Motoru yenilenme işlemi gören araç için usta kişilerin çalışmış olması tercih sebebi sayılabilir. Böyle bir durumda usta eller tarafından motoru yenilenen bir araç alınabilir. Bunda bir sakınca yoktur. Böyle bir uzun yıllar boyunca kullanılabilir.
Rektifiye Yapılmış Motor Araç Alınır Mı? Araç sahiplerinin yanlış bildiği konulardan biri de rektifiye işlemi görmüş motorun kötü olduğu ve asla alınmaması gerektiğidir. Bu bilgiyi kesinlikle yanlıştır. Çünkü rektifiye işlemi, hasar gören motorun yenilenmesi ve canlandırılmasına yarayan bir bakım işlemidir.
Motoru değişen aracın trafikte herhangi bir sorun ile karşı karşıya kalmaması için mutlaka ruhsata değişen motor bilgilerinin kayıt edilmesi gerekir. Sandık motor değişiminin ruhsata işlenmesi için motor alınan yerden fatura almak yeterlidir.
Motor sıfır yapıldı demek; motor piston, gerekirse piston gömleği, krank taşlaması, ana kol yatak değişimi, emme eksoz subaplar ve gaydları, eksantrik yatakları, krank ayı, eksantrik ve v. kayışlarının değişimi, tam takım conta v.b. malzemeler ile motorun rektefiye edilmesi demektir.
Motor değişimi yapıldıktan sonra araç, alınabilir, binilebilir veya satılabilir. Yenilenen motorda bu üç işlem gönül rahatlılığı ile uygulanır. Ancak gerekli garanti işlemlerinin düzgün bir şekilde yapılmış olması gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
Motor Beyni Değişince km Sıfırlanır Mı? “Motor beyni değişince kilometre sıfırlanıyor mu?” sorusunun cevabı hayır. Kilometre sayacı motora bağlı değildir ve bu nedenle motorun değiştirilmesi kilometreyi sıfırlamaz.
Motor değişimi eskiden değer kaybının kapsamına dahil edilmemiş olsada aracın motor değişimi ile araca tramer kaydı işlenmesi ve diğer araçlara göre satımının zorlaşması sebebiyle araç değer kaybına dahil edilmiştir.
Genel olarak rektifiye öncesinde bir motor için 500 bin kilometre ömür değeri biçilmektedir. Bu değer genel olarak benzinli araçlar için geçerlidir. Dizel araçlar içinse 600 bin kilometre sınırı söz konusudur.
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
Araç motor tadilat projesi alındıktan sonra tüvtürk araç tadilat muayenesi yapılması zorunludur, tüvtürk'ten araç tadilat muayenesi yapıldıktan sonra araç ruhsat değişimi yapmak için ruhsat değişimi yapmak zorunludur. Notere başvuru yapılarak ruhsat değişimi yapılarak yeni motor numarası ruhsata işlenmiş olur.
Sandık motor, fabrikadan sıfır olarak çıkmış motor türlerine verilen isimdir. Sandık motor modelleri, fabrikadan yeni çıkmış motorlardır. Kullanıma hazır halde olan sandık motorların az kullanılmış versiyonlarına ise çıkma sandık motor adı verilir.
Motor rodaj kısaca, aracın ilk dönemde daha dikkatli ve fazla zorlanmadan kullanılması temeline dayanıyor. Bunun için ilk başlarda araç kullanılırken yüksek devirde uzun süre kalmamalı, ani ara hızlanmalardan kaçınmalı, yüksek hızlara çıkmamalı ve ani ya da sert frenden uzak durmalısınız.
Conta yakmış araba alınır. Ancak arabayı almadan önce oto ekspertiz yaptırarak motor performansını ölçmek faydalı olur.
Rektifiye ne demek diye merak edenler için Türkçede düzeltme veya yenileme anlamına geldiğini belirtmek gerekiyor. Rektifiyede piston kafası, silindir kapağı, motor kayışları, segmanlar, krank mili, eksantrik mili ve supaplar gibi önemli motor bileşenleri üzerinde yenileme ve düzeltme işlemi yapılıyor.
kesinlikle. Rektifiye edilmiş aracın motoru sıfır motor gibidir. Bilmeyen için düşebilir.
Kendi aracınızda motorun bitmesi
Eğer araç yağ yakıyorsa bu motorun bittiğine işaret olabilir. Sarsıntılı ve düzensiz çalışmak da motorun bittiğine işaret olabilir. Ancak bu kesin bir sonuç değildir. Zira eğer motor ekipmanlarında bir arıza varsa da araç sarsıntılı ve düzensiz çalışabilir.
Benzinli Araçların Motor Ömrü Ne Kadardır? Benzinli motorlu araçların motor ömürleri dizel motorlara göre biraz daha uzun olsa da, gerekli bakım yapıldıysa aralarında çok fazla fark yoktur. Doğru kullanıldığında, benzinli araçlar 500.000 ila 600.000 kilometre yol kat edebilir.
Uzun bir süre motor yağı takip edilmemiş ve yağ seviyesi düşmüşse motor parçaları sürtünme sonucu aşınır ve oluşan boşluklardan motorun üst kısmına yağ kaçar. Tüm bu durumların sonucunda motor yağ yakmaktadır.
Gömlek ve piston hariç olmak kaydı ile üst motor ekipmanlarının revizyona uğraması olayına yarım motor adı veriliyor.
Genelde bir defa kaliteli bir şekilde yapılan rektefiye işlemi aracı uzun süre götürmektedir. Ancak motorun durumuna göre bu rektefiye işlemi tekrarlanabilir. Özetle motor rektefiye işleminin sıklığı tamamen yine kullanıcıya ve motor sağlığı durumuna göre değişkenlik gösterebilir.
sonuçta yenilenmiş bir motor ortaya çıktığı için rektifiye işlemi bir yenilenme işlemidir. Motorun yenilenmesi işlemi doğru bir şekilde yapılırsa motorun ömrü çok uzayacaktır. Aksi halde motorun ömrü kısalır.
İstediğin aracın plaka bilgisini boşluk bırakmadan yazarak ''5664'' numaralı hatta gönderebilir, ağır hasar kaydı sorgulama işlemini tamamlayabilirsin. Bu işlem ücretli olarak yapılır ve işlem sonucunda yaklaşık ''9 TL'' ücret tahsil edilir.
Özellikle şasi ya da motorun hasar gördüğü kazalarda araçların değerinin büyük oranda düştüğü gözlemlenir. Ancak sadece kaportada ufak çiziklerin yaşanması ya da far gibi kolayca değiştirilebilen parçaların hasar görmesi durumunda değer kaybı daha az olur.
Kesinlikle ama kesinlikle motor kaputu değişmiş 2. el araba satın almayın. Çeşitli sebepler var ama en önemlisi; önden şiddetli bir darbe alıp ön tarafı dağılmamış otomobilin motor kaputu değiştirilmez. Bu haldeki bir otomobil ise ne kadar toparlanırsa toparlansın hiçbir zaman güvenli olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri