Kaz etinin bizim damak zevkimize çok da uygun bir et olduğunu söyleyemeyeceğiz ama o kaz suyuna pişmiş bulgurun tadı hala damağımızda! Bu lezzeti Kars'ta nerede tadabiliriz derseniz Kars Kaz Evi veya Hanımeli Restoranları önerebiliriz. İki mekanın da sahipleri çok şeker ve misafirperver insanlar.
KARS (AA) - Kars'ın lezzetiyle bilinen kazları, kesim dönemi olan kış mevsimi öncesi özel besiye alındı. Türkiye'de kaz yetiştiriciliğinin merkezi konumundaki Kars'ta, çiftlikler yeni sezona hazırlanıyor. Bahardan bu yana meralarda beslenen kaz sürüleri, ekim ayının gelmesiyle besiye çekildi.
İSTANBUL- Kars ve Ardahanlılar ile yörenin kaz yemeğinin ününü duyup tatma olanağı bulamayan İstanbullular için lezzetli bir fırsat; son yıllarda adı adeta efsaneleşen Kars, Ardahan kazı 6–15 Mart tarihleri arasında Kadıköy Dalyan Misina Restoran'da İstanbullu yemek severlerle buluşuyor.
Kars'ın Meşhur Lezzetleri
Katmer, Gagala, Kete, Feselli, Nezik, Kuymak, Hasuda (haside), Pişi, Mafiş, Lokum (lokma), Kesme çorbası, Erişte aşı, Hangel (mantı), Yaprak mantı, Kaz etli pilav, Piti kebabı, Kurze başlıca yemekleri.
İlgili 15 soru bulundu
Bu yemekler genel olarak: helva, hörbe, Kars böreği, hangel, kete, patatesli veya mercimekli erişte pilavı, haşıl, ekşili et, feselli, tencerede şiş kebap, yaprak mantı, tandırda kaz çekmesi, kesme çorba, hasuda, kuymak, katmer, erişte aşı, mezik olarak isimlendirilmektedir.
Kars'ta kış tatili yapacaksan kıyafetlerini iyi seçmelisin. Bot ve mont tercihin zorlu kış şartlarına uygun olmalı. Ayrıca termal içlik, yün çorap, atkı ve bere, Kars'a kış tatili için giderken mutlaka yanında bulunması gereken şeyler.
- Kaz eti özellikle Kars'ta kış aylarında en çok tüketilen lezzetlerden bir tanesi olarak bilinir. - Kars'ta özellikle Kasım aylarında kazlar kesilerek etleri de satışa sunulur. Özellikle de kar yağışının ardından kazlar pişirilir.
Elbette Kars'tan alınabilecek hediyeliklerin başında; Kars kaşarı, çeçil peyniri, Kars loru, bal ve kaz pastırması geliyor. Bunların dışında semt pazarlarında bulabileceğin; yerel ot ve baharat çeşitleri, salça, reçel, erişte gibi yöresel ürünleri de hediyelik olarak değerlendirebilirsin.
Boğatepe Köyü'ndeki ev kahvaltılarının pek çoğunda Türkmen saçak peyniri, malakan peyniri, Kars'ın lezzeti il sınırları çoktan aşmış gravyeri, eski kaşarı başta olmak üzere bir çok peynirin yanı sıra tazecik köy kaymağı, enfes bir petek balı, tereyağı, kete gibi birçok lezzet daha sizi bekliyor.
KARS KAZI XXXL (3,70 Kg.- 4,20 Kg. %5+-)-900,00 TL.
Bu haşlama suyu ile yapılacak olan bulgur pilavı, kaz etinin yanında servis edilebilecek en iyi alternatiftir. Yağlı bir yapıya sahip olan kaz etinin hazmı zor olabileceğinden alışık olmayanlar için etin yanında hazım kolaylaştırıcı olarak toz şeker servis edilmektedir.
İlkbahar aylarından sonbahar aylarına kadar bakımı gerçekleştirilen, kuluçkaya yatırılan kazlar kış mevsiminin ilk aylarında etleri yenmek üzere hazırlanır.
Kaz eti yemek için sonbahar ve kış mevsimi çok uygun bir zamandır. kaz etinin gerçek tadında olabilmesi için kazın kar yağdıktan sonra kesilmesi ve pişirilmesi gerekir. Bu mevsimde kaz eti daha lezzetli olur.
Kompleks B vitaminler, E vitamini, A vitamini gibi vitaminlerden zengin olan kaz etinde ayrıca selenyum, demir, potasyum, kalsiyum ve fosfor gibi sağlık açısından büyük önem taşıyan mineraller bulunur. Kaz eti kalori açısından da zengin bir besindir.
Kars Adının Menşei
Esasen ismi de menkıbeye dayanır. Kars adı milattan önce 130-127 tarihleri arasında Kafkas Dağları'nın kuzeyinden Dağıstan'dan gelerek bu havalide yerleşen Bulgar Türkleri'nin “Velentur” boyunun “Karsak oymağından” gelmektedir.
Beyaz et, tavuk eti, ördek eti, kaz eti, horoz eti ve hindi eti gibi kümes hayvanlarıyla birlikte birçok deniz ürününü (örn. balık eti, yengeç eti, ahtapot eti ve kalamar eti) de içerisine alan bir sınıflandırmadır. Kırmızı etten farklı, miyoglobin yoktur.
Genellikle doğu anadolu bölgesinde bulunur. Özellikle Kars bölgesinde yetiştirilir.
Kaz eti 2.5 saat süre ile tencerede haşlanacak ve süre bitiminde ocaktan alınacak. Haşlama suyuna tuz ilave edilmeyecek. Etin bünyesinde bulunan tuz, eti tatlandırmak için yeterli.
Kars büyük bir yer, çevresindeki yerlere arabasız gidilemiyor. Ama Kars'ın şehir merkezi ve şehir merkezinde gezilecek yerler birbirine yakın olduğundan Kars'ta yürüyerek şehir turu yapabiliyor ve her yeri gezebiliyoruz.
Kars merkezde görmeniz gereken yerlerin çoğu birbirine yakın konumda. Yürüyerek gezmeye uygun. Ayrıca şehir içi ulaşım araçlarını da kullanabilirsiniz. Ancak Ani Harabeleri, Çıldır Gölü gibi yerler epey uzak mesafe.
Üniversite şehri olan Kars'ta çok yaygın bir gece hayatı olmasa da yaz aylarında disko ve barlarda canlı müzik dinleyebilir, şehirdeki tavernalarda eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Kış aylarında ise öğrencilerin düzenlediği eğlenceli programlara katılabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri