dönüşüm işlemi gereğince yıkım işlemi başlatılabiliyor.
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ya da belediyeler karot testlerini ücretsiz olarak yapmaktadır. Özel şirketlere ya da Kaymakamlık Kurumu'na başvurularak karot testi yaptırılabilir.
2- KAROT MAKİNASI KAÇ METRE DELER ? El karotları 25 metre, sehpalı olanlar 40-50 metre ve hidrolik karotlar 100 metre delebilirler.
Uygulama açısından mümkün olmayan durumlar hariç tutulmak üzere, uçları tıraşlanmış karotun boy/çap oranı 2:1 veya 1:1 ve karot çapı ≥ 75 mm olarak belirlenmiş olmalıdır.
Rötresiz grout harçları erken yüksek mukavemet istenen yerlerde, segregasyona uğramış betonun tamirinde, makine ayaklarının ankrajında, yüksek taşıma kapasiteli yataklamalarda, filiz ve ankraj demirlerinin sabitlenmesinde, pah yapılmasında, tie-rod delikleri ve karot boşluklarının doldurulmasında kullanılır.
Beton karot delme için el krank, matkabı yüzeye doğru sürer ve betonu keser. Çoğu matkap kutusu, 12-14 inç derinliğe uyacak şekilde yapılmıştır, ancak çekirdeğin derinliğine bağlı olarak gerekirse herhangi bir uzunlukta olabilir. Ayrıca gerekirse karot matkabı inşaat demiri çeliğini kesebilir.
Hilti DD-200 ise DD-350'den bir düşük modeldir. Bu model de kesim ve delim işlemleri için farklı büyüklüklerde çalışma yapmaya elverişlidir. 35mm-500mm arasında numune alma, beton kesme ve delme işlemleri cihazla yapılabilmektedir. En iyi karot makinesi tercihleri arasında DD-200, DD-350 ile hemen hemen başa baştır.
Elmas kaplı bıçaklar, betonun sert yapısını kesme ve aşındırma yetenekleriyle bilinir. Beton kesme makineleri nasıl çalışır? Beton kesme makineleri, elektrikle çalışan veya benzinli motorlarla güçlendirilmiştir. Bıçak, betona uygulanan basınç ve dönme hareketiyle betonu keser ve parçalar.
Kalın kesitli bir elemanın betonu sıkıştırılacaksa tabaka kalınlıkları 30-70 cm arasında olmalıdır. Daldırma aralığı vibratör etki yarıçapına bağlı olarak 40-60 cm'yi geçmemelidir. Daldırma çok hızlı yapılmalı, betonun kıvamına göre içeride 5-15 sn. arasında tutulmalı ve yavaşça çekilmelidir.
C25/30 betonu için en düşük karot basınç dayanımı 22.1 Mpa ; C30/37 betonu için ise 28.05 Mpa olmalıdır. Proje beton sınıfınız C25 , C30 ise beton dayanımında bir sıkıntı yok. Zemin kat en düşük 29.90 Mpa, asma kat en düşük 28.44 Mpa 0,85(fck-4) değerinden büyük veya eşitse problem yok.
Bu nedenle, betonun basınç dayanımı değerlendirilirken 7 günlük dayanım sonuçlarına göre 28 günlük dayanım sonuçları tahmin edilebilir.
Dayanım genelde 28 günlük karakteristik basınç dayanımı olarak C30, C40,… gibi tanımlanan herkesin aşina olduğu bir özelliktir.
Bu kapsamda, yeni yapılarda kullanılan perde beton yöntemi depreme karşı binayı etkili bir şekilde koruyor. Depremi göğüsleyen diğer yapı kolonlardır ancak kolonlar, beton perde duvarlara göre daha kolay hasar alabilirler bu yüzden deprem anında yatay kuvveti kesen perde betonlardan yararlanmak gerekir.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri