Deliller birlikte incelenir ve karara bağlanır. Karşı davadaki istekler incelenmeden hüküm kurulması bozmayı gerektirir. Mahkeme asıl dava ve karşı dava bakımından dava şartlarını ayrı ayrı incelemeye tabi tutmaktadır. Asıl davanın son bulması karşı davayı etkilemez.
Karşı dava, asıl davada verilen cevap dilekçesiyle veya esasa cevap süresi içinde ayrı bir dilekçe verilmek suretiyle asıl davanın görülmekte olduğu mahkemede açılır.(HMK m.133/1) Karşı dava, her ne kadar asıl davaya yönelik olarak aynı mahkemede açılıyorsa da, müstakil (ayrı) bir davadır.
Karşı dava dilekçesinin verilmesi esnasında harç yatırılmalıdır. Boşanmada karşı dava harcı yatırılmadığı takdirde mahkeme karşı dava açan tarafa harcın tamamlattırılması için süre vermesi gerekir. Süresinde harç yatırılmadığı takdirde karşı davanın esasıyla ilgili hüküm kurulması gerekir.
Mahkemeye yapılan feragat beyanı ya da müvekkilden alınacak davadan feragat dilekçesi kayıt ve şart içermemelidir. Kural olarak, feragat hakkı yalnızca davacıya tanınmıştır. Ancak bir karşı dava açılmış ise davalının da karşı davasından feragat etmesi mümkün olmaktadır.
Karşı dava, açılmış ve görülmekte olan bir davanın davalısının, aynı mahkemede, davacıya karşı açtığı dava olarak tanımlanır.
İlgili 44 soru bulundu
Karşı dava yeni bir esas numarası almaz. Asıl dosya ile birlikte incelenir. Deliller birlikte incelenir ve karara bağlanır. Karşı davadaki istekler incelenmeden hüküm kurulması bozmayı gerektirir. Mahkeme asıl dava ve karşı dava bakımından dava şartlarını ayrı ayrı incelemeye tabi tutmaktadır.
Bir dava içerisinde karşı boşanma davası açma süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğ tarihinden itibaren yaklaşık 15 gün kadardır.
İkinci cevap dilekçesi ile birlikte karşı dava da açmak mümkündür. İkinci cevap dilekçesi ile karşı dava açmak isteyen taraf karşı dava dilekçesini ikinci cevap dilekçesine eklemelidir. İkinci cevap dilekçesi verildikten sonra dilekçeler aşaması tamamlandığından hakim ilk müsait güne duruşma vermektedir.
Davadan vazgeçmeye muvafakat veren taraf aynı dava ile yeniden karşılaşabilecektir. Davadan bu şekilde vazgeçilmesi sonucunda o dava hiç açılmamış sayılacaktır. Yani karşı tarafın vazgeçmeye ilişkin onayının olması şartı ile harç yatırmak suretiyle aynı dava tekrar açılabilecektir.
5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 7 yıl 6 ay, olağanüstü zamanaşımı süresi 10 yıl 15 ay. Yirmi yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 10 yıl, olağanüstü zamanaşımı süresi 15 yıl.
HMK Yönetmeliği'nin 35/5'e göre: "Dava, dava dilekçesinin tevzi edilerek kaydedildiği tarihte açılmış sayılır." Tüm bu gerekçelerle harcı yatırılmamış olsa bile dava dilekçeniz kaydedildiği anda dava açılmış sayılır.
Karşı dava, Harçlar Kanunu md.6 düzenlemesine göre müstakil davalar gibi harca tabidir. Dolayısıyla davalı, karşı dava için başvurduğunda harcını yatırması gerekmektedir.
Bahsettiğimiz bu mahkeme masrafları adliye veznelerinden veya Vakıfbank şubelerinden ödenebilmektedir. Yenilenen UYAP Vatandaş Portalı sayesinde bilgisayarımızdan veya akıllı cihazlarımız aracılığıyla yorulmadan ve de zaman kaybetmeden mahkeme masraflarımızı ödeyebilmek mümkündür.
Bir kereye mahsus olmak üzere, İki haftalık cevap süresinin uzatılması istenebilir. Uzatma talebinin de yine bu iki haftalık süre içerisinde yapılması gerekir. Cevap süresi dolduktan sonra uzatma talebi kabul edilmez. Cevap süresi uzatılmışsa, verilen ek süre içerisinde de karşı dava açılabilir.
Davalı, cevap dilekçesi ile karşı davasını açabilir. Karşılık dava açıldığında gerekli harç ve masraflar karşı davayı açan kişi tarafından karşılanır. Cevap dilekçesi verildiğinde, hakim karşılık dava ile asıl davanın bağlantısını yahut ilgisini görürse dava kabul edilir ve esasa girilir.
Davacı asilin kendisi de yargılama esnasında söz alabilir.
Avukat burada bir tercüman gibi vatandaşın anlattığı sıkıntıları filtreden geçirerek hukuki bir şekilde mahkemeye aktarır. Avukat mahkemeyle konuşma yetkisini davayı açan şahsın konuşma hakkından alır. Herkes mahkeme önünde derdini ifade etmekte özgürdür.
(1) Davacı, hüküm kesinleşinceye kadar, ancak davalının açık rızası ile davasını geri alabilir. (Ek cümle:22/7/2020-7251/10 md.) Bu takdirde davanın açılmamış sayılmasına karar verilir.
Kapanmış olan bir dava tekrar açılır mı? Bir konu hakkında verilmiş olan kesinleşmiş bir hüküm bulunması halinde kural olarak yeniden yargılama yapılması söz konusu değildir. Yargılanmanın yenilenmesi, Ceza Muhakemesi Kanunu madde 311 hükmünde düzenlenmiştir.
İşlemden kaldırılan bir dosya ile ilgili olarak, dosyanın işlemden kaldırıldığı tarihten itibaren üç ay içinde yenileme dilekçesi ile başvurulması halinde dava dosyası yenilenir. Bu yenileme işlemini dosya işlemden kaldırılmasından itibarın bir ay içinde yapılması durumunda harç alınmaz.
Davalı, cevap dilekçesinde yeni vakıalar (maddi ve usûl hukukuna dayanan savunma araçları) ileri sürerek davacının iddialarının haksızlığını ispat etmeye çalışacaktır4. Davalının davaya cevap vermemesi ise, davanın inkâr edilmiş sayılması sonucunu doğuracaktır (HMK m. 128).
Bu durumda cevap süresinin uzatılması durumunda, cevap dilekçesinden bağımsız bir karşılık dava dilekçesi verilemeyeceği için, karşılık dava süresi de uzar.
Davaya cevap verilmediği takdirde davalı tarafından davacının iddia ettiği tüm vakıalar inkar edilmiş sayılır. Davaya cevap dilekçesi verilmezse dava dilekçesi inkar edilmiş sayılır.
Ayrı ayrı işyerlerine sahip olan davalı tarafların aralarında mecburi dava arkadaşlığının kabulü imkansızdır. Bu noktada her bir davalı yönünden davanın tefrik edilmesi yargılamanın sağlıklı yürütülmesi için gereklidir.
Karşı dava olmadan, maddi ve manevi tazminat aynı dava içinde istenebilir. Bu husus, hem TMK 174 üncü madde ve gerekçesiyle hem de kökleşmiş Yargıtay uygulaması ile sabittir.
Karşılık davalar da, müstakil davalar gibi harca tabidir (Harçlar Kanunu m. 6). (1) sayılı tarifede yazılı maktu harçlar ilgili bulunduğu işlemin yapılmasından önce peşin olarak ödenir. Harçlar peşin veya süresinde ödenmemiş ise, müteakip işlemlere ancak harç ödendikten sonra devam olunur (Harçlar K. m.27).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri