Histamin
Histamin zehirlenmesi baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, karın ağrısı, yüzde- vücutta basmakla solan kızarıklık, yutma zorluğu, düşük kan basıncı, kaşıntı, vücutta şişme ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Klinik. Skombroid toksisitesinin belirti ve bulguları histamin zehirlenmesi şeklindedir. Genellikle kontamine balığın yenmesini takiben 1 saat içinde (10-30 dk gibi daha kısa sürede olabilir) başlar (1,2,4).
Özet: Bu derlemede sunulduğu üzere Histamin zehirlenmesi olarak bilinen Scombroid zehirlenmesi genelde Scombridae familyasının tüketilmesi ile meydana gelen bir balık zehirlenmesidir.
Histamin intoleransının en bilinen hali, balık zehirlenmesi yani skrombroid zehirlenmedir; özellikle beklemiş balıklar, içi temizlenmemiş balıklar ve doğal olarak histidin düzeyi yüksek uskumrugiller ailesi balıklar tüketildiğinde görülebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Histamin zehirlenmesi, yüksek dozda histamin içeren gıdaların vücuda alınmasından kaynaklanan bir gıda zehirlenmesidir Bu gıda zehirlenmesine Scombridae familyasından balıkların yaygın olarak neden olmasından ötürü önceleri 'Scombroid zehirlenmesi' adı verilmiştir.
Histamin diyetinde, düşük histamin düzeylerine sahip besinlerin tüketilmesi gerekir. Bunlar arasında keçi sütü, zeytinyağı, pirinç, yumurta sarısı, günlük balıklar ve taze etler gelmektedir. Ayrıca bal kabağı, avokado, ıspanak, patlıcan ve domates hariç sebzeler tüketilebilmektedir.
Dolaşımda bulunan serbest histamin (hücre dışı) diamin oksidaz enzimi tarafından yıkılır. Yıkım ürünü imidazol asetaldehit böbrekler yolu ile vücuttan atılır.
Genel olarak su ürünleri kaynaklı zehirlenmeye histamin zehirlenmesi denir. Vücut fonksiyonları için vazgeçilmez bir bileşik olan histaminin vücuttaki miktarı yükseldikçe, baş dönmesi, baş ağrısı, kusma ve mide bulantısı, tansiyon bozukluklarına yol açar.
Histamin yüksek olursa ne olur? Histamin yüksekliği vücutta mide bulantısı, kusma ve bağ ağrısı gibi semptomların ortaya çıkmasına neden olur ve kişiyi olumsuz etkiler.
Bedendeki toksik madde artışı, B6 ve C vitamini eksikliği ve aşırı şekilde histamin tüketimi; oksidaz ve diamin enziminin düşmesine sebep olarak tek başına histamin alerjik hastalık oluşturur. Vücuttaki bu maddelerin oranı; histamin testiyle belirlenerek alerji teşhisi konulur.
Soğanı pişirerek tüketmek histamin intoleransı için daha uygundur; orman meyveler, narenciye, yeşil çay, ve baklagilleri fazla tüketmek histamin intoleransı bulgularını artırır. Karabuğday, nikel alerjisi bulgularını artırabilir. Kersetin, doymamış yağ asitleri (zeytinyağı veya balık) ile alınırsa emilimi artar.
Balık zehirlenmesi genel olarak balık tükettikten sonra 2-3 saat içinde kendini belli eder. Daha sonra bu zehirlenme 3 güne kadar sürebilir. Destek alınmadığı takdirde semptomları 2 haftaya kadar kendisini belli eder. Tedavi edilen kişi aynı günde normal yaşamına devam eder.
Bu diyette fermente edilmiş gıdalar, yaşlanmış peynirler, alkol, konserve balık, işlenmiş etler, kırmızı meyveler ve sebzelerle birlikte bazı süt ürünleri gibi histamin seviyesi yüksek gıdaların tüketimini sınırlandırmanız veya tamamen kesmeniz gerekir.
Histamin intoleransı da ciddi belirtilere neden olabilir. Astım ataklarını veya anafilaktik şoku tetikleyebilir. Kalbinizin düzensiz atmasına neden olabilir ve Crohn hastalığı gibi ciddi kronik durumlarla ilişkili olabilir.
Bu teşhisin yapılabilmesi için öncelikle dermatoloji bölümüne gidilir.
Histamin ve DAO enzim değerleri alınan kan örneğiyle ölçülebilir.
Aksine, histamin intoleransından muzdarip insanların kahveye tahammül edememelerinin nedeni kafeindir. Bunun nedeni , kahvedeki kafeinin normalde vücutta histamini parçalayan diamin oksidaz enziminin bloke edilmesini sağlamasıdır ve bu da baş ağrısı veya kardiyovasküler problemler gibi yan etkilere neden olabilir.
Laktobasiller protein içerikli besinlerin içindeki histidini bağırsak içinde histamine çevirebilir. Bu nedenle probiyotik takviye alırken/reçete edilirken laktobasil içermeyen bifidobakter, basiller veya E coli niessle suşu içeren bir probiyotik tercih edilmesi önemlidir.
En bilinen histamin tetikleyiciler; Özellikle eski peynirler (Keçi peyniri dahil), alkol, mayalı tüm gıdalar, mayalı ekmek, turşu, sirke, kombu çayı, domates, patlıcan, limon, işlenmiş etler, süt ürünlerinin tamamı, çikolata, kaju, ceviz ve yer fıstığıdır.
Bir de histamin salınımını tetikleyebilecek olan yiyecekler vardır. Bunları da kakao, çikolata, domates, yumurta beyazı, balık, yer fıstığı ve çoğu narenciye, çilek, muz olarak sıralayabiliriz.
Düşük histamin seviyelerine sahip olduğu için güvenle tercih edilebilecek yiyecekler: Elma, şeftali, kayısı, kavun, kiraz, vişne, yaban mersini, üzüm, kestane, kızılcık gibi taze meyveler. Mısır ve patates nişastası Narenciye içermeyen taze meyve suyu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri