Karpal tünel sendromu olan ve aşırı yakınma olusturan hamilerde tedavi olarak; el ve el bileğini zorlayıcı hareketleri yapmamak, el bileğini dinlendirmek için istirahat ateli kullanmak, tuz ve su alımı ile kiloyu kontrolde tutmak, el bilegi egzersizleri yaptırmak gibi yöntemler kullanılır.
El bileğini zorlayıcı iş ve aktivitelerden uzak durun. Gerektiğinde el bileğini destekleyici bileklik ve ateller kullanın. El bileği sürekli bükülü halde çalışmaktan kaçının.
Karpal tünel sendromu nedenleri
Karpal tünel sendromuna kanal içindeki basınç artışı neden olmaktadır. Bu basınç elin pozisyonuna bağlıdır. El, el bileği çevresinde oluşan kırıklardan sonra kronik bası ortaya çıkabilir. Kiriş kılıflarının enfeksiyonu veya kalınlaşması kanalda mekanik daralmaya neden olur.
Tam olarak iyileşme süreci 6 ay kadar sürebilir. Bu nedenle karpal tünel sendromuna neden olduğu düşünülen aktivitelerden olabildiğince kaçınmak ya da tekrarlayan hareket yapma zorunluluğu varsa gerekli hareketleri uygulamak iyileşme sürecinde çok önemlidir.
Karpal tünel sendromunun tedavisinde ilk önce el bileğine atel uygulanarak istirahata alınır, antienflamatuar ve antiromatizmal ilaçlar kullanılır. Karpal tünele ince enjektörlerle yapılacak kortizol enjeksiyonları semptomları iyileştirebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Amaç: Karpal Tünel Sendromu (KTS), en sık görülen tuzaknöropatilerinden biridir. D vitamininin nöroprotektif etkileri, B12 vitamini ve folik asidin miyelin yapımındaki etkilerinden dolayı bu vitaminlerin KTS patogenezinde rolü olabilir.
Parmaklarınızı sıkıp, elinizi yumruk yapın. Yumruğunuzu bileğinizden aşağıya bükün ve 5′e kadar sayın. Daha sonra bileklerinizi düz tutun, parmaklarınızı gevşetin ve tekrar yumruk yaparak hareketi tekrarlayın. Her iki egzersizi de toplam 10 kere uygulayın.
Ağır vakalara cerrahi müdahale şarttır ancak hafif semptomların görüldüğü vakalarda el bileğinin dinlendirilmesi, ilaç tedavisi, ağrının bulunduğu bölgeye uygulanan soğuk kompres, bilek splintlerinin kullanımı (en azından uyumadan önce geceleri kullanım) karpal tünel sendromunun belirtilerini hafifletecek ve hasta ...
İlaç ve diğer tedavilere rağmen ağrı ve kuvvetsizlik yakınmaları devam eden ya da ilerlemiş hastalarda basit ve lokal anestezi altında yapılan yaklaşık 15 dakika süren ufak bir operasyon ile tam iyileşme elde etmek mümkün olur. İki haftalık el istirahatı sonrası hastalar normal günlük yaşantılarına dönerler.
Karpal Tünel Sendromunun belirtileri
Karpal tünel sendromu dirseğe, kola, hatta omuza ve boyuna doğru yayılabilen ağrı, yanma, karıncalanma ve uyuşma veya bu yakınmaların kombinasyonları ile birlikte ortaya çıkar.
Median siniri üzerindeki baskıdan kaynaklanan karpal tünel sendromu tedavi uygulanmazsa ilerleyen bir rahatsızlıktır. Uzun süre tedavi edilmezse parmaklarda his kaybı ve güçsüzlük dahil olmak üzere elde kalıcı işlev bozukluğuna yol açabilir.
Stres, vücutta birçok fizyolojik değişikliğe neden olabilir. Kaslar gerginleşebilir, sinirler hassaslaşabilir ve dolaşım sistemi etkilenebilir. Karpal tünel sendromu olan kişilerde stres, sinir sıkışmasına bağlı semptomların artmasına ve daha fazla rahatsızlık hissedilmesine yol açabilir.
Karpal tünel sendromu genellikle 40-50 yaş aralığında olan bireylerde görülür. Özellikle yapısal olarak bilek kanalı dar olan kişilerde rahatsızlık daha fazla görülür. Bunun dışında diyabet hastalarında, alkol alanlarda, fazla kilolu olanlarda, damar hastalığı olanlarda da sıkça rastlanır.
Karpal tünel egzersiz yapılarak tedavisi mümkün bir rahatsızlıktır. Ancak tedavi koşulları, hastalığın derecesine ve seyrine göre farklılık gösterebilir.
Zeytinyağı sinir tedavisine yardım eder. Yarım su bardağı zeytinyağı ısıtın. Sinir sıkışması olan bölgeye zeytinyağıyla masaj yapın. Zeytinyağı ve ısı sıkışmış sinirlere iyi gelecektir.
Her ameliyat bir risk taşır. Bu riskler anestezi ve cerrahi uygulamalardan kaynaklanabilir. Karpal tünel ameliyatı bölgesel anestezi ile uygulandığından dolayı anestezi riski çok düşüktür.
Sıkışan bir sinir kendiliğinden geçebilir ve bu çoğunlukla zamanla olur (normalde dört ila altı hafta). Naproksen, ibuprofen veya asetaminofen gibi ağrı kesici ilaçlar ve dinlenme ile semptomlar iyileştirilebilir.
Elin bir bölümünün duyusu ve hareketi ile ilgili görevler üstlenen bu sinirin etkilenmesi sonucu kişide bir takım belirti ve bulgular ortaya çıkar: Baş parmak, işaret parmağı ve orta parmağı kapsayan uyuşma, karıncalanma ve ağrı El bileğinden başlayarak kola doğru yayılan ağrı ve ısı artışı hissi.
Karpal tünel sendromu, belirli mesleklerde daha yaygın olarak görülebilir. Bu meslekler arasında bilgisayar kullanıcıları, müzisyenler, fabrika işçileri ve inşaat işçileri gibi sürekli tekrarlayan el hareketleri gerektiren işler bulunur.
Sinir sıkışması, boyun ve sırt tutulmalarında; Kantaron Kremi, sinir sıkışması olan bölgeye, boyun ve sırta sürülürse ağrıları azalttığı gözlemlenmiştir. Bu sürme işlemi sabah, öğle ve akşam en az bir hafta yapılmalıdır.
Sinirin sıkıştığı bölgede rahatlaması ve iyileşmesinin hızlanması için fizik tedaviden yararlanılır. En çok kullanılan fizik tedavi araçlarının başında su tedavisi, ultrason, parafin, lazer ve manyetik alan tedavileri sayılabilir.
Medikal masaj, stres atma ve rahatlama sağlamak için yapılan bir masaj türüdür. Vücudun dolaşım sistemine iyi gelmekte ve genellikle ağrı, iltihaplanma, sinir sıkışması gibi durumlarda başvurulmaktadır. Medikal masaj sağlık ihtiyaçlarına göre uyarlanabilir ve daha hızlı iyileşmeye yardımcı olur.
Sinirin sıkıştığı bölgeyi rahatlatmak için atel, bazı durumlarda enjeksiyon, anti inflamatuar ilaçlar ve fizik tedavi uygulanabilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyonda en çok uygulanan araçların başında hidroterapi, ultrason, parafin, lazer ve manyetik alan tedavileri sayılabilir.
Elektromyografi tetkiki ile sinir içindeki elektriksel aktivite ölçülerek uzman tarafından teşhis konacaktır. Hastalığın tanısı için başvurulabilecek diğer iki yöntem ise tinel ve falen testleridir.
Periferik sinir sıkışmaları kaza ve yaralanmalar, eklemlerin tekrarlanan zorlayıcı hareketleri, günlük yaşamdaki kullanıma bağlı mikrotravmalar, diyabet, çeşitli sistemik hastalıklar, alkol bağımlılığı, özellikle B vitamini eksikliği, genetik faktörler gibi nedenlerle ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri