Kars Muharebesi, 30 Ekim 1920'de Ankara Hükûmeti ile Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti arasında yapılan savaştır. Doğu Cephesi Komutanı Kâzım Karabekir komutasındaki Türk Ordusu'nun Kars'ı geri almasıyla sonuçlanmıştır.
Musa Kâzım Karabekir (23 Temmuz 1882, İstanbul - 26 Ocak 1948, Ankara), Türk asker ve siyasetçi. "Alçıtepe Kahramanı" namıyla tanınır. Türk Kurtuluş Savaşı'nı başlatan komutanların arasında yer alarak Doğu Cephesi'nde gösterdiği başarılardan dolayı Kırmızı-Yeşil şeritli İstiklâl Madalyası ile taltif edildi.
28 Ekim 1920'de yeniden harekete geçen Türk ordusu, 30 Ekim'de Kars'ı Ermeni işgalinden kurtarmıştır. Kars'ın alınmasıyla birlikte Türkiye'nin doğu sınırları güven altına alınmış ve bu bölgede Misakı Millî sınırlarına ulaşılmış oldu. Ermeni ordusu ise Türkiye'ye tehdit olamayacak şekilde imha edilmiştir.
Milli Mücadelemizin Unutulmaz Kahramanı Şark Fatihi Kazım Karabekir Paşa Memleketinde Yâd Edildi. Kazım Karabekir Paşa, ölümünün 70'inci yılında ismini taşıyan İlimiz Kâzımkarabekir ilçesinde düzenlenen törenle anıldı.
İlk adı Musa Kazım olan Kazım Karabekir Paşa'nın babası, Karaman'a bağlı Kazım Karabekir ilçesi eşrafından, Mehmet Emin Paşa'dır. Babası İstanbul'da jandarma subayı iken, Kazımk Karabekir 1882 yılında, burada doğdu. Fatih Askeri Rüştiyesi'nde ve Kuleli İdadisi'nde okudu.
İlgili 16 soru bulundu
Kazım Karabekir Paşa, 26 Ocak 1948'de Ankara'da vefat etti. Cenazesi, önce Hava Şehitleri Mezarlığı'na defnedildi. Ardından Atatürk Orman Çiftliği'nde oluşturulan Devlet Mezarlığı'na nakledildi.
Doğu'nun Fatihi : Yavuz Sultan Selim.
Edirne Tümeni Kurmay Başkanlığındayken 28 yaşındaki Kıdemli Yüzbaşı Kâzım Zeyrek, bir ilki daha yaparak ve 21 Haziran 1934 tarihli Soyadı Kanunu'ndan 23 yıl önce, 15 Nisan 1911'de Harbiye Nezaretine dilekçe vererek aile lakabı olan KARABEKİR'i soyadı olarak resmen kullanmaya başlamıştır.
Batlamyus Kars'a; “Khorsa”, Strabom ise; “Khorzene” demektedir. Bir söylentiye göre de: Gürcü dilinde “Kapı kenti” anlamına gelen “Karis Kalaki”den gelmektedir.
Türk, Kafkas, Çerkez, Kürt, Laz, Ermeni, Terekeme… Onlardan biri de bugün sayıları azalmış olan Malakanlar.
Kars Antlaşması (Fransızca: Traite de Kars), 13 Ekim 1921 tarihinde imzalanan ve Türkiye ile Güney Kafkasya ülkeleri Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti arasındaki sınırların belirlendiği antlaşmadır.
Türkiye'nin Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Kars ili, tarihsel olarak pek çok etnik gruba ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde ise kentte “Azeri”, “Türkmen”, “Kürt”, “Terekeme” ve “Yerli” olarak adlandırabileceğimiz beş etnik topluluk yaşamaktadır.
Savaş kaybedilince de Ermeni çeteleri Müslüman halka karşı mezalim ve katliama giriştiler. 1918'de Osmanlı Ordusu tarafından kurtarılan Sarıkamış, 1919 yılında İngilizler tarafından Ermeni kuvvetlerinin eline verilmiştir. Sarıkamış bölgesi Müslüman halkı en acı günlerini 29 Eylül 1920 son kurtuluşa kadar yaşamıştır.
Dünya Savaşı'nda birçok cephede büyük başarılar gösteren ve İstiklâl Harbi'nde Doğu Cephesi'nde kazandığı başarılarından dolayı “Şark Fatihi” ve “Ermenistan Fatihi” unvanlarını alan Kâzım Karabekir, 1882 yılında İstanbul, Fatih (Zeyrek)'te dünyaya geldi.
Kazım Karabekir Balkan Savaşı sırasında görev yapmış ve Bulgarların Edirne'yi kuşatmaları esnasında büyük fedakârlıklarda bulunmuştur. 1. Dünya Savaşı'nda Çanakkale Cephesi'ne gönderilen Kazım Karabekir, Seddülbahir ve Kerevizdere'de yaklaşık 3,5 ay mücadele etmiştir.
CUMHURİYET KADINLARINDAN YAŞAYAN BİR ÖRNEK: TİMSAL KARABEKİR YILDIRAN? CUMHURİYET KADINLARINDAN YAŞAYAN BİR ÖRNEK: TİMSAL KARABEKİR YILDIRAN? Öz: General Kâzım Karabekir'in üçüncü kızı olan Timsal Karabekir 1941 Ankara doğumludur.
Devletin bekası için kardeşlerini boğdurtmuştur. Selimi mahlasıyla Divan şiirleri yazmıştır. Bu dönemde batıya sefer düzenlenmemiştir ve I.Selim'e Doğunun Fatihi unvanı verilmiştir. Tarihçilerin Sekiz Yıla Seksen Yıllık İş Sığdırmış Padişah olarak adlandırdığı kişidir.
Dönemin en kudretli kara orduları ve deniz gücüne hükmetti. Sırbistan, Bosna, Eflak, Boğdan, Kırım, Ege adaları, Eğriboz, Midilli, Limnos, Semadirek, Gökçeada, Taşoz, Trabzon , Mora, Otranto döneminde Osmanlı himayesine girdi.
Musa Kazım Karabekir 1882 yılında İstanbul'da doğdu.
Manastır'da Kurmay Yüzbaşı iken İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin şubesini kurdu. boyunca Atatürk'ün hep yanında olan Karabekir, daha sonra Cumhuriyet'in ilanı, halifeliğin kaldırılması gibi konularda Atatürk'le fikir ayrılıkları yaşadı. parti olan Terakki Perver Cumhuriyet Fırkası'nın(TCF) Genel Başkanı seçildi.
Gürbüz Çocuklar Ordusu, Kâzım Karabekir tarafından Birinci Dünya Savaşı sonrası yetim kalan çocukları ihya etmek amacıyla oluşturulmuş sembolik orduya verilen addır. Kâzım Karabekir bu faaliyetinden dolayı "Yetimlerin Babası" olarak da anılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri