İşçi ve işverenin aralarındaki iş akdini sona erdirmek üzere yaptıkları sözleşme ikâle olarak tanımlanmaktadır. İkale de tarafların anlaşması ile mevcut iş sözleşmesinin sona erdirilmesi söz konusudur.
İkale, tarafların karşılıklı ve birbirine uygun iradeleriyle aralarındaki iş sözleşmesinin varlığına doğrudan doğruya etki eden, onu ve dolayısıyla da sözleşmeden doğan tüm hak ve yükümlülükleri bir bütün olarak ortadan kaldıran bir sözleşmedir.
İkale sözleşmesi, işçi ve işverenin karşılıklı anlaşarak aralarındaki iş ilişkisine konu olan sözleşmeyi sona erdiren sözleşmedir.
İşçi ile işverenin aralarında anlaşarak iş ilişkisine son vermek amacıyla imzaladıkları sözleşmeye; “ikale sözleşmesi” denilmektedir. Uygulamada genellikle ikale sözleşmesi yapılarak işçi birtakım alacaklarına ulaşmayı hedeflemekte işveren ise gelecekte açılabilecek davalara karşı bir nevi önlem almaktadır.
İkale sözleşmesi işçi ve işverenin iş sözleşmesini fesh etmesinde kullanılan sözleşme çeşididir. İkale sözleşmesi ile işçi, iş sözleşmesinde belirtilen bütün haklarından feragat eder. Bu haklar içerisinde çeşitli tazminat ödemeleri de bulunur. İkale sözleşmesinin imzalanması işveren için de avantajlı olabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Sözleşme kapsamında çalışanın yasal hakları kendisine tahsil edilmelidir. İşten çıkartılan işçiye yasalara bağlı olarak hem kıdem hem de ihbar tazminatı ödenmelidir. Tazminatlara ek olarak aynı zamanda 4 veya 8 maaş ödemesi ek olarak yapılmalıdır.
Bu sebeple, ikale sözleşmesine ilişkin teklifin işverenden gelmesi durumunda, işçiye kıdem ve ihbar tazminatı gibi yasal hakları ile birlikte işe başlatmama tazminatının alt sınırı olan en az 4 aylık brüt ücreti tutarında bir ek ödeme yapılmalıdır.
Kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer hakları ödenir. İşçiyi başvurusu üzerine işveren bir ay içinde işe başlatmaz ise işçiye en az dört aylık ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur".
İkale de tarafların anlaşması ile mevcut iş sözleşmesinin sona erdirilmesi söz konusudur. Yasaklamaya konu olan fesihte ise taraflardan birinin tek taraflı iradesiyle mevcut sözleşmeyi sona erdirmesi söz konusudur. Bu anlamda ikâle bir işveren feshi değildir. O nedenle de fesih yasağı kapsamından çıkartılmalıdır.
Yukarıda saymış olduğumuz şartlar ikale teklifinin işveren tarafından geldiğinde aranan şartlardır. Ancak teklif işçiden geldiği durumda işçiye sadece yasal hakların ödenmesi yeterli sayılmıştır. Bu yasal haklar da kıdem ve ihbar tazminatı olacaktır.
İşe iade davası da bu haklarından birisi olup, yasal şartların var olması durumunda işçi, ikale anlaşması imzalanmış olmasına rağmen işe iade davası açabilecektir.
İkale sözleşmesi ile kararlaştırılan ikale bedelinin hangi kalem alacakları /tazminatları kapsadığına yer verilmemesi halinde yani ayrım yapılmaması halinde bu defa ikale bedeli adı altında yapılan tüm ödemeler sigorta primine tabi tutulmaktadır.
İkale Sözleşmesinin Hukuki Sonuçları
Hukuka uygun bir ikale sözleşmesi mevcut olsa dahi, iş sözleşmesi sona eren işçi, işe iade davası açabilmektedir. Ancak hukuken geçerli bir ikale sözleşmesi bulunması, işe iade davasının reddi için kuvvetli bir delil niteliği taşımaktadır.
Dolayısıyla ikâle sözleşmesinde taraflar çalışanın muhtemel kayıplarına ilişkin (yani ihbar, kıdem vb.) karşılık gelecek bir ödemeyi kararlaştırabilirler. Bu konuda herhangi bir sınırlama söz konusu değildir.
Bozma sözleşmesi (ikale) yasalarımızda düzenlenmiş değildir. Sözleşme özgürlüğünün bir sonucu olarak daha önce kabul edilen bir hukuki ilişkinin, sözleşmenin taraflarınca sona erdirilmesi mümkündür. Sözleşmenin, doğal yollar dışında tarafların ortak iradesiyle sona erdirilmesi yönündeki işlem ikale olarak adlandırılır.
Dolayısıyla arabuluculuk ile ikale bu açıdan yarışmaktadır. Uygulamada ise işçiler daha çok iş ilişkisi sona erdikten sonra işçilik alacaklarını konu alacak şekilde arabuluculuğu tercih etmekte; buna karşılık işverenler ise işçilerden olan ihbar tazminatı ya da cezai şart alacakları için arabuluculuğa başvurmaktadır.
Günümüzde 4857 sayılı İş Kanunu'ndan (“İş Kanunu”) doğan hukuki ilişkilerin işçi ve işveren arasında kurulan karşılıklı anlaşma ile sona erdirilmesi halini tanımlayan bir hukuki kurum olan ikale, esasen 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu (“Borçlar Kanunu”) hükümleri kapsamında düzenlenen bozma sözleşmesi anlamına ...
Özetlemek gerekirse yasa ve yerleşik Yargıtay kararlarında belirtilen esas ve usullere riayet edilerek tanzim edilen ikale sözleşmesi ile birlikte işçi kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, iş güvencesi, işe iade davası açma hakkı ve işsizlik ödeneği alma haklarında vazgeçer.
İkale sözleşmesi ile işçi; kıdem tazminatı, ihbar tazminatı gibi iş güvencesinin kendine sağladığı bazı dava açma haklarından feragat eder. Aynı zamanda ikale sözleşmesinin neticesinde işçiye işveren tarafından paket adı verilen toplu bir ödeme yapılır.
TBK'da sözleşmelerin şekli ile ilgili olarak şekil serbestisi ilkesi kabul edilmiştir. Dolayısıyla taraflar sözleşme özgürlüğü kapsamında ikale sözleşmesini yazılı yapılabilecekleri gibi sözlü olarak da yapabilirler.
İkale sözleşmesi kapsamında işçiye ödenecek olan ihbar tazminatı için ise tazminat miktarı işçinin aylık brüt ücreti üzerinden hesaplanır. İşçinin ihbar tazminatına istinaden elde etmiş olduğu gelirin tamamı gelir vergisine tabidir.
İkale kelime olarak bozma anlamına gelmektedir. Hukuki anlamda her iki tarafında anlaşarak aralarında bulunan sözleşmeyi ortadan kaldırmasına ikale sözleşmesi denir. İkale sözleşmesinin yapılabilmesi için tarafların iradeleri mutlaka karşılıklı ve birbirine uygun olmalıdır.
Kıdem tazminatı, işçinin çalışmış olduğu bir şirkette her bir yıla karşılık olarak işçiye çalıştığı yıl kadar toplu olarak ödenen tazminattır. Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir.
01/07/2023 tarihi itibariyle işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık taban tutarı (asgari kıdem tazminatı tutarı) 13.414,50 TL'dir. 1/1/2023 tarihinden itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 23.489,83 TL'dir.
İkale ile işin sonlandırılması halinde işçiye bir tazminat ödenmesi öngörülmekte ise de bu ödeme karşılıklı olarak irade beyanıyla ortaya konan sözleşme gereğince yapılan bir ödemedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri