Aşırı düşünme; stres, kaygı veya depresyon belirtisi olabilir. Ayrıca başlı başına bir zihinsel bozukluk olmasa da yaygın anksiyete bozukluğu ile de ilişkili olabilmektedir. Yaygın anksiyete bozukluğu olanlar aşırı derecede endişelenme eğilimindedir.
Aşırı düşünen birey düşüncelerini ve geleceğini yoğun bir şekilde kontrol altında tutmaya çalışır. Yoğun bir kontrol arzusu, çoğu zaman anksiyete ile bağdaşlaştırılır. Dolayısıyla fazla düşünmenin altında yatan psikolojik durum, bir çeşit anksiyete bozukluğu olabilir.
Düşünme eylemi, algılar, görüntü ve nesneler (imaj ve obje), kavramlar, dil, sembol ve işaretlerle gerçekleşir. Duyuların oluşturduğu zihinsel izlenimler, onların tanınması, yorumlanması ve birbiriyle ilişkilendirilmesi süreci, düşünmenin algıyla ilişkili yönüdür.
İlgili 21 soru bulundu
Karamsar kişiler, gelecekte onları bekleyen olumsuz deneyimlerin varlığını sıklıkla düşündükleri için çaresizlik, umutsuzluk, endişe duygularını yoğun olarak yaşar, üstesinden gelmek için yetersiz olduğunu düşünür.
Altruizm tanım olarak kendinden önce başkasını düşünmek anlamına geliyor.
Anksiyete türkçedeki karşılığıyla kaygı, kişide her an kötü bir şey olacakmış hissi, örneğin her an kötü bir haber alacağı yada kendisinin yahut yakınlarının başına kötü birşey geleceği endişesi ile giden bir bunaltı duygusudur. Kişi sıklıkla günlük olaylar karşısında beklenenin üstünde yüksek bir kaygı düzeyi yaşar.
Uzun süre bir konuya odaklanmak insanları hem yoruyor hem de karar verme yeteneğini etkiliyor. Uzmanlar, bir işe yoğunlaşan kişinin beyninde olup bitenleri araştırdı. Beden gücüyle çalışma, spor ve egzersiz insanları yorar.
Ruminasyon; istemsiz şekilde ortaya çıkan ve kontrol edilmesi zor, bastırmak için çaba gerektiren çeşitli tekrarlayıcı düşüncelere sahip olmaktır. Bu tür düşünceler kişinin zihnini sıklıkla meşgul eder fakat problemin çözümüne dönük bir sonuç oluşturmaz.
Düşünce durdurma tekniğinde istenmeyen düşüncelere odaklanıyor ve daha sonra onları bir teknik kullanarak durduruyorsunuz. Düşünce durdurmayı denediğiniz zaman istenmeyen düşünceler daha az ortaya çıkar.
Davetsiz düşünceler tipik olarak belirli bir nedeni veya kaynağı olmamasına rağmen, özellikle travmadan kaynaklanıyor olabilirler. Örneğin travma sonrası stres bozukluğunda, olayın kendisinden aylar hatta yıllar sonra travmatik olay hakkında davetsiz düşünceler yaşıyor olmak oldukça yaygındır.
Cinsel obsesyonlar, kaygı ve düşünce sorunu olduğu için Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ile çözülebilmektedir. En çok kullanılan, maruz bırakma tekniğidir. Kişi obsesyonlarına maruz bırakılarak kaygıyı azaltmayı amaçlanır; aynı zamanda kompulsif davranışlar engellenir. Kişiye farkındalığın önemi vurgulanır.
OKB, obsesyon adı verilen takıntılı düşünce, fikir ve dürtüler ile kompulsiyon adı verilen yineleyici davranışlar ve zihinsel eylemlerden oluşan bir ruhsal hastalıktır. Kişinin zihnine girmesine engel olamadığı, zihninden uzaklaştıramadığı düşünce, fikir ve dürtülerdir.
Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) tedavisinde serotonin geri alımını durduran ilaçlar kullanılır. Klomipramin, fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, citalopram, essitalopram ve sertralin bu grup ilaçlardır.
OKB kendiliğinden geçmez, ilaç tedavisi veya bilişsel davranış terapisi yöntemlerinden biri ile tedavi edilmelidir. Erken teşhis gerçekleştirildiğinde tedavi süreci de hızlanır. Bazı hastalarda ilaç tedavisi yerine terapi yöntemi uygulanabilmektedir. Bilişsel davranışçı terapi bu terapiler arasında en etkilisidir.
Bilim insanlarına göre beyin gerçekte “düşünmeye” asla ara vermez. Düşüncelerin büyük bir bölümü gerçekte insanların ayırdında olmadan arka planda oluşur ve “bunları gerçek anlamda durdurmanın bir yolu yok”. İnsanlar çoğu zaman kendilerini sonsuz bir düşünceler döngüsü içinde bulurlar.
Bencillik “Sadece kendini ve kendi çıkarını düşünmek” olarak tanımlanabilmektedir. Bencil İnsan Nasıldır? Bencil kişi, başkalarını ya da karşısındakini düşünmeden ve önemsemeden sadece kendi isteklerini,ihtiyaçlarını düşünerek hareket eder.
Olumlu düşünmenin başlıca faydası stresten uzaklaşarak daha sağlıklı bir hayat sürmektir. Pozitif düşünme sizlerin hem psikolojik olarak hem de fizyolojik olarak rahatlamanızı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra bu durum çevrenize de yansıyarak sizleri daha saygın bir hale getirecektir.
Olumlu Düşünce Bir Yaşam Şeklidir
Olumlu bir tutumla hoş ve mutlu duygular yaşarız. Bu, gözlere parlaklık, daha fazla enerji ve mutluluk getirir. Bütün varlığımız iyi niyet, mutluluk ve başarı ile dolar. Sağlığımız bile bundan olumlu bir şekilde etkilenir.
Peygamberimiz de “Güzel zan beslemek yani güzel düşünmek, iyi niyetli olmak güzel ibadetlerdendir” buyurmuştur. Özellikle Buhari ve Müslim'in ittifak ettikleri şu hadis, güzel düşüncenin nasıl iyilikleri celbettiğine en güzel kanıttır: “Yüce Allah buyurur ki: Ben kulumun benim hakkımdaki zannı üzereyim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri