VDSL Nedir? VDSL'in Türkçe açılımı, ''Çok Yüksek Hızlı Dijital Abone Hattı''. VDSL, internet kullanıcılarına daha hızlı ve kesintisiz hizmet sunabilmek adına özel olarak üretilen bir teknoloji. VDSL; iletişim, haberleşme, oyun ve eğlence gibi birçok farklı alanda hızlı veri iletimi sağlıyor.
VDSL modem, ADSL modeme göre daha hızlı ve daha gelişmiş durumdadır. Güçlü sinyali sayesinde kolay aktarım yapar. Aktarım yaptığı yerlere 100 Mbps'ye kadar hızlı bir ulaşım sağlar. VDSL modem özelliklerinden biri de 300 metreye kadar 55 Mbps hıza ulaşması ve 1500 metreye kadar ise 13 Mbps hıza erişebilmesidir.
Yani VDSL kullanarak, oldukça yüksek bir hızda internete erişilebilir. Günümüzde kesintisiz internet kadar, hızlı internet beklentisi de yüksek. VDSL teknolojisi de sahip olduğu özellikler ile bu beklentiyi eksiksiz şekilde karşılayabiliyor. VDSL ile 100 Mbps hıza kolaylıkla ulaşılabiliyor.
İlk olarak, modem kutusu üzerinde VDSL etiketi veya logosu olup olmadığına bakabilirsiniz. Eğer VDSL uyumlu bir modem satın alıyorsanız, genellikle bu modemlerin kutusunda bu bilgi yer alacaktır. Ayrıca, modem marka ve model numarasını araştırarak, ürünün VDSL uyumlu olup olmadığını doğrulayabilirsiniz.
VDSL bağlantı kullanıyorsanız ADSL modemi kullanamazsınız.
İlgili 27 soru bulundu
ADSL VDSL kablo farkı bulunmuyor. İkisi de kullanıcılara bakır kablolar ile ulaştırılıyor. VDSL ADSL farkı, VDSL teknolojisinde fiber kabloların da yer almasından kaynaklanıyor. Fiber kablolar ile kişilere sağlanan internet hızında bir kayıp yaşanması engelleniyor.
Hayır etkilemez. Kablosuz kullanımı etkileyebilir ama onda da uçurum gibi kadar fark olmaz.
VDSL ise (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line), ADSL'den çok daha yüksek hızlara (5 kat daha fazla download ve 10 kat daha fazla upload) olanak verir. Sinyalin güçlü olarak aktarılabildiği noktalarda 100 Mbps'ye kadar hıza ulaşılabilir.
VDSL internet ve fiber internet hizmeti arasında temel olarak altyapı farkı vardır. Bu nedenle de VDSL bir modem fiber internet bağlantısı için kullanılamaz. Optik kablolardan neredeyse ışık hızında gelen sinyaller, VDSL modemlerde veri kaybı yaşanmadan elektronik sinyallere dönüştürülemez.
İnternet servis sağlayıcıları ADSL, VDSL ve fiber internet gibi farklı altyapı donanımlarını kullandıkları için her modem, her altyapıda aynı verimlilikle çalışmaz. Modeminizin hangi altyapı hizmetini desteklediğini modem üreticinizin resmi web sitesinden öğrenebilirsiniz.
VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line) ise ADSL'den çok daha yüksek hızlara (5 kat daha fazla download ve 10 kat daha fazla upload) olanak verir. Sinyalin güçlü olarak aktarılabildiği noktalarda 100 Mbps'e kadar hıza ulaşılabilir.
VDSL internet, bakır kablo altyapısını kullanır. Yönlendirici, omurga, Switch gibi ağ cihazları üzerinden evlerimize kadar gelen VDSL, veri ve ses aktarımı yapar.
Vdsl destekli modemlerde adsl çalışır ama adsl modemlerde vdsl çalışmaz. Vdsl destekli modemlerde adsl çalışır ama adsl modemlerde vdsl çalışmaz. Evet saha dolabındaki cihazlar uygun ayarlandıysa, vdsl modemi çıkarıp adsl modem taktığınızda bağlanabilmeniz lazım.
Telefon kablosu VDSL parazit ve elektromanyetik gürültü gibi iletime zarar verici sinyallerden etkilenmeden bağlantı yapmanızı kolaylaştırır. Ofis veya ev içinde modemden bilgisayarınıza 5 metre, 10 metre, 15 metre, 20 metre telefon kablosu ile rahatlıkla bağlanabilirsiniz.
Bu tür modemlerde veri iletimi bakır kablolar aracılığıyla yapılmakta, internet bağlantısını sağlayan santrale yakın mesafelerde bulunan aboneler yüksek bant genişliğinden yararlanarak internet kullanımlarını yüksek hızla yapabilmektedir.
Daha yüksek internet hızı elde etmek için ise tercih etmeniz gereken bağlantı türü elbette ki fiber. Fiber internet kullanmak için uygun bir modemi tercih etmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
Modemi router olarak kullanmak için modeminizin yönetim arayüzüne erişerek gerekli ayarları yapmanız gerekecektir. Bu sayede modeminiz, internet servis sağlayıcınızdan gelen bağlantıyı alıp ev veya iş yerinizdeki cihazlara dağıtmanın ötesinde ağ yönetimini sağlayacak bir router gibi çalışacaktır.
VDSL teknolojisi, yaklaşık 150 Mbps'e kadar indirme hızı ve 10 Mbps'e kadar da yükleme hızı yüksek internet hızı sağlaması ile dikkat çeker ve tercih edilir.
VDSL2 kullanılarak 250 Mbps hıza ulaşılabiliyor. VDSL kullanılarak ise 100 Mbps hızla aktarım yapılabiliyor. İnternet kullanımı sırasında hız testi yaparak, VDSL veya VDSL2 standardı ile maksimum hangi hız seviyesine çıktığınızı ölçebilirsiniz.
Modem almak yerine router alırsanız daha iyi olur. Modemin 1. amacı interneti kullanılabilir hale getirmek routerın ise tek amacı interneti wifi ile dağıtmak. 5ghz bandı yüksek veri transferine imkan verir fakat ulaşım alanı 2.4ghz e göre çok daha düşüktür.
Bunun için de VDSL modeminizi köprü moduna alıp OpenWrt destekli bir router alıp OpenWrt kurup SQM'i açtıktan sonra aldığınız router cihazını ana dağıtıcı cihaz olarak kullanmanız gerekebilir. Bufferbloat sorununu çözdükten sonra artık rahatlıkla yayın açabilirsiniz.
Modeminizi güncellemek, internet hızını artırmak için başka bir yöntemdir. Modem, internet bağlantınızın hızını etkileyen bir cihazdır. Eski bir modem, yeni teknolojileri desteklemediğinden, internet hızınızı düşürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri