Özet olarak; internette hastalık arama hastalığı olarak da bilinen “Siberkondria” yalnız internette bilgi aramak değil, bunun için fazla/gereksiz zaman harcama ve kaygı/stresle sonuçlanan bir davranış çeşididir.
Siberkondri, kişinin internet ortamında sağlıkla ilgili bilgi aramaya veya bilgiye ulaşmaya çok fazla zaman harcaması durumuna verilen bir isimdir. Bu durum, kişinin sağlık endişesi ya da kaygısını arttırabilir ve bu da stres, anksiyete ve depresyon gibi ruh sağlığı sorunlarına yol açabilir.
Sağlıkla ilgili yoğun kaygı duyan kişiler, bunları gidermekte interneti kullanırlar. Ancak internetten buldukları bilgilerle kendi kendilerine teşhis koyarlar. Bu durum siberkondria olarak adlandırılır.
Siberkondri davranışının oluşmasında kişinin sağlık endişesinin artması ile birlikte internet üzerinden sağlık bilgileri için yapılan araştırmalar etkilidir.
Sağlık sorunlarına çözümü internetten arayan, hatta bu yolla hekime başvurmak yerine kendi kendine teşhis koyanlar var. Tıpta bu duruma “siberkondri” deniyor.
İlgili 36 soru bulundu
Her bireyin kendi sağlığı ile ilgili araştırma yapma ve bilgi alma hakkı vardır. Son yıllarda İnternete kolay erişim, sağlık bilgilerine ulaşımı kolaylaştırıyor, hasta anonimliğinin korunması, el altında ve istenilen saatte binlerce sağlık sitesine ulaşım bunu daha cazip kılıyor.
Siberkondri Ciddiyet Ölçeği (SCÖ-33), bireyin internet üzerinden (online) sağlık bilgisi arayışı ile ilgili kaygı ve davranışları, tıbbi yardım almaya yönelik bilişsel tepkilerini değerlendiren standartlaştırılmış 33 maddelik bir öz bildirim ölçeğidir.
Hafif bir ağrı ya da başka bir belirti, insanı korkutabiliyor ve çözüm aramasına neden olabiliyor. Aslında oldukça anlaşılır olan bu sürecin kişinin tüm hayatını sarması, gündeminin yalnızca “tanısı konulamayan” bu hastalık olması durumunda “Hipokondriyazis” yani hastalık hastalığından şüphelenilebilir.
Bir anlamda hasta kişilerin bulunduğu ortamlarda, hapşırma ve öksürme yoluyla ve virüs bulaşmış ellerle temas (örn. tokalaşma, öpüşme) sonrasında kolaylıkla bulaşır. Virüs bulaşmış olan ortak eşyaların kullanımı da(havlu, cep telefonu vb) hastalığın yayılmasını sağlayan diğer faktörlerdendir.
Son dönemlerde fiziki olarak herhangi bir rahatsızlığı bulunmadığı halde yaşadığı bazı belirtileri kendince yorumlayarak ciddi bir hastalığı olduğunu düşünen ve yoğun bir kaygı problemi yaşayan kişilerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu durum hipokondriyazis ya da hastalık kaygısı bozukluğu olarak adlandırılıyor.
Kişinin zaten var olan aşırı sıkıntı ve kaygısını gidermek için internetten hastalık araştırma davranışı bir hastalık olarak nitelendirilmekte ve bu durum 'siberkondri' olarak adlandırılmaktadır (Starvevic ve Berle, 2013: 206; McMullan, 2019: 271).
Google takibi: Bir kişinin çevresindeki kişileri sürekli olarak arama motorları aracılığıyla araştırması ve insanların neler yaptığını internetten sürekli incelemesidir ve bunu genelde gizli bir şekilde yaparlar.
Sağlık anksiyetesi; hasta olma endişesi olarak tanımlanabilir. Toplumda sık görülen bu durum hafif veya yoğun düzeyde yaşanabilir. Sağlık anksiyetesi çoğu zaman yaşamı tehdit eden bir hastalıkla karşılaşıldığında akut bir travmaya verilen doğal bir tepki olarak ortaya çıkar.
Bu kavramdan yola çıkılarak türeyen cheesepodding davranışı, bireylerin internette geçirdiği zamanın çocuğunu müzik indirip arşivlemesi ile karakterizedir. Etnografi bilgilendirme, bilgi edinme, kullanma ve paylaşma ile ilgili bağımlılığı ya da saplantıyı tanımlamak için kullanılır.
Genital (özellikle penis) veya anal/rektal infeksiyonu olan partner ile yapılan oral seks yoluyla ağız veya boğaza cinsel yolla bulaşan hastalıklar bulaşabilmektedir. Ağız veya boğaz infeksiyonu olan partnerden oral seks ile penis (ve vajina, anüs veya rektum ile de olabilir) aracılığıyla CYBH bulaşabilmektedir.
Erkeklerde Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Belirtileri
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kendini en sık şu belirtilerle gösterir: Peniste akıntı, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma. Genital bölgede ağrı Cinsel bölgede siğil, yara, uçuk.
Kan testi ile tespit edilebilen en yaygın hastalıklar ise; aids, Hepatit B, Hepatit C, uçuk ve frengi olarak sıralanabilir.
Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyonudur. Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, hassas hayvan topluluklarında (popülasyonlarında) % 100'e kadar ulaşabilmektedir.
Rozasea hastalığı yüzde, burun ve göz-kirpik dipleri gibi yağ bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde, kızarıklık ve küçük cilt lezyonları şeklinde gözlenen bir cilt rahatsızlığıdır. Ortaya çıkan bu semptomlar haftalarca veya aylarca sürebilir ve belirli zamanlarda şiddetini artırarak alevlenebilir.
İnsan ölçeği, mekânı tanımlayan fiziksel öğelerin boyut, yapı ve oranlarının, kullanıcılar tarafından algılanabilir derecede olma- sını ifade etmektedir. İnsan ölçeği, yapılı çevrede birçok değiş- kene bağlı olduğundan ötürü net bir ölçüsü bulunmamaktadır.
Kişilerin duygu düzenlemede yaşadıkları güçlükleri değerlendirmek amacıyla Gratz ve Roemer (2004) tarafından geliştirilen ölçek (Difficulties in Emotion Regulation Scale-DERS), “farkındalık”, “açıklık”, “kabul etmeme”, “stratejiler”, “dürtü” ve “amaçlar” olmak üzere 6 faktörden oluşan toplam 36 maddedir.
2) Sıralama (Ordinal) ölçek
Sıralama ölçeğinde değişkenler büyükten küçüğe, küçükten büyüğe, kısadan uzuna gibi kriterlere göre mantıksal olarak sıralanır ancak söz konusu değerler arasındaki farkın büyüklüğü bilinemez. Sadece hangi birimin hangi birimden büyük olduğu ifade edilebilir.
Tedavi. Hastalık hastalığının tedavisinde psikoterapi ve ilaç tedavisi beraber uygulanmalıdır. Aynı zamanda bu kişilere psiko-eğitim de verilmesi önemlidir. Bu şekilde hastalıklar ve kişinin bedeni ile ilgili durumları hakkında doğru bilgiler edinmesi sağlanır.
Anksiyete, vücudun strese verdiği doğal bir tepki olarak kontrol edilemeyen kaygı, korku ve huzursuzluk gibi duyguların ani ve yoğun bir şekilde yaşanmasıdır. Anksiyetede kan basıncı yükselmesi, kalp atışlarının hızlanması, nefes alış verişinin değişmeye başlaması ve soğuk terleme belirtileri görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri