evet konur kardeşim trafik amiri karşı şeride konur yol durumu düz ve musaitse ki radar koymaya gerek yok artık yaygınlaşan kalıcı radarlar yerleştiriliyor yollarda kocaman kutulu direkler görürseniz ve hızınız hız limiti üstünde ise geçmiş olsun bi kaç aya resimli bir ceza kapınıza gelir..
Radar için uyarı işareti konulmaması halinde trafik cezası kesilemeyecektir.
Emniyet genel Müdürlüğü sitesinden araç plakasına yazılmış olan radar cezasını sorgulayabilirsiniz. Bu adresten çıkan ekranda araç plakasına yazılan ceza sorgulama https://onlineislemler.egm.gov.tr/Sayfalar/TrafikCezaSorgulama.aspx işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Arkaya da cihaz koymadiklari sürece sıkıntı yok sadece radar kamerası nereyi görüyorsa orayı çekiyor. Genelde cihazlar önündeki araçları görecek şekilde araca takılıyor.
Yani aslinda ters degil duzdedir sizin bahsettiginiz durumda. Misal radar genelde arabanin onunde oldugu icin hep yonu karsidan gelene goredir. Bazen de yandan durur. Ama onu sizin gidis yonune bakan bir radar ise ancak siz gectikten sonra hizi tespit eder.
İlgili 41 soru bulundu
Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir. Ancak, bazı durumlarda cezanın e-devlete düşme süreci uzayabilir.
Merak edilen radar kaç metreden algılar sorusunun cevabı ise; zira radarlar kendilerinde bulunan teknolojinin kalitesine göre 50 ile 1000 metrelik mesafe arasında hız tespiti yapmaktadır.
Radar Cezası Ne Zaman Gelir? Otoyollara kurulu 7/24 denetim sağlayan radar mekanizmaları da hız limitine uymayan araçlara trafik cezası kesebilmektedir. Bu yöntemle kesilen cezaların e-devlet sistemine işlenmesi 3 ila 7 iş günü sürmektedir. Cezanın tarafınıza tebliği ise 10 iş gününü bulmaktadır.
Radar cezasına ait fotoğraf, video gibi delil olmadığı hallerde itiraz hakkı var. Ayrıca plaka üzerinden yazılan cezalar tebliğ edilirken sadece ceza tutanağı tebliğ ediliyorsa delil eksikliği sebebi ile itiraz edebilirsiniz. Yasal hız sınırını 1-2 puan geçmişseniz cezanızı iptal edebilirsiniz.
Gece ve gündüz yapılan "gezici radar" uygulamasında hız sınırını aşan sürücüler telsizle polis kontrol noktasına bildiriliyor ve durdurulan sürücüye ceza kesiliyor.
2023 yılı itibarı ile, Hız sınırını %10-30 oranında aşmanın cezası: 951 TL. Hız sınırını %30-50 oranında aşmanın cezası: 1.979 TL. Hız sınırını %50'den fazla aşmanın cezası: 4.064 TL.
E-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Sorgulama
Günümüzde pek çok işlemde olduğu gibi araç trafik cezası sorgulama işlemi de e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sekmesine ulaşarak trafik cezası sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.
Radar cezaları, 3-7 gün arasında e-Devlet sistemi üzerinde görülebiliyor. Turkiye.gov.tr sayfası üzerinden giriş yaparak “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” bölümünden kesilen cezaya ulaşabilirsiniz.
Yargıtay da konuyla ilgili emsal kararlarında özellikle radar uyarı levhası olmaksızın kesilen para cezalarının hukuki dayanaktan yoksun olduğuna işaret ederek para cezalarını kaldırmaktadır.
Trafikte bolca gördüğümüz EDS Kameralarından tahmin ettiğiniz gibi yakında yavaşlamanız sizi kurtarmıyor. EDS Trafik Radarları, 800 metre hatta yol düzse 1000 metre mesafeye kadar hız ölçümü yapabiliyor. Bildiğimiz trafik radarlarıysa 3000 metreye kadar arabanın hızını ölçüyor.
YÜZDE 30 AŞANA 488 TL CEZA
Radar ve lazer tabanlı hız ölçüm sistemleri, 2-3 km/saat hata payı içerdiğinden cezası düzenlenen sürücünün gerçekteki hızı ile radar ölçümü sonucunda ortaya çıkan hızı eşit olmayabilir. Bu hata payları ölçüm yapılan yer, ölçüm yapılan cihaz, çevresel faktörler gibi nedenlerle oluşmaktadır.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Gündelik hayatımızın bir parçası haline gelen, hemen hemen her yerde karşılaşabileceğimiz radarlar hayatı kolaylaştıran teknolojik aletlerdendir. Radar aracılığıyla:; trafikte yapılan hız ihlali yapan sürücüler tespit edilerek plakalarına ceza yazılmaktadır.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
Hız sınırının %10'una kadar olan aşımlarda ceza kesilmemekte. Ceza kesilmesi için hız sınırının %10'dan fazla ihlal edilmesi gerekmektedir.
Birçok kişi haksız yere kendilerine trafik cezaları kesildiğini öne sürerek sosyal medyadan şikayette bulundu. Ceza yiyen birçok kişi, fotoğraf veya görüntü olmamasını delil gösteriyor. Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Başkanı Avukat Sami Güleçyüz 'Herhangi bir video veya fotoğraf çekimi yasak.
Eds sistemi 90 ve üstü araçlara flash patlatıp sisteme alsa dahi kameralardan eleme yapılıyor ve hızınız (otomobil için) 110KM altı ise ceza gelmiyor.
Trafik Kanununda 51/2-a radar cezasının bedeli 951 TL olarak belirlenmiştir ancak cezayı 15 gün içinde ödeyen tüm sürücülere %25 oranında indirim uygulanmaktadır. Bu durumda, ceza bedeli 713,25 TL'ye inmektedir.
Hız sınırını %10-30 oranında aşmanın cezası: 951 TL. Hız sınırını %30-50 oranında aşmanın cezası: 1.979 TL. Hız sınırını %50'den fazla aşmanın cezası: 4.064 TL.
Hız sınırlarını % 10'dan % 30'a kadar aşmak: 951 TL. Hız sınırlarını % 30'dan % 50'ye (elli dahil) kadar aşmak: 1.979 TL. Hız sınırlarını % 50'den fazla aşmak: 4.064 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri