Karpal tünel sendromu genellikle 40-50 yaş aralığında olan bireylerde görülür. Özellikle yapısal olarak bilek kanalı dar olan kişilerde rahatsızlık daha fazla görülür. Bunun dışında diyabet hastalarında, alkol alanlarda, fazla kilolu olanlarda, damar hastalığı olanlarda da sıkça rastlanır.
Karpal tünel sendromu, belirli mesleklerde daha yaygın olarak görülebilir. Bu meslekler arasında bilgisayar kullanıcıları, müzisyenler, fabrika işçileri ve inşaat işçileri gibi sürekli tekrarlayan el hareketleri gerektiren işler bulunur.
Bileğin bükülmesi ve esnek bir pozisyonda tutulması halinde uyuşma veya karıncalanma olup olmadığına bakılır. Hastanın gözleri kapalıyken özel bir ekipman ile parmak uçlarına temas edilerek parmak uçlarındaki hassaslık test edilir. Bu gibi testler ile karpal tünel sendromunun teşhis edilmesi mümkündür.
Karpal tünel sendromu median sinir üzerine yapılan baskıdan kaynaklanır. Median sinir, bilek üzerinde kollardan avuç içine açılan ve karpal tünel adı verilen bir geçitten ellere uzanır. Bu sinir küçük parmak hariç olmak üzere diğer bütün parmakların avuç içi tarafına his vermekten sorumludur.
Karpal tünel sendromu nedenleri
Karpal tünel sendromuna kanal içindeki basınç artışı neden olmaktadır. Bu basınç elin pozisyonuna bağlıdır. El, el bileği çevresinde oluşan kırıklardan sonra kronik bası ortaya çıkabilir. Kiriş kılıflarının enfeksiyonu veya kalınlaşması kanalda mekanik daralmaya neden olur.
İlgili 25 soru bulundu
Amaç: Karpal Tünel Sendromu (KTS), en sık görülen tuzaknöropatilerinden biridir. D vitamininin nöroprotektif etkileri, B12 vitamini ve folik asidin miyelin yapımındaki etkilerinden dolayı bu vitaminlerin KTS patogenezinde rolü olabilir.
Öncelikle el ve el bilekleri zorlayan islerden kaçınılması, aşırı zorlanma yapılmaması gerekmektedir. Meslek nedeni ile el ve parmaklarını kullanan kişilerde el bileğini sürekli bükülü şekilde tutmamak gerekir. Bununla birlikte el, el bileği ve parmakları güçlendirici egzersizler yaparak kaslar kuvvetlendirilmelidir.
Stres, vücutta birçok fizyolojik değişikliğe neden olabilir. Kaslar gerginleşebilir, sinirler hassaslaşabilir ve dolaşım sistemi etkilenebilir. Karpal tünel sendromu olan kişilerde stres, sinir sıkışmasına bağlı semptomların artmasına ve daha fazla rahatsızlık hissedilmesine yol açabilir.
Tam olarak iyileşme süreci 6 ay kadar sürebilir. Bu nedenle karpal tünel sendromuna neden olduğu düşünülen aktivitelerden olabildiğince kaçınmak ya da tekrarlayan hareket yapma zorunluluğu varsa gerekli hareketleri uygulamak iyileşme sürecinde çok önemlidir.
Karpal Tünel Sendromunun belirtileri
Karpal tünel sendromu dirseğe, kola, hatta omuza ve boyuna doğru yayılabilen ağrı, yanma, karıncalanma ve uyuşma veya bu yakınmaların kombinasyonları ile birlikte ortaya çıkar.
Elektromyografi tetkiki ile sinir içindeki elektriksel aktivite ölçülerek uzman tarafından teşhis konacaktır. Hastalığın tanısı için başvurulabilecek diğer iki yöntem ise tinel ve falen testleridir.
Her ameliyat bir risk taşır. Bu riskler anestezi ve cerrahi uygulamalardan kaynaklanabilir. Karpal tünel ameliyatı bölgesel anestezi ile uygulandığından dolayı anestezi riski çok düşüktür.
Karpal Tünel Sendromu Tedavisi
Sinirlere yapılan uzun süreli baskılar ve geç kalınmış teşhis sonrası tedavi, sinirlerdeki problem düzeltilse dahi bazı hasarlar kalıcılığını koruyabilmektedir.
Bu durum için ameliyat genellikle bilek ve el üzerinde yapılır. Neyse ki, KTS geliştiren çoğu insan için, karpal tünel sendromu fizik tedavisi genellikle ağrı, uyuşmayı giderebilir ve ameliyata gerek kalmadan el, bilek ve kolun normal kullanımını yeniden sağlayabilir.
Özellikle gece uykudan uyanıp eldeki ağrı ve uyuşmanın geçmesi için elin sallanması karpal tünel sendromu hastalarında sık görülmektedir. Karpal tünel sendromu tedavi edilmez ve ilerlerse sonraki aşamalarda kas güçsüzlükleri ve el kaslarında zayıflamalar görülmektedir.
Karpal tünel sendromu çoğu olguda ameliyatsız olarak tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla aşırı kullanıma bağlı olarak ortaya çıktığından tedavide birinci basamak el ve bilek bölgesinin aşırı ve zorlayıcı kullanımlarını kısıtlamaktır. Bu dönemde destekleyici el bileği atellerinden de faydalanılır.
Karpal Tünel Sendromu Tedavisi
Karpal tünel sendromunun tedavisinde ilk önce el bileğine atel uygulanarak istirahata alınır, antienflamatuar ve antiromatizmal ilaçlar kullanılır. Karpal tünele ince enjektörlerle yapılacak kortizol enjeksiyonları semptomları iyileştirebilir.
Elin bir bölümünün duyusu ve hareketi ile ilgili görevler üstlenen bu sinirin etkilenmesi sonucu kişide bir takım belirti ve bulgular ortaya çıkar: Baş parmak, işaret parmağı ve orta parmağı kapsayan uyuşma, karıncalanma ve ağrı El bileğinden başlayarak kola doğru yayılan ağrı ve ısı artışı hissi.
Sinir Sıkışması Olduğunu Nasıl Anlarız? Şayet karıncalanma hissi, duyu kaybı, ağrı, kaslarda güçsüzlük, el ve ayaklarda hareket güçlüğü ve iğne batıyormuş hissi varsa sinir sıkışmasının varlığından söz edilebilir. Bu durumda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Karpal tünel sendromu ameliyatı 3-4 dakika sürer ve hasta aynı gün taburcu edilir. Hastaya lokal anestezi uygulanır, narkoz gerekmez.
Karpal tünel egzersiz yapılarak tedavisi mümkün bir rahatsızlıktır. Ancak tedavi koşulları, hastalığın derecesine ve seyrine göre farklılık gösterebilir.
Zeytinyağı sinir tedavisine yardım eder. Yarım su bardağı zeytinyağı ısıtın. Sinir sıkışması olan bölgeye zeytinyağıyla masaj yapın. Zeytinyağı ve ısı sıkışmış sinirlere iyi gelecektir.
Sıkışan bir sinir kendiliğinden geçebilir ve bu çoğunlukla zamanla olur (normalde dört ila altı hafta). Naproksen, ibuprofen veya asetaminofen gibi ağrı kesici ilaçlar ve dinlenme ile semptomlar iyileştirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri