Benmari usulünün amacı çikolatanın direkt olarak ısıyla temas etmeden buhar yardımıyla erimesini sağlamaktır. Ufak bir tencereye bir miktar su koyduktan sonra çikolatayı tencerenin üst kısmını kapatan bir başka kaba koymanız gerekir. Kısa bir süre sonra çikolatanın mükemmel biçimde erimeye başladığını görebilirsiniz.
Süt ya da tereyağı ekleyerek çikolata eritme
"Tereyağı ya da süt ile çikolata nasıl eritilir?" derseniz benmari usulü eritmeye başlayan çikolatanın içine azar azar süt akıtarak sürekli karıştırabilir, aynı şekilde tereyağını da küçük parçalar halinde ekleyip sürekli karıştırarak eritebilirsiniz.
Isıya dayanıklı bir kabı tencereye oturtun. İçerisine hiçbir şekilde su girmesin ve tencerenin tabanına temas etmeden su ile temas edecek boyutta bir kap olmasına dikkat edin. Çikolatayı kabın içerisine koyarak erimesini bekleyiniz. Daha sonra çikolata sosunuzu istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
Benmari usulü eritilmiş çikolata yapımı sırasında bu çikolatanın sertleşmesinin en önemli nedeni çikolatanın içerisinde yanlışlıkla su girmesidir. Çikolatanın bulunduğu kâsenin içine su girdiğinde bu erime sırasında çikolatanın formunu bozacaktır.
İlgili 39 soru bulundu
Büyük boy bir cezveyi ocağa koyup çikolatayı cam kase içinde üstüne yerleştirebilir ve sonra kısık ateşte erimesini bekleyebilirsiniz. Eriyen çikolatayı bir sıkma aleti yardımıyla tabağa damlalar halinde dökebilirsiniz. Damla çikolatayı eritmek için de aynı işlem yapılabilir.
Gerçek çikolata 31 derece sıcakta erimeğe başladığı halde, sahte çikolata şeklini nerdeyse hiç bozmaz. Gerçek çikolata kırıldığı zaman kendine has ses çıkarır, sahte çikolata ise içerdiği bitkisel yağlar nedeni ile sessiz kırılır. Gerçek çikolata yüzeyi pürüzsüz ve parlak olmalıdır.
Kullanacağınız çikolataları kırıp büyük bir cezve veya tavaya alın üzerine ısıttığınız sıcak sudan biraz ekleyin üzerini geçmesin. Sonra cezvenizi ocağa alın ve karıştırarak eritin çikolatalarınızı. Kıvamını ne kadar sıvı istiyorsanız ona göre azar azar sıcak su ilave edin.
Çikolata eritmek için krema yerine ne kullanılır? "Tereyağı ya da süt ile çikolata nasıl eritilir?" derseniz benmari usulü eritmeye başlayan çikolatanın içine azar azar süt akıtarak sürekli karıştırabilir, aynı şekilde tereyağını da küçük parçalar halinde ekleyip sürekli karıştırarak eritebilirsiniz.
genellikle yağın erimesi ile çikolata yüzeyi beyazlar ama halen tüketilebilir.
Çikolata öncelikle benmari usulü ile 45-50 dereceye dek eritilir. Eriyen çikolatanın ısısı 27-28 derecelere düşürülür.
Eritilen Çikolatanın Donmaması İçin Ne Yapılır? Çikolatayı erittikten sonra üzerine kapak kapatın ve ocağın üzerinde bekletmeye devam edin. Ocak kapalı olsa da, oda ısısıyla çikolata donmadan durabilir. Çikolatayı plastik bir spatula ile karıştırmak da donmasını önlemenin yollarından biridir.
Kremayı derin bir tencerenin içerisinde ısıtmaya başlayalım. Yanlarından ısınmış hatta yanları köpük köpük kaynamaya başlayınca, tencerenin altını kapatalım. Çikolataları, sıcak kremanın içerisine koyalım ve eriyene kadar karıştıralım. Tatlı ya da pasta için kullanmadan önce, buzdolabında kıvamlanmasını bekleyelim.
Damla çikolatayı eritmeden önce sütle karıştırıp belirli bir kıvama getirmeyi de tercih edebilirsiniz. Böylelikle çikolatanın erimesi daha kolay olacaktır. Sonrasında ise istediğiniz gibi tariflerinizde kullanabilirsiniz.
Ilık su ile beraber karbonat karıştırmak suretiyle çikolata lekesini çıkarmak mümkündür. Farklı kıyafetlerde yaklaşık 15 dakika kadar bekledikten sonra, su ile akıtarak çikolata lekesi çıkarılabilir.
Benmari usulü, kuvertür çikolata eritme işlemi için kullanılan yöntemin adıdır. İçi su dolu bir kap ocağa konulur ve üstüne daha küçük bir kap yerleştirilir. Kritik nokta, üstteki kap alttaki suya kesinlikle değmemelidir. Kaynamaya başlayan suyun buharı üstteki kaba koyacağınız kuvertür çikolatayı ağır ağır eritir.
Benmari usülü eritilmiş çikolata kullanmak istediğinizde kakao, tereyağı ve şekeri küçük bir tencerede pişirerek çikolata yerine kullanabilirsiniz. Tereyağı kullanmanız gerektiğinde avokadoyu püre haline getirip gayet sağlıklı şekilde kullanabilirsiniz.
Sütlü ganaj yapımı:
Sütle ganaj yapımı için boş bir cam kaba çikolataları boşaltın ve benmari usulü çikolataları eritin. Üzerine tereyağı ve süt ilave edin. Ardından ganajı, homojen olana kadar karıştırın. Sütlü ganajınız hazır!
Benmari, bir sosu, bir çorbayı ya da herhangi bir malzemeyi sıcak tutmak ya da bazılarını direkt ateşin yanma riskiyle karşı karşıya bırakmadan eritmek ya da yiyecekleri kaynar su sıcaklığında pişirmek için kullanılan bir yöntem...
Benmari veya Bain-marie, bir kabı kaynar ısıdaki suya oturtarak içindekini ısıtma veya eritme yöntemidir. Benmari yöntemi özellikle çikolata gibi doğrudan ateşe oturtulduğunda yanma veya kesilme tehlikesi olan yiyecekler için tercih edilir.
Bain-marie olarak bilinen benmari bir kabın kaynar ısıdaki suya oturulması ve içindeki ürünü eritme ya da ısıtma yöntemidir. Benmari yöntemi özellikle çikolata gibi direkt olarak ateşe oturtulduğunda kesilebilecek olan yiyecekler için kullanılır.
16-20 derece arasındaki bir sıcaklık ortamı çikolataların en sevdiği alanlardır. Çikolatalar yapısı gereği çok çabuk eridiğinden ani ısı değişimlerini pek sevmezler. Ortamın sıcaklığı 20 derecenin üstünde ise çikolatalar fiziki yapısını korumayıp eriyecektir.
Sütlü Çikolata Erime Süresi
Benmari usulü ile cam kap kullanılarak eritilen sütlü çikolatalar daha hızlı kıvam alır. Yaklaşık 200 gram bir sütlü çikolatanın erime süresi 3 dakikayı bulabilir.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri