Tarihe tanıklık eden yapıları ve çeşitli yemekleri ile Kars adından söz ettiren bir il olmaktadır. Buranın en meşhur tarihi eseri Ani harabeleri olarak belirtilirken yiyecek ve içeceklerden en meşhuru ise Kars peyniri ve kaz eti ile hazırlanan yemekler olarak belirtilmektedir.
Kars denildiğinde akla gelen lezzetlerin başında kuşkusuz peynir çeşitleri gelir. Bölge halkının temel geçim kaynağı hayvancılığa dayandığı için peynir üretimini de revaçtadır. Özellikle çeçil peyniri, bölgeye gelenlerin sıklıkla aldığı ürünlerden biridir.
Gümüş telkâri işçiliği ile obsidyen taşının türlerinden üretilen kolye, yüzük, küpe, bileklik, broş ve tespih gibi aksesuar ürünleri, Kars'ın meşhur hediyelik eşyaları arasındadır.
İlgili 23 soru bulundu
Ani Harabeleri, Çıldır Gölü, Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars Kalesi ve daha nice turistik gezi mekanı, Kars'ta gezilecek yerler denince akla ilk gelenler.
Elbette Kars'tan alınabilecek hediyeliklerin başında; Kars kaşarı, çeçil peyniri, Kars loru, bal ve kaz pastırması geliyor. Bunların dışında semt pazarlarında bulabileceğin; yerel ot ve baharat çeşitleri, salça, reçel, erişte gibi yöresel ürünleri de hediyelik olarak değerlendirebilirsin.
Sahada yetiştirilen meyvelerin başlıcaları; kayısı, elma, armut, ceviz, kiraz ve duttan ibarettir. Ancak toplam meyve ağaçlarının yarısını kayısı oluşturmaktadır. Çünkü kayısının ekonomik getirisi yüksek olduğundan bu meyvenin bahçelerinin kurulması tercih edilmektedir.
#kars #kağızman #meyve e Kars'ı ve güzelliklerini bu defa Kağızman ile keşfediyoruz. Kağızman'ın bereketinden birisi de meşhur uzun elması.
Kars ili arazisinin %34,7'si tarım arazisidir. İl genelinde başta hububat (buğday, arpa) üretimi olmak üzere yem bitkileri ve endüstri bitkileri yetiştirilmektedir. En çok üretilen ürün buğdaydır. Yıllık üretim 234.631 tonun üzerindedir.
Dünya Savaşı esnasında Kars ve Ardahan'dan bu ülkeye göç eden Yezidilerden oluşur. Diğer kısmı ise daha önce 18. yüzyılda Gürcistan'a yerleşmiş Yezîdîlerdir. Gürcistan'daki Kürtlerin büyük bir bölümü doksanlı yıllarda Avrupa'ya ve SSCB'nin dağılmasıyla bağımsız olan ülkelere yerleşmişlerdir.
Kars kaç günde gezilir? Kars'ı hakkını vererek keşfetmek isteyenlerin bu güzel şehre en az 4-5 gün ayırması şart. Ancak izin durumları, bütçe kısıtı ve zaman yetersizliği gibi şartlar nedeniyle birçok kişi Kars'a en fazla 2 gece ayırabiliyor.
Türkiye' de bundan daha eski “Türkçe” isim taşıyan bir şehrimiz daha yoktur. Eski Türkçe'de “Karsak” karnının altı beyaz 75-80 cm. boyundaki çöl tilkisinin adıdır. Bu hayvanı totem edindiklerinden Kıpçaklar'ın “Karsak ” boyuna da bu ad verilmiştir.
Doğum oranlarının halen yüksek olduğu Kars İli, doğal nüfus artışı oranının da yüksek olmasına rağmen, başta ekonomik sebeplere dayalı göçler nedeniyle nüfus kaybına uğramaktadır. İl sahip olduğu %0 -23.01 göç oranıyla Türkiye illeri giden göçler sıralamasında 3. durumda bulunmakta ve nüfus kaybetmeye devam etmektedir.
Kars kaşarı ve Kars eski kaşarı olarak bilinen kaşar esas olarak İsviçre kökenli Gravyer ailesinin içine dahil olan bir Türk peyniridir. Saf inek sütü veya inek ile keçi sütünün karışımıyla yapılır.
Türkiye'de kaz yetiştiriciliğinde Kars ve çevre illeri önemli yere sahip. Kış aylarında kesime hazır hale gelen kaz eti, damakta eşsiz lezzetler bırakıyor. Yurt dışından da yoğun ilgi gören kaz etine her geçen gün talep artıyor.
Ardahan'ın kaşar peyniri ve balı ülke çapında isim yapmıştır. Elma dolması, evelik aşı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek aşı ve helvası en ünlü yemek türleridir.
Nüfusun büyük çoğunluğunu Kürtler, geri kalan kısmı ise Terekemeler oluşturur. İlçe merkezi yerlidir, fakat köylerin yarısı Kürt diğer yarısı Terekemedir.
Bu durumun temel nedenleri; yüksek dağ sıralarıyla denizlerin ılımanlaştırıcı etkisinden ayrılması, yüksekliğin fazla olması, kış mevsiminde Büyük Asya Kara Kütlesi üzerinde yerleşen soğuk ve ağır hava kütlesi (Sibirya yüksek basınç merkezi) nin buraya kadar sokulmasıdır.
Genel Müdürlüğümüzün il ve yakın çevresinde yaptığı çalışmalar sonucunda ilde metalik madenlerden sadece altın cevherleşmesine, endüstriyel hammadde kaynaklarından da perlit, kireçtaşı ve manyezit oluşumlarına rastlanmıştır. Söz konusu yatak ve zuhurlar ilde Merkez, Sarıkamış ve Kağızman ilçelerinde bulunmaktadır.
Yoğunlukla Kars'ta üretilen, karlı havayı gördükten sonra kesilip işlenmesinin ardından dondurularak ülkenin dört bir yanına gönderilen kazın tanesi, kilosu 70 liradan ağırlığına göre 140 ila 180 liraya alıcı buluyor.
KARS GRAVYER PEYNİRİ 1 Kg.-350,00 TL.
Kars'ta kış tatili yapacaksan kıyafetlerini iyi seçmelisin. Bot ve mont tercihin zorlu kış şartlarına uygun olmalı. Ayrıca termal içlik, yün çorap, atkı ve bere, Kars'a kış tatili için giderken mutlaka yanında bulunması gereken şeyler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri