basınç dayanımlarına oranlarının 0.98 ile 1.05 arasında değiştiği ifade edilmiştir. karotlardan elde edilen basınç dayanımı sonuçlarının güvenilirliğinin az olduğu da belirtilmektedir. Alınan karotlar boy/çap oranı (h/d oranı) 1 veya 2 olacak şekilde kesilmelidir.
C25/30 betonu için en düşük karot basınç dayanımı 22.1 Mpa ; C30/37 betonu için ise 28.05 Mpa olmalıdır. Proje beton sınıfınız C25 , C30 ise beton dayanımında bir sıkıntı yok. Zemin kat en düşük 29.90 Mpa, asma kat en düşük 28.44 Mpa 0,85(fck-4) değerinden büyük veya eşitse problem yok.
Uygulama açısından mümkün olmayan durumlar hariç tutulmak üzere, uçları tıraşlanmış karotun boy/çap oranı 2:1 veya 1:1 ve karot çapı ≥ 75 mm olarak belirlenmiş olmalıdır.
Şekil 2'de görüldüğü gibi düşük hızdaki yüklemelerde basınç dayanımı daha düşük gelmektedir. TS EN 12390-3 Standardı'na göre beton basınç dayanım testinde yükleme hızı 0.6±0.2 MPa/s olmalıdır.
Örneğin C20/25, 28 günlük karakteristik silindir basınç dayanımı 20 MPa yani 200 kgf/cm² olan betondur.
İlgili 23 soru bulundu
Bina, 9 büyüklüğündeki bir depreme dayanıklılık gösterebilecek nitelikte.
Uzmanlar C20'yi de yetersiz görüyorlar. Siz nedüşünüyorsunuz? 1 Ocak 1998 tarihinde yürürlüğe giren 'Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik' deprem bölgelerinde C 20 dayanım sınıfının (200 kg/cm2 mukavemet) altında beton kullanılamaz.
C25 için gerekli 0.85 x 25 = 21.3 MPa sınırı aşılmaktadır. Karotların ortalama dayanımı 27.9 MPa ile daha yüksektir.
Buradaki amaç, binaların deprem güvenliğinin belirlenmesinde hazır program kullanılması durumunda ortaya çıkabilecek problemleri irdelemektir. Bu amaçla güçlendirme perdelerinin beton dayanımı 20, 10, 5 ve 3 MPa olarak dikkate alınmıştır.
Beton, ilk gün dayanımının %16'sını kazanırken, 7. Günde %40'nı, 28. Günde ise %99 kazanmaktadır. 28. Günden sonra ise dayanımda bariz bir artış olmamaktadır.
T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yönetmeliklerine göre yapıların 450 m2'yi geçmeyen her katından 1 set (3 adet) karot numunesi alınmalıdır. 450 m2'yi geçen katlar için karot numune sayısı arttırılmalıdır.
Raporun olumsuz sonuçlanması durumunda; ihtimal dahilindeyse bina güçlendirilir. Fakat böyle bir durum söz konusu olmazsa, binanın yıkılması gerekir. Bina risk testi sonucu binanın yıkımı için maliklere 60 gün süre verilir.
KAROT ALINAN YER NASIL DOLDURULUR? Karot makinesi yardımıyla binanın taşıyıcı yapı elemanlarından alınan beton numunesi laboratuvara gönderilirken, oluşan boşluklar ise c-40 gibi mevcut beton sınıfının daha üstünde yüksek bir kimyasal yapı tamir harcı ile dolduruluyor.
Standart olarak betonun dayanıklılık değeri 20 megapascal (Mpa - santimetre başına 200 kilo yük taşıyabilir) olması gerekirken, kamu binalarında ortalama 5,5, askerî binalarda 15 ve konutlarda ise 9 Mpa değerinde çıktı.
Mevcut deprem yönetmeliğinde deprem bölgelerinde basınç dayanımının en az 20 MPa olması istenirken, Türkiye Hazır Beton Birliği betonun dayanıklılığı sağlaması açısından en az dayanımın 30 MPa olması önerilmiĢtir.
Kalın kesitli bir elemanın betonu sıkıştırılacaksa tabaka kalınlıkları 30-70 cm arasında olmalıdır. Daldırma aralığı vibratör etki yarıçapına bağlı olarak 40-60 cm'yi geçmemelidir. Daldırma çok hızlı yapılmalı, betonun kıvamına göre içeride 5-15 sn. arasında tutulmalı ve yavaşça çekilmelidir.
C25 betonun, 1 santimetre karesi 250 kilogram yük taşıma kapasitesine sahiptir. Daha çok maliyeti düşürebilmek adına kullanılan C20 ve C25 betonların yapılarda güvenliği, dayanıklılığı sağlamaktan uzak olduğunu söylemek mümkündür.
Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı İçin Öneriler
Beton sınıfı en az C30 olmalıdır. Kaliteli ve dayanıklı beton olmadan depreme servis ömrü süresince dayanıklı sağlam betonarme yapılması mümkün değildir. Deprem yönetmeliğine göre en az C25 olan beton sınıfı C30 olarak değiştirildiğinde beton dayanımı %20 artacaktır.
Yine de deprem riski yüksek bölgelerde C30 ve üzeri beton kullanımı tercih ediliyor. Çünkü bu betonlar hem daha yüksek yük dayanımına sahip hem de korozyona karşı daha dirençli.
Genellikle karot alma işlemi yapı sahibi veya müteahhit tarafından ödenir. Yapı sahibi var olan bina veya yapıda yapılacak değişiklikler veya yenileme çalışmaları için gerekli olan yapısal analizleri yapmak üzere karot alma işlemi için ödeme yapabilir.
Karot Nasıl Alınır? Betonarme binalardan karot numunesi yönetmelikte belirtilen koşullara göre alınmaktadır. TBDY-2018 15.2'ye göre göre performans analizinde kullanılmak üzere Sınırlı bilgi düzeyinde her kattan en az üç adet sertleşmiş beton numunesi alınır.
C25/30 ve C30/37 dayanım sınıflarındaki beton numunelerin 7 günlük basınç dayanımı ortalamaları sıra- sıyla 27 MPa ve 30 MPa olarak bulunmaktadır.
Betonun ömrü, kullanılan malzemenin kalitesi, yapım tekniği, zemin ve coğrafi şartların özelliğine bağlı olarak değişmekle beraber ortalama 50 yıl olarak kabul edilir. Bilindiği üzere farklı nitelikte beton çeşitleri bulunur ve betonun ömrü 100 yıla kadar uzayabilir.
Bu durumda aklınıza “En sağlam beton hangisi?” sorusu gelmiş olabilir. Uzmanlar C50 sınıfı ve üzeri betonları yüksek dayanımlı beton olarak tanımlıyorlar.
TOKİ'nin yaptığı binalar dahil ülkemizde tüm binalarda C30 sınıfı beton kullanılmalıdır. Ülkemizdeki deprem gerçeği ve binalarımızın depreme dayanıklı olması gerektiği herkesin malumudur. Yani binalarımız yapıldığı andan itibaren olası yıkıcı bir depreme dayanıklı olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri