Karpuz (Citrullus lanatus), kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından tek yıllık bir bitki türü.
Kabakgiller ailesine ait, tek yıllık bir bitki olan karpuz, iri bir top şeklindeki meyvelerden oluşur. Tatlı ve sulu bir meyve olan karpuzun bir tanesinin kütlesi 1,5-2 kilogramdan 8-10 kilograma kadar değişebilir.
Karpuz tek yıllık bir bitki olup kolları toprak yüzeyinde 3-4 m kadar uzayabilir.Susuz tarım şartlarında kökler olduk ça derine insedesulu tarım şartlarında saçak kökler daha çok 40-50 cm derinlikte yoğunlaşır.İri top şeklindeki mey veleri ise tatlı ve suludur.
Karpuz meyve mi sebze mi diye pek çok soru soruluyor. Karpuzun en belirgin özelliklerinden biri bolca çekirdek içermesidir. Eh bu durum da karpuzun bir meyve olduğunu ifade etmektedir.
Karpuz sert kabuğa, bol çekirdeğe sahip olan ve çiçekleri sarı açan bir tür meyvedir. Yaprakları geniş, sert ve parçalıdır. Uyumlu bir meyveli bitki olan karpuz, Kuzey Afrika'da yoğun bir şekilde yetişmektedir. Ülkemizde karpuzun yetiştiği en bilindik şehrimiz Diyarbakır'dır.
İlgili 24 soru bulundu
Yeni genetik çalışmasında karpuzun daha önceden düşünüldüğü gibi Batı Afrika'dan değil, Doğu Afrika'dan köken aldığı anlaşıldı. Karpuzun Mısır'da ne işi var? Arkeologlar, kısa bir süre önce Mısır'da 4 bin 300 yıl önceden kalma bir mezarın duvarında diğer meyvelerle birlikte karpuz çizimi keşfedilmişti.
Karpuz bitkisi bünyesinde hem erkek hem de dişil çiçeklere sahiptir ve sadece dişil çiçekler karpuz meyvesi verir. Bu nedenle karpuz meyvesinin erkek ya da dişi olma durumundan bahsedilemez.
Meyve grubunda Yer Alan Besinler
Elma, armut, çilek, kalori/portakal">portakal, mandalina, karpuz, kavun, erik, şeftali, kiraz, yaban mersini...
Yaz meyveleri arasında yer alan karpuz, çoğu kişinin severek yediği bir meyvedir. Ancak yetiştirilme şekli olarak toprakta yetiştirilen bir bitki türüdür. Genellikle toprakta yetişen bitkilerin tamamı sebze kategorisine girmektedir.
Su ve lif içeriği yüksek bir meyve olarak bilinen karpuz, vitamin ve mineral zenginliğiyle faydalı bir meyve. Ama şeker içeriği nedeniyle 2 dilimden fazla tüketilmemesi önemli.
Karpuzun anavatanı Orta Afrika olarak bilinir. Bazı yazarlar karpuzun anavatanının Anadolu, İran, Orta Asya ve Amerika olabileceğini açıklar. Ancak bu bölgelerde, Orta Afrika'da olduğu gibi yabani karpuz formlarına rastlanmamıştır.
Türkiye'de ilk karpuzun 13 Nisan gibi Antalya'da çıktığını, Adana'dan bir ay kadar daha önce hasada başladıklarını vurgulayan Demir, "Adana'da 5 aydan önce karpuz çıkmaz.
Dünyada en çok tarım üretimi yapan ülke Çin olarak belirlenmiştir. Ancak en iyi karpuz ülkemizin Diyarbakır ilinde yetiştirilir.
Soğan (Allium cepa L., Latince cepa "soğan"), aynı zamanda kuru soğan veya soğan olarak da bilinen Allium cinsinin en yaygın olarak yetiştirilen bir sebze türüdür.
Mutfak terminolojisinde, meyve genellikle herhangi bir tatlı tadı olan bitki parçasıdır ve sebze, herhangi bir tuzlu veya daha az tatlı bitki ürünüdür.
Çilek yetiştiriciliği. Üzümsü meyveler grubuna giren türlerden en önemlisidir. Çilek meyvesi gerçek bir meyve olmayıp yenen kısmı 40-60 kadar pistilin birleştiği çiçek tablasıdır. Çilek yüzeysel kök yapan otsu bir bitkidir.
Mantar ise sebze grubunda yer almaktadır. Mantarın aynı zamanda bir “D vitamini” deposu olduğu söylenir. Düzenli olarak mantar tüketen biri gerekli “D vitamini” ihtiyacını karşılayabilir mi?
Domatesler botanik olarak meyve olarak tanımlanır çünkü bir çiçekten oluşurlar ve tohum içerirler. Yine de, çoğunlukla yemek pişirmede bir sebze gibi kullanılırlar.
Patatesin Faydaları Patates en çok sevilen sebzelerden biridir. Tabii patates deyince akla öncelikle patates kızartması gelir. Ancak patatesi sağlıklı bir sebze kategorisine koyabilmek için kızartmadan vazgeçmek gerekir.
Karpuz (Citrullus lanatus), kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından tek yıllık bir bitki türü.
Karpuz, yaz mevsiminin sıcak günlerinde ferahlatıcı ve lezzetli birer atıştırmalık veya tatlı seçeneği olarak tercih edilir. Aynı zamanda içerdiği su ve besin maddeleri sayesinde sağlık açısından da önemli bir rol oynar.
Az Alkali Besinler: Soya sütü, pirinç sütü, manda sütü ve yoğurdu, çiftlik somonu, ton balığı, hamsi, sardalya, uskumru, karpuz, kayısı, çilek, böğürtlen, nektarin, kuru hurma ve incir, armut, siyah üzüm ve kuru siyah erik.
Kırmızı rengini veren "Likopen" isimli karotenoit pigmentidir. Bir bitki besin maddesi olan likopen, domates, karpuz, kırmızı soğan, pembe greyfurt gibi sebze ve meyvelere karakteristik rengini verir. Doğal bir kimyasaldır.
Karpuzun kabuğuna yakın beyaz kısmı da vücut için faydalıdır. Özellikle kalp ve damar sağlığını korumada etkili bir aminoasit olan sitrülin içerir. Sitrülin, kan basıncını ve LDL kolesterolü düşürmeye katkıda bulunabilir. Dolayısıyla karpuzun kabuğuna yakın beyaz yerleri de beslenmeye dahil edilmelidir.
Kesilmiş ve buzdolabında saklanmış karpuz, 3-5 gün içinde tüketilmelidir. Hiç kesilmemiş ve buzdolabında saklanmış karpuz 7 gün boyunca muhafaza edilebilir. Ancak bir haftanın sonunda bozulmaya başlar. Buzdolabında saklanmış ve kesilmemiş karpuzu 2-3 hafta geçtikten sonra tüketmeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri