Bu antlaşma ile doğu sınırlarımız belirlenmiş, Çarlık Rusya'sına verilmiş olan kapitülasyonlar kaldırılmış ve Sevr hükümsüz ilan edilmiştir. Türkiye ayrıca Moskova Antlaşması'nın 15. maddesine dayanarak Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan'la 13 Ekim 1921 tarihinde Kars Antlaşması'nı imzalamıştır.
Rus Sovyet Hükûmetinden yedi ay kadar sonra Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan Sovyet Hükûmetleri de Türkiye'nin Kafkas sınırlarını tanımış, Sevr Antlaşması'nı reddetmiş, Mîsâk-ı Millî sınırlarını kabul etmişlerdir; Türkiye'nin çok önem verdiği kapitülasyon rejiminin kaldırılmasına razı olmuşlardır.
Böylece Türkiye'nin doğu sınırı kesinleşti ve Ermeni Sorunu da sona erdi.
Kars Antlaşması Sakarya Meydan Muharebesi'nin ardından 13 Ekim 1921 tarihinde Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve TBMM tarafları arasında imzalanmış bir anlaşmadır.
Doğu sınırı Ruslar'la yapılan 16 Mart 1921 Moskova ve 13 Ekim 1921 Kars antlaşmalarıyla kesinlik kazandı. Gümrü antlaşması ise daha sonraki bu Türk-Rus antlaşmalarına temel oldu.
İlgili 27 soru bulundu
Bu antlaşma ile doğu sınırlarımız belirlenmiş, Çarlık Rusya'sına verilmiş olan kapitülasyonlar kaldırılmış ve Sevr hükümsüz ilan edilmiştir. Türkiye ayrıca Moskova Antlaşması'nın 15. maddesine dayanarak Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan'la 13 Ekim 1921 tarihinde Kars Antlaşması'nı imzalamıştır.
Kars antlaşması; Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve TBMM arasında Kars Konferansı görüşmesi ardından 13 Ekim 1921 tarihinde imzalanmıştır. Antlaşma sonrasında Türkiye'nin doğu sınırı çizilmiştir. Doğu cephesi kapanmış ve TBMM'nin Doğu Cephesinde en fazla uğraştıran Ermeni sorunu ortadan kalkmıştır.
VE KARS ANTLAŞMASI
b) 16 Mart 1921'de Moskova'da imzalanan Türkiye-Sovyet Rusya Dostluk ve Kardeşlik Antlaşması (Moskova Antlaşması), c) 13 Ekim 1921'de Kars'ta imzalanan Türkiye ile Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan Arasında Dostluk Antlaşması (Kars Antlaşması).
Türkiye ve Rusya arasındaki savaşı tamamen bitiren bir dostluk anlaşması niteliğinde olan Moskova Antlaşması'nın imzalanması sonrasında Türkiye, Kafkasya bölgesinde de güvenliğini garanti altına almak için Güney Kafkasya Sovyet Hükümetleri ile müzakere ederek anlaşma yapmak istemiştir.
Türkiye, 1921 yılında doğu komşularından Sovyet Rusya ile Moskova Antlaşması'nı imzalamıştı. Bu antlaşmadan sonra Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan arasında im- zalanan 13 Ekim 1921 tarihli Kars Antlaşması ile de doğu sınırı çizilmişti.
Misak-ı Milli artık tanınmıştır, Gürcistan tarafından tanınmıştır, dolaylı olarak da bu devletlerin Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan'ın hamisi olan Sovyet Rusya tarafından Misak-ı Milli bu anlamda tanınmış olur. " Antlaşma sayesinde doğu sınırları emniyete alındı.
Ardından Türkiye ve Rusya'nın girişimleriyle 13 Ekim 1921 tarihinde, Türkiye ile Rusya, Ermenistan, Gürcistan ve Azerbaycan arasında imzalanan Kars Antlaşması, Kafkasya'da bugüne kadar devam eden statükoyu oluşturmuştur.
Gümrü Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti arasında 3 Aralık 1920'de imzalanan antlaşmadır. Ayrıca TBMM'nin uluslararası alanda imzaladığı ilk antlaşmadır.
Lozan Antlaşması ile Türkiye'nin bugünkü sınırları büyük oranda çizilmiş oldu. Osmanlı İmparatorluğu zamanında Batılı devletlere verilen ekonomik imtiyazlar, yani kapitülasyonlar da tamamen kaldırıldı. Lozan Antlaşması, azınlık haklarıyla ilgili de düzenlemeler getirdi.
Rusya'nın Batum'la ilgili hedeflerine ulaştığı Berlin Antlaşması'nın 58. maddesi ile Kars, Ardahan ve Batum sancakları harp tazminatı olarak Rusya'ya bırakıldı.
18 KASIM 1877 den 25 NİSAN 1918 kadar 40 yıl Rus işgali altında kaldıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katılmıştır.
Kars adının kaynağı Karsaklardan gelmektedir. Kars, “Türkiye'deki en eski Türkçe il adı” olma unvanına sahiptir. 1535 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun topraklarına katılmıştır.
Mondros Ateşkes Antlaşması ile Osmanlı Devleti 1914 sınırlarına çekilmek zorunda kalmıştır. Daha sonra 13 Ekim 1921 tarihli Kars Antlaşması ile Kars, Ardahan Türkiye'de kalmış, Batum Gürcistan'a verilmiştir.
Kurtuluş Savaşı Doğu Cephesi, Mondros Ateşkes Antlaşması sonrasında Doğu Anadolu bölgesinde Ermenistan tarafından işgal edilen bölgelerin kurtarılması amacıyla açılmış cephedir. 3 Aralık 1920'de imzalanan Gümrü Antlaşması ile bu cephedeki çatışmalar sona ermiştir.
Ancak bu durum uzun sürmedi ve 16 Mart 1921 tarihinde Türkiye ile Sovyet Rusya arasında imzalanan Moskova Antlaşması'yla Batum bazı tavizler karşılığında Sovyet Gürcistanı'na bırakıldı.
Gümrü Antlaşması Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından uluslararası arenada imzalanmış olan ilk antlaşmadır. Aynı zamanda bu antlaşma TBMM'nin ilk siyasi zaferi olarak bilinen bir antlaşmadır.
Batum aşağıdaki antlaşmalardan hangisiyle Gürcistan'a verilmiştir? Moskova antlaşması ile ülkenin doğu sınırında Kars ve Ardahan sancakları Türkiye egemenliğine geçerken, Batum Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bırakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri