Karşılaştırma sıfatları, niteledikleri iki nesne arasındaki farkları karşılaştırmak için kullanılırlar (larger, smaller, faster, higher). Aşağıdaki kalıptaki gibi, iki ismin karşılaştırıldığı cümlelerde kullanılırlar: İsim (özne) + fiil + karşılaştırma sıfatı + than + isim (nesne).
Mesela “Ahmet'in ayakkabıları, Selma'nın ayakkabılarına göre daha fazladır.” Bu cümlede kullanılan “göre” sözcüğü, bir karşılaştırma yapmak amacı ile kullanılmıştır. Biz bu cümleyi okurken şunu anlarız “Selma'nın da ayakkabıları var, ama Ahmet'in ayakkabıları daha fazladır.” Burada çokluk belirtilmiştir.
İki kavram, nesne, eser, kişi arasında yapılan kıyaslamaya karşılaştırma denir. Karşılaştırmada benzerlik, farklılık, üstünlük gibi değişik durumlar ifade edilir. Yani karşılaştırmanın hangi yönden yapıldığı ortaya konur. Bu durumda benzetme ve karşılaştırma edatları kullanılır.
Büyüktür işareti > olarak yazılır. Buna göre, 9 > 7, '9 büyüktür 7' şeklinde okunur. Küçüktür işareti ise < olarak yazılır. Diğer iki karşılaştırma işareti, > (büyüktür veya eşittir) ve < (küçüktür veya eşittir).
Birbiriyle ilişkili olan iki kavram, olay ya da kişilerin, ortak olan ya da olmayan yönleriyle anlatmaya karşılaştırma denir.
İlgili 37 soru bulundu
KARŞILAŞTIRMA CÜMLELERİ
Karşılaştırma cümleleri ise; en az iki farklı varlığı, olayı, durumu, kavramı birbiriyle örtüşen birbirine benzeyen ya da karşıt yönleriyle zayıflık üstünlük eşitlik-denklik vs. belirterek kıyaslayan cümlelerdir.
Karşılaştırma bağlaçları
Karşılaştırılan grupları veya unsurları, mukayese ilgisiyle bağlayan ama … ama, da(de) … da(de), gerek … gerek, ha … ha, hem …
Bazı özelliklerimiz ile birbirimize benzeriz bazı özelliklerimiz ile ise birbirimizden farklıyızdır. Böyle durumlarda özelliklerle karşılaştırma yaparız ve birbirimiz arasındaki farklılıkları ortaya çıkartırız.
Karşılaştırma iki varlığı veya olayı birbiriyle zayıflık güçlülük gibi özellikleriyle kıyaslamaktır. Benzetme bir şeyi daha iyi açıklamak, betimlemek için başka bir şeyle karşılaştırma olarak ifade edilir.
Karşılaştırma kelimesinin TDK sözlük anlamı şu şekildedir; - Kişi ve nesnelerin benzer veya aynı yanlarını incelemek için kıyaslama, mukayese. Karşılaştırma Örnekleri Nelerdir?
Birden fazla varlık, kavram ya da durumun karşılaştırıldığı cümlelere karşılaştırma cümleleri denir. Karşılaştırma cümleleri yapılırken benzerlik ve farklılık ya da üstünlük gibi durumlar ele alınır.
Karşılaştırmalı yöntem, belirli olayların ortaya çıkmasında ve gelişmesinde etkili olan fonksiyonel faktörleri sınıflandırmayı ve açıklamayı hedef alan bir araştırma metodunu ifade için kullanılan genel bir terimdir.
Karşılaştırmalı analiz, iki veya daha fazla benzer şeye bakarak bunların nasıl farklı olduklarını ve ortak noktalarını görmenin bir yoludur. İnsanların ürünler arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için birçok şekilde ve alanda kullanılmaktadır.
Karşılaştırma cümleleri özneleri, kavramları ve olayları birbirleriyle kıyaslamak için kurulur. Bu cümlelerde, hem farklılıklar hem de benzer yönler karşılaştırılabilir. Farklı özellikleri belirtmek için ''daha'' ve ''göre'' kelimeleri kullanılır.
Metinler arası karşılaştırma birbirinden farklı olay, konu ya da temaları karşılaştırma ile ilişkidir. Kısacası 2 farklı metinde karşılaştırma yaparken bahsi geçen kavramların farklı ya da benzer yönleri ele alınarak bir karşılaştırma yapılır.
Bir paragrafta ya da bir cümlede konunun çok daha iyi bir şekilde anlaşılabilmesi için, gerekli olan örneklerinin verildiği cümlelere örneklendirme cümlesi denmektedir.
Herhangi bir olayı, durumu ya da varlığı daha iyi açıklayabilmek için yaptığımız karşılaştırma benzetme denir. Benzetme yaparken iki farklı durum cümle içerisinde kullanılır. Bunlardan biri benzeyen varlık ve diğeri ise kendisine benzetilen varlıktır.
Edatlar cümleden atıldığında cümle anlamsızlaşıyor ancak bağlaçlar cümleden çıkartıldığında cümlede en fazla daralsa da cümle anlamsızlaşmaz. Bir örnekle ifade etmemiz gerekirse, "Onun gibisi çıkmadı" cümlesinde 'gibisi' kelimesini çıkardığımda anlamda bir bozulma meydana geliyor. Dolayısıyla bu kelime bir edattır.
Yüklemleri ve özneleri ortak olan cümleleri birbirine bağlar: Ne yediğimden bir şey anlıyorum ne de içtiğimden. Doğum günü kutlamama ne Ayşe ne Mehmet ne Ali geldi. 2. Yüklemleri ve özneleri farklı olan cümleleri birbirine bağlar: Ne ben gittim ne o geldi.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi.
Metin türleri yani edebi türler herhangi bir uyak veya ahenge bağlı kalmasalar da kendi içlerinde türlerine ayrılıyorlar. Olay, düşünce ve bildirim yazıları olarak üçe ayrılıyorlar. Olay yazılarında öne çıkan yazı türleri ise, hikâye, roman ve masallardır.
Hikaye Edici Metin Türleri; Dikkat çeken veya ilgi uyandıran bir olay veya durumun neden-sonuç bağlantısıyla ortaya konulduğu metin türüdür. Tüm hikayeler bu anlatım tarzıyla yazılır ve gerçekleşmiş veya tasarlanmış olayları anlatırlar. Masal; Hayal ürünü ve gerçek olmayan olay ve kişilerin kurgulandığı yazıdır.
Roman, hikaye, masal, makale, deneme, fıkra ve eleştiri olmak üzere toplamda 7 adet metin türü bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri