Karpal tünel sendromunun dereceleri vardır. İlk aşamada ezilen siniri tedavi edecek ilaç tedavisi uygulanır. Daha ilerlemiş vakalarda atel denilen bileklikler ve fizik tedavi uygulamaları önerilir. Son aşamada ise cerrahi yöntem uygulanır.
Karpal tünel sendromunun tedavisinde kullanılan fizik tedavi uygulamaları arasında ultrason, lazer, ağrı kesici ve kas kuvvetlendirici akım tedavileri, mobilizasyon, manuel terapi, kuru iğneleme ve bantlama gibi yöntemler sayılabilir.
Karpal tünel sendromu olan ve aşırı yakınma olusturan hamilerde tedavi olarak; el ve el bileğini zorlayıcı hareketleri yapmamak, el bileğini dinlendirmek için istirahat ateli kullanmak, tuz ve su alımı ile kiloyu kontrolde tutmak, el bilegi egzersizleri yaptırmak gibi yöntemler kullanılır.
karpal tünelindeki basıncı artırabilir. Bu durum özellikle hamilelik ve menopoz sırasında yaygındır. Ancak hamilelik ile doğrudan ilişkili karpal tünel sendromu genellikle hamilelikten sonra kendi kendine iyileşir.
Parmaklarınızı sıkıp, elinizi yumruk yapın. Yumruğunuzu bileğinizden aşağıya bükün ve 5′e kadar sayın. Daha sonra bileklerinizi düz tutun, parmaklarınızı gevşetin ve tekrar yumruk yaparak hareketi tekrarlayın. Her iki egzersizi de toplam 10 kere uygulayın.
İlgili 35 soru bulundu
Karpal tünel sendromu nedenleri
Karpal tünel sendromuna kanal içindeki basınç artışı neden olmaktadır. Bu basınç elin pozisyonuna bağlıdır. El, el bileği çevresinde oluşan kırıklardan sonra kronik bası ortaya çıkabilir. Kiriş kılıflarının enfeksiyonu veya kalınlaşması kanalda mekanik daralmaya neden olur.
Amaç: Karpal Tünel Sendromu (KTS), en sık görülen tuzaknöropatilerinden biridir. D vitamininin nöroprotektif etkileri, B12 vitamini ve folik asidin miyelin yapımındaki etkilerinden dolayı bu vitaminlerin KTS patogenezinde rolü olabilir.
Karpal Tünel Sendromu Tedavisi
Karpal tünel sendromunun tedavisinde ilk önce el bileğine atel uygulanarak istirahata alınır, antienflamatuar ve antiromatizmal ilaçlar kullanılır. Karpal tünele ince enjektörlerle yapılacak kortizol enjeksiyonları semptomları iyileştirebilir.
Ağır vakalara cerrahi müdahale şarttır ancak hafif semptomların görüldüğü vakalarda el bileğinin dinlendirilmesi, ilaç tedavisi, ağrının bulunduğu bölgeye uygulanan soğuk kompres, bilek splintlerinin kullanımı (en azından uyumadan önce geceleri kullanım) karpal tünel sendromunun belirtilerini hafifletecek ve hasta ...
Median siniri üzerindeki baskıdan kaynaklanan karpal tünel sendromu tedavi uygulanmazsa ilerleyen bir rahatsızlıktır. Uzun süre tedavi edilmezse parmaklarda his kaybı ve güçsüzlük dahil olmak üzere elde kalıcı işlev bozukluğuna yol açabilir.
Tam olarak iyileşme süreci 6 ay kadar sürebilir. Bu nedenle karpal tünel sendromuna neden olduğu düşünülen aktivitelerden olabildiğince kaçınmak ya da tekrarlayan hareket yapma zorunluluğu varsa gerekli hareketleri uygulamak iyileşme sürecinde çok önemlidir.
Karpal tünel egzersiz yapılarak tedavisi mümkün bir rahatsızlıktır. Ancak tedavi koşulları, hastalığın derecesine ve seyrine göre farklılık gösterebilir.
Karpal Tünel Sendromunun belirtileri
Karpal tünel sendromu dirseğe, kola, hatta omuza ve boyuna doğru yayılabilen ağrı, yanma, karıncalanma ve uyuşma veya bu yakınmaların kombinasyonları ile birlikte ortaya çıkar.
Sinir sıkışması bitkisel tedavi yöntemleri arasında kerevizi deneyenler de bulunmaktadır. Kereviz sinir ağrılarının iyileşmesinde yardım eder. Havuç suyu ile beraber yarım bardak kereviz suyu içilmesi sinir sıkışmasına iyi gelir. Kereviz suyunun patates suyu ile beraber içilmesi de siyatik sinir ağrılarını hafifletir.
Sinir sıkışması, boyun ve sırt tutulmalarında; Kantaron Kremi, sinir sıkışması olan bölgeye, boyun ve sırta sürülürse ağrıları azalttığı gözlemlenmiştir. Bu sürme işlemi sabah, öğle ve akşam en az bir hafta yapılmalıdır.
Bu durum için ameliyat genellikle bilek ve el üzerinde yapılır. Neyse ki, KTS geliştiren çoğu insan için, karpal tünel sendromu fizik tedavisi genellikle ağrı, uyuşmayı giderebilir ve ameliyata gerek kalmadan el, bilek ve kolun normal kullanımını yeniden sağlayabilir.
Sinirin sıkıştığı bölgeyi rahatlatmak için atel, bazı durumlarda enjeksiyon, anti inflamatuar ilaçlar ve fizik tedavi uygulanabilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyonda en çok uygulanan araçların başında hidroterapi, ultrason, parafin, lazer ve manyetik alan tedavileri sayılabilir.
Sinirin sıkıştığı bölgede rahatlaması ve iyileşmesinin hızlanması için fizik tedaviden yararlanılır. En çok kullanılan fizik tedavi araçlarının başında su tedavisi, ultrason, parafin, lazer ve manyetik alan tedavileri sayılabilir.
Elin bir bölümünün duyusu ve hareketi ile ilgili görevler üstlenen bu sinirin etkilenmesi sonucu kişide bir takım belirti ve bulgular ortaya çıkar: Baş parmak, işaret parmağı ve orta parmağı kapsayan uyuşma, karıncalanma ve ağrı El bileğinden başlayarak kola doğru yayılan ağrı ve ısı artışı hissi.
Karpal tünel sendromu genellikle 40-50 yaş aralığında olan bireylerde görülür. Özellikle yapısal olarak bilek kanalı dar olan kişilerde rahatsızlık daha fazla görülür. Bunun dışında diyabet hastalarında, alkol alanlarda, fazla kilolu olanlarda, damar hastalığı olanlarda da sıkça rastlanır.
Karpal tünel sendromu, belirli mesleklerde daha yaygın olarak görülebilir. Bu meslekler arasında bilgisayar kullanıcıları, müzisyenler, fabrika işçileri ve inşaat işçileri gibi sürekli tekrarlayan el hareketleri gerektiren işler bulunur.
Periferik sinir sıkışmaları kaza ve yaralanmalar, eklemlerin tekrarlanan zorlayıcı hareketleri, günlük yaşamdaki kullanıma bağlı mikrotravmalar, diyabet, çeşitli sistemik hastalıklar, alkol bağımlılığı, özellikle B vitamini eksikliği, genetik faktörler gibi nedenlerle ortaya çıkar.
Aynı zamanda B12 sinir uçlarının normal gelişimini kolaylaştıran vitaminler arasında yer alır. Öte yandan vücuda yeterli miktarda alınan B12 vitamini hafızanın güçlenmesine ve öğrenmeye de yardımcı olabilmektedir. B12 faydaları şöyle sıralanabilir: Sinir sisteminin hızlı ve doğru çalışmasını sağlar.
El ve el bileğini zorlayıcı hareketler yapmamak, el bileğini dinlendirmek için istirahat, ateli kullanmak, tuz ve su alımı ile kilo dengesini kontrolde tutmak, el bileği egzersizleri yapmak, hastalığın olumsuz etiklerini azaltacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri